sült almaAki sütött már valaha sütőben almát, az tudja, hogy nemcsak az ízéért, hanem már az illatáért is érdemes kipróbálni. Szerintem a sütőben sülő, fűszeresen édes alma illata benne van a konyhai illatok top 10 ranglistájában. 🙂

Az alma igazi őszi gyümölcs, ilyenkor frissen, nagyon nagy választékban kapható mindenhol.

Ez az a pont, amikor még nem unom – ugyanis bevallom őszintén, hogy a tél vége felé már elég nehezen veszem rá magam, hogy almába harapjak, annyira egyhangúvá válik a szűk gyümölcsválaszték.

Egyébként az alma volt eredetileg a Halloween-hez kapcsolódó legfontosabb étel, ugyanis pont ekkorra esik az éves almaszüret vége is. (Tulajdonképpen maga a Halloween volt a szüret végének és a tél kezdetének az ünneplése az ősi kelta hagyomány szerint.) Csak a későbbiekben vált a sütőtök az ünnep fő szimbólumává.

E rövid kis bevezetés után lássunk egy olyan receptet, melynek láttán tuti, hogy nem tudsz majd ellenállni az alma csábításának! 😉

A sütőben sült alma elkészítésének – szerintem – a legbonyolultabb momentuma, mikor egy éles késsel kivágod a megmosott almák magházát, anélkül, hogy felvágnád a gyümölcsöket szeletekre.

Ezzel rendesen szoktam küzdeni, minél keményebb az alma, annál nehezebb a feladat. Az élelmesebbek felszerelkeznek erre az esetre egy almamagozó eszközzel. Lehet, hogy egyszer majd én is veszek egyet, mostanság inkább „küzdök”. Használhatsz második lépésként egy kiskanalat is a magház kivájásához.

Még egy megjegyzés az almák típusával kapcsolatban. Választhatsz bármilyen almát, de szerintem legyenek minél nagyobbak, úgy könnyebben tudsz dolgozni. Gyakran ajánlják különféle receptekben a savanykás típusokat is, mint a Granny Smith, de nekem valahogy az édesebb, kicsit puhább alma fajták jobban bejönnek ebben az esetben. Például a Gála tökéletes választás.

Ezután a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az almáinkat, és kezdődhet a munka kreatív része.

Innentől ugyanis lehet válogatni ízléstől és rendelkezésre álló összetevőktől függően, hogy mivel tömjük meg az almáink belsejét. Lássunk itt egy alap receptet, kedved szerint kihagyhatsz belőle dolgokat, vagy akár tehetsz hozzá még mást is, ha úgy gondolod.

sült alma 3Egy tálban jó alaposan keverd össze a következő hozzávalókat:

(mennyiségek 4 almához kalkulálva)

  • 50 g olvasztott vaj
  • 50 g barna cukor
  • 1 narancs héja
  • 2 ek méz vagy juharszirup, esetleg 1-1 ek mindkettőből
  • 2 marék szárított gyümölcs: ez lehet mazsola, arany mazsola, apróra vágott aszalt szilva, füge, sárgabarack, cseresznye, vörös áfonya, stb.
  • 1 marék apróra vágott olajos mag, mint pl. dió, mogyoró, mandula (választhatsz mandula forgácsot is)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • 1 csipetnyi szegfűszeg

Ezzel az eleggyel tömd meg almáid belsejét. Valószínű marad még egy kis töltelék, azzal pedig dörzsöld be az almák külsejét is. Így szép fényesre, édesre sül majd a héjuk is.

Ezután nem kell mást tenned, mint hogy 180 fokra előmelegített sütőbe helyezd őket, és addig süsd őket, míg szépen meg nem puhulnak és aranybarnára nem sülnek. Ez kb. 30-45 percet vesz majd igénybe.

Tálalás előtt hagyd őket hűlni egy kicsit, mert iszonyatosan forróak tudnak lenni (próbáld megállni, én már pórul jártam!) és mert langyonsan a legfinomabbak. Én szemfüles módon kirakom őket ilyenkor a teraszra, úgy gyorsabban lehűlnek – és persze egy kilométeres körzetben mindenkinek csorog a nyála 😉

Ezzel a recepttel többszörösen is örömöt okozol magadnak. Szezonális, hazai gyümölcsöt használsz hozzá, ami ráadásul egészséges is. Egy könnyű, kezdőknek is bevállalható receptről van szó, és persze az illata… Na, az illata pedig tényleg egy külön történet!

sült alma 2Jó étvágyat!

ui.: Ha szeretnél kicsit rosszalkodni, vagy úgy gondolod, hogy ez így önmagában túl egészséges, akkor tálalhatod a sült almád vaníliafagylalttal, vagy „felnőtt” tejszínnel. 🙂

Utóbbi esetben verj föl egy zacskó hideg tejszínt egy evőkanál porcukor kíséretében lágy habbá, és löttyints bele egy kis rumot, brandyt vagy whiskyt.

Recept forrása: az alapokat a Jamie Oliver Főzőiskolája című könyv szolgáltatta, a többi pedig saját kútfőből származik.

Fotók forrásai sorrendben: jamioliver.com, todaysparent.com, myrecipes.com

 

“Őszi örömök #4: Süss almát!” - 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .