Nagyon-nagyon régen nem írtam Neked receptet – ennek egyszerű oka, hogy mostanában őrült időhiányban szenvedek. A receptek megírása, hozzá az étel elkészítése és fotózása pedig aránylag időigényes feladat. 🙂

Ezt a receptet viszont muszáj közzétennem, három okból is: 1. Lassan de biztosan itt a spárgaszezon! 2. Elkészítése nagy egyszerű és gyors. 3. Őrülten finom, ugyanakkor nagyon egészséges is (ez a nyerő kombináció)!

A spárgát szinte mindenhogyan szeretem, volt már pár spárgás receptem a blogon, ez az április sem telhet el anélkül, hogy ajánlanék valami finomat. Ebben a receptben még az a jó, hogy nyugodtan fogyaszthatják vegán étkezést folytatók is, ugyanis nem tartalmaz semmilyen állati fehérjét.

spárga

De lássuk csak, hogy „mitől döglik a légy”. 😉 Következzen, hogy mire is lesz szükséged.

Hozzávalók (2 fő részére előételnek, 1 fő részére bőséges főételnek):

  • 1 csomag zöld spárga
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g krumpli
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk mustármag
  • 1/2 tk csilipehely
  • olívaolaj
  • só, bors
  • opcionális, ám az élvezeti értéket nagyban növeli: egy marék natúr pisztácia

Először is mosd és pucold meg a krumplit, vágd föl, majd tedd fel főni. Figyelem! Amennyiben szép, egészséges újburgonyából készíted a krumplipürét, még a hámozással se bajlódj, egyszerűen csak mosd meg alaposan a krumplit, darabold föl, majd mehet is a fazékba. Öntsd föl vízzel, forrald föl, majd kb. 20-30 percig főzd, amíg nem lesz teljesen puha.

Ezalatt mosd meg alaposan a spárgát, vágd le a fás végét.

Egy kis tálkában keverj össze egy jó nagy löttyintésnyi olívaolajat két gerezd kipréselt vagy nagyon apróra vágott fogkhagymával (előbbi egyszerűbb és célszerűbb). Mehet bele még só és frissen őrölt bors.

Ezután tedd egy kis tepsibe a spárgát, jól forgasd meg az olívás öntetben, vagy akár kenőecset segítségével vidd föl rá a fokhagymás, fűszeres olajat.

Mehet is a spárga a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 6 percre.

Ezalatt végy egy nagy marék natúr pisztáciát (ha van otthon), aprítsd durvára, és miután letelt a 6 perc, szórd meg a spárgát vele. Ezután még mehet vissza a sütőbe kb. 4 percre, összességében ne maradjon a sprága a sütőben 10 percnél tovább. (Ha vékonyak a spárgáid, akkor érdemes 8 percre csökkenteni a teljes sütési időt.)

Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a főzővizet, krumplinyomóval vagy villával törd össze, önts rá kb. 3-4 evőkanál olívaolajat, add hozzá a fűszereket. Alaposan keverd össze, ízlés szerint még sózd és borsozd. A krumplipüréd készen is áll. Amennyiben kicsit még krémesebbé akarnád tenni (bár így is tökéletes), adj hozzá pár evőkanál növényi tejet (vagy ha iszol tehéntejet, akkor mehet az is bele).

Halmozd a krumplipürét egy tányérra, majd a sütőből már kikerült, kissé meghűlt fokhagymás spárgát vágd darabokra és tedd a tetejére. Vagy halmozd mellé. Vagy mártogasd a krumpliba.

Tipp sajtimádóknak: szórd meg a kupac tetejét reszelt parmezánnal!

Számomra ez az étel tökéletesen megállja a helyét főételként, miután a héten elkészítettem, alig várom, hogy megint megcsináljam, annyira finom volt. Remélem, Neked is ízleni fog!

Jó étvágyat! 🙂

“Elképesztően finom spárga krumplipürével” - 3 hozzászólás

  1. Minden hozzávalót megvettem, holnap kipróbálom a receptet, annál is inkább, mert nem tűnik túl bonyolultnak. (Egyedül a spárga pucolástól féleke gy kicsit :(!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .