Még mindig nem sikerült lepattannom a piknik-témáról, de nem is baj, mert itt a háromnapos hétvége, fantasztikus időjárással. Nincs más dolgod, mint minden hozzávalót beszerezni még vasárnap előtt, amikor már (szinte) minden zárva lesz.

A mai bejegyzésben dekor és hangulat inspirációk helyett inkább olyan fotókat válogattam össze, melyekből ihletet nyerhetsz ahhoz, hogy milyen ételeket és italokat vigyél magaddal a piknikre – és persze hogyan tálald őket!

De pontosan mi is az, amire még az étkeken és itókákon kívül az étkezéshez szükséged lesz? Íme, egy gyors lista:

  • Nagy pléd vagy takaró, esetleg vastag abrosz
  • Hűtőtáska és/vagy kosár, amibe pakolsz (attól függően, hogy mennyi ideig csücsülnek a finomságok arra várva, hogy elfogyasszák őket)
  • Fa, műanyag vagy fém villák, kiskanalak (ha lehet, ne dobd el őket, gondolj a környezetre)
  • Egy éles kés a szeleteléshez és egy mini vágódeszka (ha szükség van rá)
  • Papírszalvéták, esetleg nedves törlőkendő
  • Papírpoharak vagy műanyag poharak, esetleg üvegpohár a romantikus koccintáshoz (vidd haza a műanyag poharakat, elmosás után még használhatod őket)
  • Színes szívószálak a gyerekeknek
  • Papírtányérok, ha nem a műanyag dobozokból szeretnél enni, amibe a jobbnál jobb falatokat csomagoltad
  • Zacskó a szemétnek, ha esetleg nem lenne a közelben kuka

Az alábbi képek alapján pedig kiderül, hogy sokszor minden csak tálalás kérdése. A legegyszerűbb „nyers” hozzávalókból is isteni terülj terülj asztalkámat lehet rittyenteni, ha gusztusosan tálalsz. Találsz ötleteket a legpuritánabb kenyér-sajt-bor-gyümölcs összeállítástól a komplikáltabb receptekig. A titok a jól szállíthatóságban (éljen befőttesüvegek, műanyag dobozok és üvegpalackok!) és az eltarthatóságban, illetve a könnyen fogyaszthatóságban rejlik.

Engem ezek a fotók ihlettek meg a témában:

recept1

Otthon elkészített nyársak (a képen sárgadinnyéből, mini mozarella golyókból, bazsalikom levelekből és fekete olajbogyókból), melyek praktikusak, mert sem evőeszköz, sem tányér nem szükséges hozzájuk. Kísérőnek házi limonádé, melyet üvegben vihetünk a piknikre.

recept2

Profi piknikkosár megszállott piknikezőknek – nekem nagyon tetszenek az efféle praktikus megoldások, csak félek, hogy nem használnám ki, amennyit mi piknikezni megyünk… Bele készítve papírba csomagolt szendvicsek, gyümölcssaláta és egy üveg bor. Klasszikus választás!

recept3

Igazi terülj-terülj asztalkám – körte kék sajttal, zöldségekkel, krémsajttal és felvágottal „töltött” bagettek, gyümölcs, olívabogyó, zöld saláta és almás tortácskák. Konyharuhán, fa vágódeszkákon és rusztikus tányérokon tálalva – guszta!

recept4Sajttal, sonkával és salátával töltött bagettek, citromos ásványvíz, gyümölcskenyér és friss dió teszi teljessé ezt az őszi ihletésű összeállítást

recept5

Rákos-tojásos és lazacos-sajtos szendvicsek salátával rétegezve puha fehér kenyérben. Papírzacsiba pakolva, kockás szalvétával bélelt kosárba tömve. Milyen egyszerű, és mégis milyen fantasztikus látvány!

recept6

Az eddig bemutatott bagettből készült szendvicshez (felhívom a figyelmet a stílusos papír-madzag csomagolásra a szokásos alufólia helyett) tésztasaláta és epres limonádé készült. A citromos limonádéhoz ez esetben epervelőt turmixolunk. (Forás recepttel együtt itt.)

recept7

A csatos nyakú üvegek nagyon praktikusak piknikre, a kupakot biztosan nem kell a fűben keresned!

recept8

Amikor csak a hozzávalókat viszed el, de otthon nem készülsz igazán: sonkát, pesztót, fűszeres túrót, sajtot, szalámit, olívaolajat és zöldségeket. A friss kenyérrel azonnal fogyaszhatók!

recept9

A salátához, gyümlcslevekhez itt friss szőlőt, poharas krémeket és házi gyümölcskenyeret csomagoltak. Ne feledkezzünk meg egy jó üveg hűvös fehérborról sem. Micsoda lakoma!

recept10

Sajtimádokónak – nekem ez lenne maga a paradicsom! Minél többféle jó minőségű sajt, ízletes, akár magos kenyér, dió, füge, olívabogyó és persze bor. Mmmmmm!

recept12

Mediterrán piknik: otthon elkészített grillezett garnélás, babos, vizitormás saláta. Ehhez a hagyományos teríték dukál.

recept13

A felvágotthoz, sajthoz és olívabogyóhoz itt még grillezett húsokat is készítettek a piknikezők. A barackos tortácskák praktikusak piknikhez. A receptek forrását itt találod.

recept14

Tortilla lapból készült wrap-ek (tekercsek) minden mennyiségben – imádom a jól kombinálhatóságukat és a praktikus fogyaszthatóságukat. Tömd meg hideg sült hússal vagy rákkal, zöldségekkel, salátával, vagy akár almadarabokkal. A receptet és még vagy 40 ötletet ezen a linken találsz.

recept15

Imádom ezt a képet! Sült marhahúsos bagett házi sült burgonyaszirommal, mediterrán zöldség saslikkal, friss cseresznyével és mini gyümölcsös pitével (pie-jal)

recept16

Csomagolj befőttes üvegbe! Tésztasalátát, pudingot, krémeket, mozzarellás-paradicsomos-bazsalikomos salátát, pesztót, vagy akár hideg krémlevest.

recept17

Nagy kedvencem a befőttesüvegbe porciózott mini adag cheesecake – az alja vajjal összeturmixolt kekszdarabokból, a krém édesített, citrommal és/vagy vaníliával ízesített krémsajtból, a teteje friss gyümölcsből és gyümölcslekvárból készül. A recept különféle verzióit itt találod.

További magyar nyelvű piknik-recept ötleteket találsz az ÉVA Magazin honlapján itt és itt.

Ha könyvre vágysz a témában, akkor nagyon jól jársz Segal Viktor Piknik című könyvével, melynek lapozgatása már önmagában is élvezet. A piknik recepteket tematikailag különbontva, ínycsiklandó, hangulatos fotókkal illusztrálva mutatja be könyvében a híres séf.

A Napi Boldogságon is születtek már recept bejegyzések a témához kapcsolódva, melyek közül válogathatsz:

BBQ csirke saláta

Görögdinnyés görög saláta

Málnaörvényes sütemény

3 egyszerű, isteni fogás piknikhez

Spárgás, füstölt lazacsos tortácskák

Remélem, sikerült kicsit megihletni, és Te is a szabadban költöd el hétvégi ebéded! 😀 Jó étvágyat és jó szórakozást!

 

“Ezernyi finomság piknikre” - 1 hozzászólás

  1. A befőttes üveges cheesecake nagyon megmozgatta a fantáziámat, és milyen egyszerűnek tűnik! szuper ötlet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .