Az embereket véleményem szerint alapvetően két nagy csoportra lehet bontani. Az egyik csoport még nem próbálta soha a jógát. (Túl egzotikusnak tűnik nekik? Vagy az az elképzelésük, hogy csak hajlékonyaknak való? Vagy mindig csak tervezik, hogy egyszer kipróbálják?)

A másik nagy csoport pedig kipróbálta, és mindenki mást rá akar beszélni arra, hogy próbálja ki. 🙂 Ugyanis ha egyszer úgy istenigazából megtapasztalod a jóga jótékony hatását, akkor az olyan lehengerlő, hogy úgy érzed, mindenkinek tudnia kell erről a „csodáról”!

Először kismamaként ismerkedtem meg a jógával – nagyon tetszett már akkor is!

Először Nagymanóval a pocakban próbáltam, mikor szorgalmasan jártam kismama jógaórákra, melyek hangulata teljesen magával ragadott. Számomra a sportnak (mert bárhogy is van, mégiscsak egy sportról van szó) ez egy teljesen új formája volt, és nagy meglepetésemre a gyakorlatok sokat segítettek az aktuális problémáim kezelésében, mint pl. fájó derék. Tehát a rákattanás abszolút megtörtént.

Viszont Nagymanó születése után rádöbbentem, hogy jóval több kiló vagyok, mint azt szeretném, így fókuszba került a fogyás és zsírégetés. Nyilván a baba mellett baromira nem volt arra időm, hogy edzzek és még jógázzak is.

Bár a másik két babavárás alatt is visszatértem az otthoni jógához, a későbbiekben azért került le a listáról, mert túl sok időt vett igénybe a futás és erősítés – kinek van mellette ideje még jógára is?! (Ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy milyen is valójában az „igazi” jóga.)

Ez így ment egészen két évvel ezelőttig, mikor a sarkam és a talpam egyre jobban kezdett fájni. Talpi bőnye gyulladást (plantar fasciitis) diagnosztizáltak, egy csomó orvosnál, gyógytornásznál és manuálterapeutánál voltam, de tulajdonképpen tökéletes megoldást nem találtam (ez az egyik legmakacsabb futónyavalya).

Születésnapomra terápiás jóga bérletet kaptam ajándékba, egy valódi indiai jógi-gyógymasszőrhöz, aki az egy órás privát jógaórát követően kezelésbe vette a lábam és a derekam is. Ekkor döbbentem rá, hogy a jóga milyen kemény is tud lenni, főként, ha olyan maximalista oktatóval áll szemben az ember, mint amilyen Mukesh!

A kismama jóga anno amolyan tinglitangli mozgásforma volt számomra, hiszen én elég intenzív terheléshez voltam szokva korábban, viszont ez a jóga időnként szó szerint fájdalmas volt számomra!

Bár nagyon sokat segített, mégsem oldotta meg a problémám, így tavaly ősszel arra kényszerültem (brühühüüü!), hogy jó időre búcsút mondjak a futásnak, ugrálásnak, gyaloglásnak, mert sajnos ezek a plantar fasciitis legnagyobb ellenségei.

Ha nincs a talpproblémám, akkor azt hiszem, a mai napig hanyagolnám a jógát. Nem azért, mert nem tetszett igazán, hanem mert egy szenvedélyes futót nem tudsz meggyőzni arról, hogy bármi más fontosabb vagy jobb lehet, mint a futás!

Januárban fordulóponthoz érkeztem az életemben, hiszen 29-én lettem 40 éves. December végén egyre többet és egyre intenzívebben foglalkoztam azzal, hogy hamarosan már csak egy hónap van hátra a negyedik X-ig.

Ekkor ugrott föl az Instagramon Yoga With Adriene 30 napos jóga programja, mely tulajdonképpen egy utazás (Yoga Journey). Adriene You Tube csatornáját már korábbról ismertem, mert derékfájás elleni jógavideóihoz már volt szerencsém.

Nagyon megörültem, mert ez valami olyan új dolog volt, amit még soha nem csináltam, és pont erre volt szükségem. Valamire, ami lehetővé teszi egy kicsit a befelé fordulást és elmélkedést, ugyanakkor valami olyasmire, amitől az ember tényleg jól érzi magát napi szinten.

Az már csak hab volt a tortán, hogy épp nagyon el voltam keseredve, hogy még mindig nem megy a futás, így arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a hónapot az elengedésnek is szentelem: azaz jól érzem magam, és végre megpróbálok kicsit lazítani, anélkül hogy a teljesítményemen aggódnék.

A jógában azt szeretem legjobban, hogy egyszerre kényezteti a testet és a lelket.

Úgy éreztem, ez egy jel, hogy belekezdjek ebbe a különleges utazásba, mely gyakorlatilag akkor ér véget, mikor betöltöm a negyvenet! És ez valóban a legjobb döntés volt! 😀

S hogy miről szól és miért is olyan fantasztikus Adriene 30 napos programja? És miért tett rám oly mély benyomást?

Erről a bejegyzés második részében olvashatsz hamarosan! 🙂

Addig is, ha van kedved, írd meg, hogy mi a véleményed a jógáról, és ha van esetleg, ami kifejezetten érdekel a program kapcsán, akkor írd meg azt is!

Fotók forrásai: saját és yogawithadriene.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .