Lendülj formába! (És ne add fel!)

2015. március 12.

futóA tavasz első napsugarai legalább olyan hatással vannak az emberre, mint az újévi „újrakezdés” lehetősége. Ilyenkor vesszük elő (vagy legalábbis rendezzük láthatóbb helyre) a tavaszi és nyári lengébb darabokat. A rövid ujjúkat és ujjatlanokat (bicepsz és tricepsz!), a szoknyákat, sortokat (vádli, comb, fenék!) illetve a bikinit, fürdőnadrágot (has!).

Kinek ne futna át ilyenkor az agyán, hogy legjobb formájában (vagy legalábbis elfogadható formában) van-e ezen ruhadarabok viseléséhez? Amennyiben eddig is bőszen sportoltál és/vagy diétáztál, és nincsenek problémáid sem a motivációval sem a kitartással, akkor ne is olvass tovább. 😉

Ha viszont épp ellenkezőleg, akkor ez a bejegyzés való Neked! 🙂

Szóval térjünk vissza oda, hogy ilyenkor márciusban mindig elégedetten nyugtázom, hogy „van még időm” a teljes átalakulásra (bevallom, hogy néha ugyanezt mondogatom még április végén is… 😉 ). De tényleg: három hónap elegendő idő arra, hogy az ember némileg formába lendüljön, és kicsit jobban érezze magát a bőrében.

Sokaknak nem azzal van problémájuk, hogy belevessék magukat a tornázásba vagy épp futásba, hanem inkább a kitartással akad gondjuk.

Kár! Mert én azon a véleményen vagyok, hogy kitartással és állhatatos munkával még az elsőre legképtelenebbnek tűnő célok is megvalósíthatóak.

Persze azért csínján a célok kitűzésével: ahhoz, hogy tényleg motiváló legyen a célod, elérhetőnek is kell lennie (nem muszáj mindjárt Kate Moss vagy Rubint Réka fotóját kiraknod a hűtőszekrényre, mert előbbi adottságainak köszönhetően olyan vékony, utóbbi pedig hosszú, kemény munkával érte el, hogy ilyen sportos legyen az alakja).

Legyen a célod konkrét (szeretnék 3 kilót lefogyni, szeretnék a 36-os nadrágomba beleférni, szeretnék lapos hasat, izmos karokat, le akarok futni 5 km-t). Tapasztalatom szerint ez nagyon fontos.

Ha csak általánosságban szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben, esetleg energikusabbnak, rugalmasabbnak lenni, akkor is érdemes a céljaidat pontosan megfogalmazni.

A célt írd is le, és akár napi szinten emlékeztesd rá magad. Természetesen a végső célt bonthatod kisebb lépésekre is, pl. erre nagyon jó egy edzésterv/pontos diétás étrend.

Azt vettem észre, hogy az ember rengeteg „ellenséggel” kell, hogy megküzdjön, ha változtatni akar. Először is jön a halogatás, jönnek a kifogások, esetleg az elkeseredés, a kishitűség. Talán a környezetünk nem hisz bennünk, mert eddig még mindig elbuktunk, ha hasonló tervbe kezdtünk.

edzés 2Mit szólnál, ha idén minden másként lenne? Ha megpróbálnál pozitívan tekinteni a jövőbe, és elhinni, hogy képes vagy a változásra?

A természet is megújul, szinte zsizseg a levegő a tavaszi energiától – ilyenkor legszívesebben ugrálnék örömömben (ha nem lenne egy 8 és fél kilós bébi a karomban).

Te nem érzed ilyenkor, hogy még minden lehetőséged adott a változásra (változtatásra)?! Mikor, ha nem most?

Az én esetem jelenleg elég specifikus, mert Tökmag ugyan elmúlt hat hónapos, de még mindig nagy mennyiségű anyatejet fogyaszt. Emiatt szigorú diéta és kemény fizikai megterhelés szóba sem jöhet (ezt némi mazochista szomorúsággal konstatálom, mert így nehezebb dolgom lesz!). Arról nem beszélve, hogy az utóbbi pár hónapban sikerült egy jó kis térdproblémával gazdagodnom, és a térdemet sem terhelhetem (viszlát, futás!).

Ettől függetlenül elhatároztam, hogy nem süppedek a tehetetlenség mocsarába, hanem inkább sok kis apró (és talán kicsit megengedőbb) lépéssel kerülök közelebb a célomhoz.

Az alábbi tippekkel remélem, hozzásegíthetlek ahhoz, hogy velem együtt Te is változtass, és sikerélményben legyen részed!

1. Sok kicsi sokra megy!

Nem kell ahhoz minden nap órákat edzened, hogy érezhető legyen a változás. Minden napra tervezz egy kis mozgást. Egyik nap élénk gyaloglás (akár konkrét céllal), másik nap jógázás vagy tornázás könyv/magazin alapján vagy DVD-re otthon, harmadik nap kirándulás, negyedik nap ugrókötelezés vagy hullahopp karikázás, ötödik nap fél óra tánc, lépcsőzés a lift helyett… Egy csomó lehetőséged van a mozgásra!

Természetesen, ha a profi edzésterv motivál, akkor mindenképp javaslom annak összeállítását akár egy szakember, akár az adott sporttevékenységgel foglalkozó blogok, magazinok segítségével. Egyébként én abszolút edzésterv párti vagyok, mert ha megvan kerek perec, hogy melyik nap hány percet és milyen mozgásformát kell beiktatnod az életedbe, akkor kevesebb a kibúvó is.

Ám jelenleg komoly edzésterv nálam nem jöhet szóba, így próbálok minél többet sétálni, kertészkedni a szabad levegőn (akár hordozóban is vinni Tökmagot, ami ugyan nem tesz jót a térdemnek, de a lelkemnek és a kondimnak annál inkább).

Legalább kétnaponta igyekszem végigcsinálni egy 12 perces hasizomgyakorlatokból álló tornaprogramot, mert az a célom, hogy minél előbb visszanyerje a hasam a feszességét. Ami a legmeglepőbb, hogy közvetlenül a gyakorlatok után már látványos az eredmény – ami erőt ad ahhoz, hogy még akkor is időt szakítsak a gyakorlatokra, ha épp úszik a háztartás, vagy álmos vagyok az éjszakai kelések miatt.

Emellett próbálok pár karizom erősítő gyakorlatot is csinálni, de ez néha nehézségekbe ütközik, ugyanis irtó fáradt vagyok a baba cipelésétől (ha pedig reggel csinálom a tornát, akkor délután már alig tudom vinni az ölemben).

Az alábbi videó a példa arra, hogy nem lehet kifogásod, ha edzésről van szó 😉

Amint látod, sok apró lépéssel kerülök (remélhetőleg) közelebb a célomhoz. Te mit tudsz tenni nap mint nap a jobb kondiért?

2. Az vagy, amit (meg)eszel!

Már ezerszer hallottuk ezt a frázist, mégsem elégszer ahhoz, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra. Sokszor eszembe jut ez a mondat, mikor épp magamba tömök egy sajtburgert vagy kényeztetem magam egy kis chipsszel. Ilyenkor legszívesebben jól fenékbe billenteném azt, aki ezt a szöveget kitalálta!

Beautiful Young Woman choosing between Fruits and Sweets

Ha viszont úgy kezdem a napom, hogy most aztán egészségesen táplálkozom, és elfogyasztom frissen facsart narancsléből, teljes kiőrlésű pirítósból és zöldségkrémből ill. friss zöldségből álló reggelimet, akkor jólesően gondolok erre a bölcseletre. (Ha! Minden nézőpont kérdése!)

Első lépés az egészséges és boldog étkezéshez vezető úton kipipálva, ugyanis január óta több salátát eszem, illetve megfogadtam, hogy hetente új saláta receptet próbálok ki.

Második lépésként a hónap elejétől kiiktattam az édességeket az életemből, egy-két apró kivétellel. Például a mézet engedélyezem magamnak kis mennyiségben (teába, kávéba), illetve mindenféle gyümölcsöt (banánt is!). Salátákba, müzlibe időnként mehet egy kis aszalt gyümölcs, annak ellenére, hogy tudom, magas a kalóriatartalma.

Ezen kívül ha sütök a családnak egy kis süteményt, akkor abból én is eszem, de próbálok minél kisebb mennyiségben bűnözni. A bolti édességeknek viszont búcsút mondtam egy jó időre! Az az érdekes, hogy amint elkezdtem ezt a kis „diétát”, már meglátszott az eredménye a súlyomon.

Próbálok minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztani, a zsírokat kerülöm, de azért nem vetem meg teljesen. Például nagyon jól esett hétvégén az a lilahagymás zsíros kenyér – de azóta állati zsírnak a közelében sem jártam! Annál több növényi olajat fogyasztok viszont a salátáimra, mert tudom, hogy milyen jótékony hatással vannak a szervezetre.

Emellett megpróbálok még jobban odafigyelni a folyadék fogyasztásomra, amivel normál esetben is hadilábon állok – most a szoptatásnál pedig még fontosabb.

Amint látod, nem reformáltam meg az étkezésem teljes mértékben – így sokkal kisebb lesz az esélye annak is, hogy nem tudom betartani a játékszabályokat. (Meg persze szoptatás mellett ennek meg is lenne a böjtje!)

Te is tehetsz így, vagy dönthetsz szigorúbb diéta mellett, ha azt érzed szükségesnek. De elhatározásod mellett feltétlenül tarts ki! Amivel el is érkeztünk a következő ponthoz:

3. Csak bírd ki egy hónapig, aztán ígérem könnyebb lesz!

edzésÉszrevetted, hogy valamit elkezdeni a legnehezebb? A második legnehezebb pedig kitartani egy ideig? Ha viszont már rutinszerűen mennek a dolgok, akkor hidd el, hogy sokkal, de sokkal könnyebbé válik a mozgás és az egészséges táplálkozás is!

Tapasztalatom szerint, amit egy hónapig tudsz csinálni, azt magabiztosan képes leszel folytatni utána is – sokkal kevesebb erőfeszítés mellett. Lebegjen ez a szemed előtt, mikor azt fontolgatod, hogy inkább lenyomod a vekkert/telefont a reggeli edzés helyett.

4. Találd ki, hogy Téged mi motivál igazán!

Először azt akartam írni, hogy keress magadnak olyan edző társat, aki Veled tart „átalakulásod” során. Aztán meg azt, hogy gondolj ki magadnak minden kis cél eléréséhez egy jutalmat. Vagy esetleg gondolj arra, hogy milyen csodás példát mutatsz a gyerekeidnek. Vagy vizualizáld, milyen jó érzés lesz, mikor megdicsér a párod. De aztán elgondolkodtam azon, hogy mindenkit kicsit más motivál.

Éppen ezért elsőként kicsit állj meg, és találd ki, hogy Téged mi tesz lelkesebbé? Mi vagy ki inspirál?

Példának okáért én mindig is a magányos farkas kategóriába tartoztam. Nincs szükségem edzőtársra ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. Élvezem, ha csak saját magamtól függök, saját magamnak bizonyítok. (Meg persze jó utána az elismerő bókokat bezsebelni is!)

Természetesen az jól esett anno, hogy a csoportos aerobik órán nem csak én izzadtam és szenvedtem, de mostanában sokkal többet jelent számomra az, hogy saját magam osszam be az időmet. A torna DVD-t akkor teszem be a lejátszóba, amikor csak akarom, és még ki sem kell hozzá mozdulnom a lakásból.

A futással is ez a helyzet. Nem kell hozzá utaznom, mert a környéken megyek futni – így egy csomó időt megspórolok magamnak.

runner-funnyMegmondom, engem jelenleg mi motivál. Először is semmi kedvem új ruhákat venni magamnak, csak mert a régiekbe nem férek bele, vagy épp kényelmetlenek. Arról nem beszélve, hogy attól is tartok, hogy ha egyel nagyobb nadrágokat vásárolok, akkor nem lesz ami motiváljon, hogy változtassak!

Másodszor, azt szeretném, amit szerintem mindenki más: jól akarom érezni magam a bőrömben. Ehhez pedig nemcsak arra van szükségem, hogy ne szorítsa a hasam a farmer, hanem arra is, hogy jól nézzek ki nyáron a bikinimben. (Kár a gőzért, az egy számmal nagyobb bikini vásárlás itt biztosan nem megoldás. Nem azzal van a gond, ami benne van, hanem ami nincs benne!)

Itt pedig kiemelnék még egy nagyon fontos tényezőt. Ne az foglalkoztasson, hogy mi mások elvárása Veled kapcsolatban, hanem az, hogy Te mitől érzed jól magad.

Sokszor mondják nekem, hogy nem panaszkodhatom az alakomra. Valóban, soha nem panaszkodom (na, jó, csak ritkán! 😉 ). Ugyanakkor, ha én nem vagyok magammal megelégedve, akkor hiába mondogatják nekem mások, hogy jól nézek ki! Persze, jól esik, de addig, amíg nem hozom ki magamból a maximumot, nehezemre esik a babérjaimon ülni.

5. További inspirációért nézd meg az alábbi bejegyzéseket, melyeket ebben a témában írtam:

Boldogságterv #1: Mozogj rendszeresen!

Szedd össze magad: KELJ FÖL ÉS RAGYOGJ!

Motiváló és nevettető reklámok futóknak

Motiváló és nevettető reklámok futóknak – 2. rész

Elképesztő akarat(erő): Winter Vinecki világrekordja

Motivációs tippek sporthoz

Top 10 motivációs zene

Soha ne add fel!

Sok sikert kívánok a tavaszi megújuláshoz és változáshoz! Neked milyen más tippjeid lennének ahhoz, hogy kitartson az ember a terve mellett?

Fotók forrásai sorrendben: popsugar.com, shape.com, thegoodcalorie.com, womenshealthmag.com, shape.com

Oszd meg Te is a boldogságot!

  Hozzászólok

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  *

  Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk...

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezár