Bevallom, most, hogy itt a május, jól „bespárgultam”. De ki tud ellenállni ezeknek a harsogóan zöld, gyönyörűséges hajtásoknak? 🙂

A spárga olyan növény, melyet nagyon könnyű elkészíteni, de el is rontani! (Fás részt el kell távolítani, ha fás, akkor ehetetlen. Megfelelő ideig főzni, mert ha túlfőzzük, elveszíti azt az isteni frissességét. Fontos, hogy puha legyen, de mégse omoljon rögtön szét a szájban. A fűszerezés, és más alapanyagokkal való társítás pedig a kulcsa mindennek. A spárga bizonyos élelmiszerekkel és fűszerekkel mennyei, másokkal viszont inkább pokoli!)

Íme, még egy könnyen elkészíthető, istenien finom spárga recept, jöjjön a spárgakrémleves! (Ha már a héten a szórakozásnál tartunk, akkor azt kell, hogy mondjam, nekem most a főzőcskéhez volt igazán kedvem, meg persze a „megörökítéshez”. 😉 )

Spárgakrémleves kicsi

Hozzávalók:

1 csomag (500 g) spárga

1/3 fej vöröshagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 nagyobb burgonya

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

700-800 ml zöldségleves vagy húsleves alaplé (lehet bio leveskockából is csinálni, nekem volt itthon lefagyasztva kis Aventes pohárkákban :))

100 ml tejszín

só és bors ízlés szerint

egy kis citromlé

tejföl vagy görög joghurt a díszítéshez

1. Darabold föl a megmosott hagymát, krumplit és spárgát (a spárga fás részeit távolítsd el). Tégy félre pár spárgafejet a díszítéshez.

2. Egy fazékban forrósítsd föl az olajat és vajat, dobd rá a hagymát, párold kb. 3 percig. Add hozzá a krumplit, a feldarabolt spárgát, a fokhagyma présen átpréselt fokhagymát. Jól kevergesd össze, és 3-4 percig főzd a keveréket, hogy a spárga kicsit megpuhuljon.

3. Ezután add hozzá az alaplevet, forralt föl, és finoman gyöngyözve főzd 15-20 percig, vagy amíg a krumpli szépen meg nem puhult.

4. Hagyd kicsit kihűlni a levest, sózd és borsozd kedved szerint, majd botmixerrel pürésítsd. (Én nem bírtam várni, így még forrón mentem neki a botmixeremmel. Néha úgy éreztem, egy 100 fokos gejzírrel küzdök, úgyhogy ezt a húzást csak szakavatott „mixelők” figyelmébe ajánlom!)

5. Ezután jöhet bele a tejszín, de el is hagyhatod, mert nélküle is abszolút megállja a helyét.

6. Tálald a tetején tejföllel, párolt spárgafejekkel, pár csepp citrommal. Vagy csinálj hozzá egy jó szelet pirított barnakenyeret, buggyantott tojással. Vagy szórd meg parmezánforgácsokkal.

Főételnek 2 személy, előételnek 4 személy részére elegendő.

Jó étvágyat!

Image

Recept forrása (bár kicsit módosítottam rajta): The Beautiful Mess

“Egyszerű spárgakrémleves” - 1 hozzászólás

  1. Sajnos a spárgával nem tudok igazán megbarátkozni. Eddig csak porleves, vagy rágós, fás formában, jellegtelen ízével találkoztam. Most akartam készíteni egy korábbi bejegyzésen felbuzdulva, de most sem szeretttem bele. Az alapos mosás ellenére csak úgy ropogott a fogam alatt a homok 🙁
    Remélem ezzel nem vettem el a kedvét senkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .