new-years-resolutions-calendar2017. 01. 07. Ez a mai dátum. Szerintem nagyon különlegesen hangzik. Mitől lenne különlegesebb a 2017. 01. 01.?! Nem hiszem, hogy bármilyen különbség lenne a kettő között.

Pedig az emberek többsége szerint van: hiszen a legtöbb fogadalmat szilveszterkor vagy január elsején teszik. Apropó, te idén tettél fogadalmat?! Ha igen, akkor mit? (Már ha lehetek indiszkrét…)

Ez az első év, amikor én határozottan nem tettem. Sőt, igazából eszembe sem jutott. Tulajdonképpen számomra ez az egész fogadalomtételi mizéria teljesen jelentőségét vesztette.

Hogy miért? Mert a tavalyi év folyamán úgy istenigazából rádöbbentem arra, hogy minden nap lehetőséged van a kezdésre. Minden nap dönthetsz úgy, hogy megváltoztatod az életed. Akár január 7-én is. 🙂

Én tavaly tavasszal jutottam arra az elhatározásra, hogy száműzöm az állati eredetű táplálékokat az étrendemből. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ide jutok – annak ellenére, hogy ma már nem tudom elképzelni, hogy ez másképp legyen, néha még mindig meglepődöm, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen változásra képes az ember.

Ezzel a döntéssel egy teljesen új világ nyílt ki számomra, és a boldogság egy teljesen más szintjét értem el: örömöt okoz minden egyes étel elkészítése és elfogyasztása, az pedig hab a tortán, hogy milyen jól érzem magam a bőrömben.

A vicces pedig az, hogy nem is kellett az egészhez fogadalom. Egyszerűen rájöttem, hogy én mit tartok helyesnek és a „jó útnak” (kihangsúlyoznám még egyszer azt a szócskát, hogy „én”) – mi a fenének akarnék olyan dologról lemondani, ami valóban boldoggá tesz?

Egyszer talán majd részletesen elmesélem ennek a nagy váltásnak a történetét is, de a bejegyzés szempontjából most nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy teljesen meglepődtem magamon, hogy ilyen nagy változásra vagyok képes, gyakorlatilag pár hónap leforgása alatt. Ez a változás pedig dominóeffektusként működött és csomó más pozitív változást hozott az életembe.

Például ebből kifolyólag már nem eszem gyorséttermekben és silány minőségű kifőzdékben (tulajdonképpen az éttermek nagy része ki van lőve, tudom elsőre sokkolónak tűnik a gondolat). Szinte 100%-ban otthon készített, adalékanyagmentes ételt eszem, és jobban élvezem a főzést, mint valaha (fantasztikus szakácskönyveim vannak, elájulnál, ha látnád, mennyi finomságot lehet kizárólag növényi alapanyagokból készíteni!).

new-years-resolutonEnnek a sorsfordító élménynek a kapcsán gyakorlatilag megsemmisült számomra az újév napjának jelentősége. Miért kellene január elsejéig várni a változtatással? (Vagy épp akkor megkezdeni?) Mert divatos vagy mert mindenki így tesz?

Egyébként sem egyszerű januárban fogadalmakat tenni. Pl. ki a francnak van kedve futni kezdeni mínusz 10-ben? Nem lenne könnyebb az életmódváltás mondjuk márciusban vagy áprilisban, mikor kezd szép idő lenni, és szinte vonz a természet és a friss levegő? (Mindig is sajnáltam azokat, akik ilyenkor vágtak bele a futásba, aztán a legtöbbször úgy láttam, hogy tavaszig sem tartott a lendület…)

Vagy példának okáért a „több salátát enni” fogadalom időzítése sem tökéletes januárban. Amikor gyökérzöldségeken és káposztaféléken kívül sok más zöldség normál esetben nem elérhető (ha igen, akkor agyonpermetezett és/vagy arany árban van…). Már estem ebbe a hibába, és bevallom őszintén, ez fel sem merült bennem…

Pedig a fogadalmak szempontjából az időzítés kulcsfontosságú. Új szokásokat felvenni nem egyszerű feladat – ha például egy kifejezetten stresszes időszakot élsz épp át az ember, megint csak nem biztos, hogy a legideálisabb például leszokni a dohányzásról vagy kávéról.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy halogass (Te tudod eldönteni, hogy lesz-e valaha kevésbé stresszes időszakod). Inkább csak oda akarok kilyukadni, hogy baromság január elsején megfogadni valamit, hogy aztán pár hét múlva rádöbbenjünk, képtelenek vagyunk megbirkózni a feladattal. Újabb kudarcélmény: pipa.

De most őszintén: maga a tény, hogy 2017-et írunk, és nem 2016-ot, számodra mekkora motiváció?!

Egyáltalán mi jelent számodra a valós változáshoz elegendő motivációt? Ezen már elgondolkodtál?

Két fajta változás és változtatás létezik: az egyik jön, mint derült égből a villámcsapás (bang!), a másikat pedig körültekintő előkészítés előzi meg.

Az első verzió esetén általában egy külső esemény hatására döntesz úgy, hogy változatsz. Sok esetben ez egy sokkoló, az életedet nagyban befolyásoló tényező (szakítás, válás, munkahelyről elbocsátás, betegség, baleset, stb.). Ilyenkor olyan nagy hatással van rád ez a bizonyos esemény vagy élmény, hogy megfelelő lökést ad a változtatáshoz.

futasA másik egy lassabb folyamat: mikor már régóta érlelődik benned, hogy változtatnod kellene, de nem tudod azonnal rávenni magad a változásra. Ilyenkor nagy segítség lehet a tervezés. Körültekintően előkészíteni a terepet és megfelelő tervekkel felszerelkezve belevetni magad az kalandba.

Mert minden (pozitív) változás egy kaland – vagy legalábbis felfogható úgy is.

Legyen szó életmódváltásról (káros szenvedélyről való leszokás, táplálkozási szokások megváltoztatása, sport elkezdése, stb.) vagy egyéb új szokások felvételéről, minden csak nézőpont kérdése.

Először is: nem fantasztikus, hogy van lehetőséged a változtatásra? Hogy bármikor dönthetsz úgy, teszel az egészségedért? Minden csak döntés kérdése. Szerintem ez már önmagában egy nagyon felemelő gondolat.

Mert lehetsz bármilyen nehéz helyzetben is, valamit mindig tudsz tenni azért, hogy elérd a kitűzött célt.

Ha pedig már döntöttél: nem azt kellene látnod, hogy lépésről lépésre hogyan haladsz a célod felé? Soha ne nézz hátra, ne azon rágódj, hogy mennyire nehéz a folyamat. Hogy mennyire hiányzik egy régi szokás, mennyire szenvedsz a hiányától.

Gondolj a változás pozitív hozadékára. Hogy mennyivel energikusabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, stb. leszel. Bármilyen nagy változtatásba kezdek, én mindig erre koncentrálok. Ez pedig megerősít abban, hogy jó úton járok.

Adj magadnak időt. A változáshoz – kutatások igazolták – a szokás gyakorlásával eltöltött minimum három hónap szükséges. Ez a három hónap lehet, hogy nagyon hosszúnak tűnik majd, de hidd el, megéri!

Minden nappal könnyebb és könnyebb lesz, aztán egy nap rájössz majd, hogy egyáltalán nem esik nehezedre felvenni a futócipőt vagy lemondani a finomított cukorról. Sőt. Pontosan az új szokás tesz boldoggá. Igazán boldoggá. Mert nemcsak érzed a jótékony hatását, hanem egészen legbelül is tudod, hogy a jó úton jársz.

orulj-a-lehetosegnekAzzal pedig ne foglalkozz, hogy mit mondanak a szkeptikusok. Ha valaki azt mondja (vagy sugallja), ez úgysem sikerülhet, akkor bizonyítsd be, hogy nincs igaza!

Mert ahhoz, hogy valaki elérje a céljait, igazából két dolog kell igazán: egy csapat, aki hisz benne, és szurkol neki – és egy-két olyan „jóakaró”, aki meg akar ingatni abban, hogy jó az, amit csinálsz (vagy képes vagy arra, amit elhatároztál).

A kritikát, a lehúzást, a kishitűséget pedig hajtsd a saját malmodra: legyen ez egy plusz erő, ami segít a terved megvalósításában.

Koncentrálj inkább azokra, akik melletted állnak, és azokra, akik hasonló cipőben járnak, mint Te: biztosan találsz olyan online fórumokat, ahol hasonló célokért küzdő emberekkel – sorstársakkal – ismerkedhetsz meg. Még profitálhatsz is az ő tapasztalataikból és küzdelmükből.

Igen, nem késő még, hogy változtass, hogy adj egy esélyt magadnak, hogy bebizonyítsd: megérdemled az egészségesebb, teljesebb, boldogabb életet.

ui.: Kivétel erősíti a szabályt! Egy kivétel azért eszembe jutott azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes januárban elkezdeni.

Érdekes módon évek óta mindig ilyenkor jön rám a rendrakási, rendszerezési, szortírozási és szanálási mánia.

Talán mert januárban nincsenek ünnepek, amikre készülnöm kellene, vagy mert nincsenek kerti teendőim. Vagy talán a karácsony után felgyülemlett sok „dolog” érezteti azt velem, hogy a régi, nem használatos tárgyaknak érdemes búcsút mondani.

A januári hidegben az átlagnál több időt tölt az ember a négy fal között, ami ugyancsak jó alkalom arra, hogy átnézzük a lakás minden zegzugát, és feltegyük a kérdést: „Erre valóban szükségem van?”.

Jelenleg is tombol nálam ez a szokásos láz, és addig nem gyógyulok ki belőle, amíg nem végzek minden szobával és minden szekrénnyel. Éljen az egyszerűsítés!

Te is érezted már azt, hogy minden nap egy újabb esély a kezdésre? Te szoktál tenni újévi fogadalmakat? Sikerül is betartanod őket?

Kívánom Neked, hogy sikerüljön elérned a kitűzött céljaidat, legyen a kezdés időpontja 2017 bármely napja!

uui.: A terveid megvalósításához érdemes elolvasnod még ezt a bejegyzésemet.

Képek forrásai sorrendben: innen, inneninnen, innen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .