suspended coffee logoIsmered a Suspended Coffee (magyarul felfüggesztett kávé) mozgalmat? Ha igen, akkor nagyon örülök neki. Ha viszont nem, akkor ez a bejegyzés Neked szól, olvass tovább! (Ez esetben is örülök.) 🙂

Többször írtam már az adományozásról, illetve a hétköznapi, apró kedvességekről, melyek Téged is boldogabbá, elégedettebbé tesznek.

A külföldön „Suspended Coffee”, itthon viszont inkább „Adj egyet ajándékba” néven elterjedt kezdeményezés egy olyan adományozási forma, melynek során saját fogyasztásod mellett a rászorulók számára is vásárolhatsz pluszban valamit.

Az ötlet egy nápolyi kávézóból származik, mára már elterjedt szerte a világon. Itthon nemcsak kávét, hanem sokféle italt, ételt, szolgáltatásokat is kifizethetsz az arra rászorulóknak.

Hogy ez miként is működik a gyakorlatban?

1. Keresd a kávécsészés +1 feliratot/matricát a kassza közelében vagy a bolt kirakatában, de a pénztár mellett elhelyezett üveg blokkgyűjtő edény vagy a falon elhelyezett táblára tűzött blokkok is arról árulkodnak, hogy az adott üzlet a Suspended Coffee tagja.

2. Mikor kifizeted a fogyasztásod/szolgáltatásod árát, akkor mondd meg, hogy szeretnél plusz egy kávét/sütit/hajvágást, stb. fizetni ajándékba.

3. Az ajándék blokkja egy külön a pénztár mellett elhelyezett üveg gyűjtőedénybe vagy falra kihelyezett táblára kerül.

4. Amikor egy rászoruló érkezik, megkérdezi, hogy van-e neki valami ajándékba, és a már kifizetett blokkok közül választhat magának.

adj egyet ajándékbaEz a kezdeményezés mindenkinek jó.

Jó Neked, mert segíthetsz, és tudod, hogy valakinek jót tettél aznap.

Jó az éttermeknek, kávézóknak, fodrászatoknak, és bármilyen más szolgáltatást kínáló vállalkozásoknak, mert így nő a forgalmuk – és ők is részesei lehetnek valami jónak.

Végül – de nem utolsósorban – pedig jó azoknak, akik egyébként nem engedhetnének meg maguknak egy szelet süteményt, egy forró cappuccino-t, egy pizzát vagy egy hajvágást. Vagy például aki nem enegedheti meg magának, hogy fagyizni vigye a gyerekeit nyáron. A sort még folytathatnám.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi van, ha az ember felajánlása nem a jó helyre jut el? Ezzel kapcsolatban az „Adj egyet ajándékba” válaszát itt olvashatod a honlapjukon.

Ezen kívül az én személyes véleményem, hogy mindenki szíve-joga, hogy eldöntse, akar-e részt venni egy ilyen kezdeményezésben vagy nem. Úgy nem érdemes adni, ha az ember azon őrlődik, hogy vajon tényleg jó helyre került-e a pénze.

Hinni kell az emberek jóságában és tisztességében – ugyanígy van ez nagyon sok más adományozási formánál is. (Ha kéregetőnek adsz pénzt manapság már azt sem biztos, hogy hozzá kerül a pénz, nem veszik-e el tőle szervezetten vagy erőszakkal. Egy ilyen támogatási formánál ilyen biztosan nem történik.)

kávéTalán még azt tudom hozzátenni ehhez, hogy Te magad is megválogathatod azokat a helyeket, ahol ezt a lehetőséget igénybe veszed. Hiszen azokban a kávézókban, boltokban, szépségszalonokban, ahol ismered az ott dolgozókat vagy akár a tulajdonost, biztosan jobban bízol, mint olyan helyekben, ahol még soha nem jártál. Így biztosan nem lesznek azzal kapcsolatban kételyeid, hogy az ajándékot a megfelelő célszemélyhez jut-e el.

További infóért és a mozgalomban részt vevő pontokért katt IDE!

A Suspended Coffee Magyarország Facebook oldalán is sok hasznos információt tudhatsz meg, látogass el oda is.

Remélem, felkeltettem az érdeklődésed, és legközelebb már Te is keresed a +1 matricát, ha úgy adódik, hogy megengedhetsz magadnak egy jócselekedetet! 🙂

Fotók forrásai sorrendben: ctwnews.ca, asianchic.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .