Dióhéjban annyit kell tudni erről a receptről, hogy nagyon amerikai, nagyon finom és nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni! Tulajdonképpen ha egyszer megcsinálod, akkor azt kérdezed magadtól, hogy „ez eddig miért is nem jutott eszembe?!” 🙂

Az alapreceptet a Shutterbean blogról kölcsönöztem, persze módosítottam rajta – de ezer féle variációját találod meg a neten, ha beírod, hogy „BBQ chicken salad”.

Mikor kint voltam Amerikában, nagyon szerettem ezt a salit, mert kiadós, mégis alacsony a szénhidráttartalma, tökéletesen beillik ebédnek és vacsorának egyaránt. Ami még előnye, hogy a maradék sült csirkét pompásan fel tudod hozzá használni, de ha épp nincs időd csirkesütésre, akkor megteszi egy vásárolt grillcsirke is. 🙂

A hozzávalókhoz szándékosan nem adok meg mennyiségeket, mert attól függ, hogy hányan vagytok, mekkora az étvágyatok, és miből mennyi áll rendelkezésre. Az arányokat ezúttal találd ki Te magad!

BBQ csirkesaláta

Hozzávalók:

  • Grillcsirke vagy előző napról megmaradt egészben sült csirke (nekem ez utóbbihoz volt szerencsém Férj anyukája jóvoltából 🙂 )
  • Zöld saláta: jégsaláta vagy római saláta vagy akár a kettő kombinációja (én most tettem bele némi bébi spenótot is)
  • Főtt kukorica: konzerv vagy friss (én most teljesen rákattantam a bio Bonduellre)
  • Avokádó: a lényeg, hogy legyen érett, mert egyébként ehetetlen – ellenkező esetben viszont maga a mennyország!
  • Piros paprika: kápia vagy kaliforniai – édes és ropogós
  • Paradicsom: finom érett, én most finom koktélparadicsomot találtam, ami igazán ízletes volt
  • Lime avagy zöld citrom leve ízlés szerint
  • Barbeque (BBQ) szósz, ma már minden nagyobb áruházban megtalálható
  • Görög joghurt
  • Só, bors
  • Tortilla chips (natúr)
  • Opcionális: azaz ami az eredeti receptben benne van, de én kihagytam – feketebab konzerv, apróra vágott koriander, felaprított újhagyma

Először is vágjuk a bőrétől megfosztott csirkét apró kockákra, és keverjük össze tetszőleges mennyiségű BBQ szósszal. Ne tocsogjon, de jusson mindenhová (ellenőrizd, hogy Te milyen töménységben szereted a szósz ízét – én jóval kevesebbel is megelégszem, mint ami az átlag amerikai ízlés).

Ezután állítsuk össze a salit, azaz keverjük össze a felvágott salátaleveleket, a kukoricát, darabokra vágott avokádót, paprikát, paradicsomot.

Készítsük el a dresszinget, azaz keverjük össze a görög joghurtot (max fél pohár egy nagy tál salihoz bőven elég) ízlés szerinti mennyiségű lime lével, sóval és borssal. Ha akarjuk, hozzáadhatunk egy kevés vizet, hogy hígabb legyen az öntet. A recept nem ír olívaolajat, de én egy keveset adtam hozzá, abból baj nem lehet.

Öntsük nyakon a salátát az öntettel.

Pakoljuk rá a barbeque-s csirkét a saláta halomra. Szórjuk meg a kompozíciót apróbbra tördelt tortilla chips-szel. (Az eredeti recept tortilla csíkokat ír, de itthon ez nem igazán elérhető.)

Készen is vagyunk! Ugye milyen egyszerű? Ugye milyen finom? Még Férjnek is ízlett, pedig ő nem igazán van oda a salátákért. Nagymanó is evett belőle, annyira megtetszett neki, hogy milyen lelkesedéssel tömjük magunkba.

Ajnározás vége. Meg kell csinálni. 🙂

ui.: Egy jó kis tavaszi piknikhez is ideális, de ez esetben a dresszinget és a tortilla chipset vidd magaddal külön dobozokban, és csak akkor tedd rá a salátára, mikor „tálalsz”. Jó étvágyat!

“BBQ csirke saláta – egyszerűen finom!” - 1 hozzászólás

  1. Na ez felháborító, hgy vacsi után is folyik a nyálam, ahogy olvasom a receptet. (Röstellem, de még soha nem használtam bbq szószt, most itt az idő!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .