Sokszor írtam már a háláról, s most a TED csatornának köszönhetően megint egy gyöngyszemre akadtam, melynek üzenete a mindennapi meditációdba is beépíthető. 🙂

Az alábbi videót Louie Schwartzberg amerikai time-lapse videós készítette. Az volt a célja, hogy megmutassa az embereknek, mit érez a fotózás és filmezés közben. Hogy bemutassa, milyen csodálatos a természet, s mennyire fontos rácsodálkozni a körülöttünk levő szépségekre.

A videó pedig nem lenne teljes a bencés David Steindl-Rast atya egyszerű, mégis hihetetlenül megindító gondolatai nélkül.

Nézd meg a videót, ha van pár nyugodt perced, és gondolkodj el Te is az üzenetén. Hála nélkül nem lehetünk boldogok. S amint a videó is bemutatja, rengeteg mindenért hálásak lehetünk.

Az angol nyelvű videó fordítását alatta találhatod. (Schwartzberg teljes előadását pedig erre a linkre kattintva nézheted meg.)

Azt gondolod, hogy ez is csupán egy ugyanolyan nap, mint a többi az életedben?

Nem csak egy ugyanolyan nap! Hanem az egyetlen nap, mely megadatott, az a ma!

Megadatott! Ajándék!

Az egyetlen ajándék, amid van ebben a pillanatban, melyre az egyetlen megfelelő válasz a hála.

Ha semmi mással nem foglalkozol, mint hogy ez legyen a válaszod arra a nagyszerű ajándékra, amilyen egyedülálló ez a mai nap, s ha megtanulsz úgy érezni, mintha életed első s egyben utolsó napja lenne, akkor nagyon jól töltötted el a mai napot.

Kezd azzal, hogy kinyitod a szemed, és elcsodálkozol azon, hogy egyáltalán szemed van, amit felnyithatsz. Csodálkozz rá arra a hihetetlen színkavalkádra, mely folyamatosan előtted van – a tiszta élvezet kedvéért.

Nézz az égre! Olyan ritkán nézünk fel az égre. Olyan ritkán vesszük észre, menyire megváltozik egyik pillanatról a másikra, ahogy a felhők úsznak rajta. Általában csak az időjárással foglalkozunk, és még akkor sem gondolunk arra, hogy milyen sokféle időjárás létezik. Csak azt vesszük észre, hogy jó, illetve rossz az idő.

A mai napon például nagyon különleges az időjárás, lehet, hogy soha többé nem lesz pontosan ugyanilyen. A felhők formája az égen soha nem ölt majd ugyanilyen formát, mint éppen most. Nyisd ki a szemed! Nézd meg!

Nézd meg azoknak az embereknek az arcát, akikkel találkozol! Egy-egy hihetetlen történetet rejtőzik minden egyes arc mögött. Olyan történet, amelyet sohasem fogunk tudni a maga teljességében kifürkészni, mert azok nemcsak az ő történeteik, hanem az őseiké is.

Mind visszanyúlunk odáig. És ebben a jelen pillanatban, ezen a napon, mindenki, akivel találkozol – az összes élet generációkon át, és a világon oly sokfelől – mind összefolyik, és itt találkozik veled, mint valami életet adó forrás, melyből akkor iszunk, amikor kitárjuk a szívünket!

Nyisd ki a szíved a civilizáció hihetetlen ajándékai előtt!

Megnyomunk egy kapcsolót, és elektromos fény gyúl. Megnyitunk egy csapot és meleg víz folyik, hideg, és iható víz! Ezek olyan ajándékok, amit a világon sok millióan soha nem fognak megtapasztalni.

Ez csak néhány a rengeteg ajándék közül, mely felé nyitott szívvel közeledhetünk.

Azt kívánom hát, hogy képes légy kitárni a szíved ezen áldások előtt, és hagyd, hogy átáramoljanak rajtad.

Így mindenki, akivel ma találkozol, áldott lesz rajtad keresztül –

pusztán a tekinteted, a mosolyod, az érintésed, a jelenléted által.

Hadd csorduljon túl a hála, és váljon áldássá körülötted, és akkor tényleg jó nap lesz a mai. 🙂

giphyFotó forrása: giphy.com

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Ezt ne hagyd ki: csodálatos videó a háláról” - 3 hozzászólás

 1. Kedves Anni! Nagyon szeretem a blogodat. 🙂
  A mai bejedzésed a háláról nagyon jókor jött nekem.
  Lélekmelegítő, elgondolkodtató. Most éppen van pár órám magammal foglalkozni, kicsit befelé fordulni, rendezni a
  gondolataimat. Hálás vagyok Neked!
  Szeretettel, Bori

  • De jó, nagyon örülök neki, én is sokszor megnéztem, ahogyan a fordításon gondolkodtam (módosítottam az eredetin, mert azt most nem éreztem elég jónak), és magamba ittam minden szavát. Ma is magam elé idéztem a mondanivalóját, és máris sokkal elégedettebb voltam még akkor is, amikor egyébként kevésbé boldogító gondolatok foglalkoztattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*