Tombol a spárgaszezon! Istenien ízletes, ugyanakkor szemet gyönyörködtető finomságot készítettem, melyet leginkább kerti piknikekre vagy teraszon elköltött hétvégi ebédekre tudok elképzelni. Vendégségekre kiváló előételnek (egy tortácska fejenként), vagy készítsd el romantikus főételnek; zöld salátával bőven elég két fő részére. Nincs másról szó tulajdonképpen, mint mini quiche-ekről (ejtsd „kisekről”), egyébként szerintem langyosan fogyasztva a legfinomabbak.

Hozzávalók:

  • 400-500 g mélyhűtött réteslap
  • 400-500 g spárga
  • 100 g puha, érett brie sajt
  • 100 g füstölt lazac
  • 250 ml tejszín
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor

Quiche kollázs

1. A felolvasztott réteslapokat lisztezett felületen kicsit nyújtsd ki, kb. 3 mm vastagságúra. Végy 8 db 10 cm átmérőjű teflon tortaformácskát, és béleld ki a tésztával. Tedd a formákat a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon a tészta.

2. A spárga fás végét vágd le, majd dobd forró vízbe, főzd kb. 1-2 percig, ezután öblítsd le hideg vízzel, hogy lehűljön, és ne főjön tovább. Alaposan csöpögtesd le a spárgát.

3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, a tortaformákat vedd ki a hűtőből, béleld ki őket sütőpapírral, és töltsd meg a formákat száraz babbal. Nekem csak lejárt csicseriborsóm volt otthon, de gondoltam az is megfelel a célnak. 🙂 A lényeg, hogy lenyomja a tésztát, mert mikor elősütjük, fontos, hogy ne emelkedjen meg. Süsd a tortácskákat 12-15 percig, amíg szépen el nem kezd pirulni a szélük. Ezután távolítsd el a sütőpapírt és babot, majd tedd még vissza őket kb. 5 percre.

4. Amíg sül a tészta, elektromos mixerben készítsd el a tölteléket. Dolgozd össze a sajtot kevés tejszínnel, majd mikor megvan, add hozzá a tojást, a maradék tejszínt és a kaprot. Az egészből egy híg „mártás” lesz.

5. A sütő hőmérsékletét csökkentsd 170 fokra, béleld ki a tortácskákat méretre vágott spárgaszálakkal, és kicsire tépkedett vagy vágott lazacdarabkákkal, és öntsd nyakon az együttest a mártással. Ne ijedj meg, elképzelhető, hogy a tortácskák közepe a sütést követően megemelkedett kicsit, én egy kanállal lenyomkodtam őket, kipréselve az alájuk került levegőt. Legjobban úgy ment a tejszínes öntettel megöntözés, hogy evőkanállal adagoltam a szószt. Ezután nincs más dolgod, mint hogy visszatedd a sütőbe, és még süsd 25-30 percig, amíg szépen meg nem pirul.

6. Tálald magkeverékkel megszórt olívás-balzsamecetes fejes salátával, vagy tetszőlegesen elkészített szezonális salátával.

Jó étvágyat! 🙂

Recept forrása: Country Living, 2013. május

“Spárgás, füstölt lazacos tortácskák” - 2 hozzászólás

  1. Klasszul néz ki ez a recept, és én imádom a sós sütiket! Kipróbálom, de lehet, hogy variálok kicsit rajta, mert nincs teflon formám. Egybe fogom megsütni, és utána felvágni. Majd beszámolok az eredményről: A.

  2. Nagyon jó ötlet, ezt már én is kigondoltam, van is ilyen tortaformám nagyban. Sokkal egyszerűbb (és gazdaságosabb) az elkészítése, mert ráadásul nem kell szegény spárgákat úgy megnyirbálni! (Mondjuk, én nem hagytam őket kárba veszni, hanem megettem a maradékot a tortácskákhoz.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .