Ezen a héten az agyam a kedvesség körül forog, így örömmel mutatok be Neked két olyan mozgalmat, melynek célja, hogy népszerűsítsék a kedvességet (nem vicc, hogy erre szükség van?!).

kindspring_logoKINDSPRING – Az apró dolgok változtatják meg a világot

Egy olyan nonprofit mozgalom, melynek célja, hogy a kedvességet apró gesztusokkal, tettekkel terjesszük a környezetünkben. Mára már több, mint 25 ezer tagja van, a világ 60 országából. Bárki lehet ennek a kedves közösségnek a tagja, aki regisztrál, majd csatlakozik a mozgalomhoz.

Az oldal kiapadhatatlan forrása a kedves cselekedeteknek, mivel Kindness Ideas néven futó része a tagok jó tetteit tartalmazza, így bármikor tudsz inspirálódni, hogy mások mivel okoznak örömöt a környezetükben élőknek.

smile cardEzen kívül letölthetsz úgynevezett Smile Card-okat, azaz mosolykártyákat, (egyelőre magyar nyelven nem elérhető, bár könnyedén szerkeszthetsz és nyomtathatsz magad is hasonlót), melyeket a tagok a következőképp használnak fel.

1. Tégy jót valakivel teljesen anonim módon.

2. Hagyj a tett helyszínén egy mosolykártyát, mely felhívja a célszemély figyelmét arra, hogy ezt a kedvességet egyszer ő is „adja tovább” valakinek. A kártyán szereplő szöveg így szól: „MOSOLYOGJ. Anonim kedvességi kísérlet a játék neve. Most már Te is beszálltál!” A kártya másik oldalán rövid ismertető arról, hogy az illető ezek után az illető tegyen jót valakivel, és hagyja ott neki ezt a bizonyos kártyát, így „továbbadható” a kedvesség.

3. Ezután Te is leírhatod a történetedet a fórumra, ahol mások is megosztják hasonló élményeiket.

Hihetetlen sok módja van annak, hogy kedves légy másokkal, és a meghatótól a viccesig száz meg száz történeteket olvashatsz a fórumon.

Van, aki egyik nap apró ajándékokat készített, és a kártyákkalal nyilvános vécékben helyezte el őket. Van, aki sütit vett egy kávézóban, majd azt kérte a pincérnőtől, hogy a kártyával együtt vigye a süteményt egy ott ücsörgő idős néninek. Van, aki a sorban mögötte álló kocsinak is kifizette a parkolási díját, majd odaadta a kártyát a pénztárosnak, hogy adja majd át az elképedt sofőrnek, mikor közli vele, hogy a mai parkolása ingyenes volt. 🙂

ONE MILLION ACTS OF KINDNESS – Egymillió kedves tett

Bob-Votruba-One-Million-Acts-of-KindnessEgy oldal, melynek célja, hogy minden ember végrehajtson az élete során egymillió kedves tettet.

El tudsz képzelni ennél nagyszerűbb életcélt? Ez azt feltételezi, hogy teljesen megváltozol, és nemcsak egyszer-egyszer vagy kedvesebb, hanem életmódszerűen jótékonykodsz és segítesz az embereken.

Az ötletgazda, Bob Votruba, egy Virginia állam középiskolájában történt mészárlást követően döntött úgy, hogy valamit tennie kell. Egy válással a háta mögött, illetve három főiskolás gyerek apjaként érte a nagy „megvilágosodás”.

Vett egy kisbuszt, melyet a rokonok, szomszédok és barátok segítségével inspiráló üzenetekkel díszített, majd Bogart nevű kutyájával 10 éves küldetésre indult az Egyesült Államokban.

A körút folyamán az államok főiskoláit látogatja, és előadást tart a hallgatóknak a mozgalom és persze a kedvesség fontosságáról. A tanárok és az iskolák vezetésének bevonásával a tanulók célként tűzik ki, hogy kedvesebbek legyenek az adott iskolaévben.

békeBob életcélja, hogy a béke és a kedvesség fontosságát hirdesse, ezáltal talán sikerüljön megváltoztatni a fiatal generáció gondolkodását.

Ez az ember hisz is benne, hogy nem lehetetlenség megváltani a világot – hiszen a változás belőlünk fakad. Úgy gondolja, hogy ha elég fiatalhoz eljut az üzenete, akkor képes egy generáció gondolkodását pozitívabbá tenni.

Bob egyébként nagyon szerény keretek között él, hiszen a kisbusz az otthona, alapvetően a napi, busz perselyébe bedobott, illetve interneten befolyt adományokból tartja fenn magát, ami átlagban 7 dollár. Volt már olyan is, hogy meg kellett állnia, ugyanis még üzemanyagra sem volt elég pénze.

De ez egyáltalán nem aggasztja, ugyanis úgy gondolja, hogy mindenkinek küzdeni kell egy jó cél érdekében, és a kedvesség terjesztése az ő személyes küldetése.

Érdekes apróság: Bob buszának hátulján számtalan nyelven olvasható a BÉKE felirat. Többek között magyarul is. Kattints a képre a nagyításért, és keresd meg! 🙂

“Két csodálatos mozgalom a kedvesebb világért” - 2 hozzászólás

  1. Az egymillió kedves tett igen tiszteletre méltó életcél. Számokban kifejezve: 50 aktív évet alapul véve, amely 18250 napot jelent, kb. napi 55 jócselekedetet jelent. [ A férjem eközben kivitte szobából a piszkos tányérját a konyhába, és azt mondta: 1 🙂 ]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .