Fogós kérdés, főként felnőtt fejjel. Míg gyerekként vagy tiniként ez fel sem merül bennünk, hiszen barátságokat teljesen spontán, az adott intézmény (óvoda, iskola, felsőoktatási intézmény) vagy lakóhelyünk keretein belül kötünk, felnőttként már más a helyzet. Szerencsések azok, akiknek középiskoláról vagy főiskoláról megmaradnak barátai, akiknek viszont nem, azok olvassanak tovább!

koktél parti

Gretchen Rubin azt a feladatot tűzte ki magának, hogy három új barátra tesz szert. Én azért nem mennék ilyen messzire, nekem kicsit izzadtságszagú egy ilyen jellegű elhatározás (főként, hogy jelenlegi barátaimra is fordíthatnék még több időt és energiát), de tény, hogy mindig nyitott szemmel és szívvel kell járni, mert az ember soha nem tudhatja, mikor és hol talál értékes barátra.

Azok vannak igazán nehéz helyzetben, akik lakhelyet változtatnak, ilyenkor sokkal nehezebb fenntartani a régi kapcsolatokat. Az a szerencse, hogy attól függően, milyen a személyiségünk, ma már rengeteg módja van annak, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg!

Íme, 10 tipp azoknak, akik barátra szeretnének találni. Mint láthatod, a legtöbb esetben a legfontosabb kiindulási pont a közös érdeklődési terület.

1. Sport

Első helyre került, mert számomra ez az egyik legegyszerűbb, leglazább módja az ismerkedésnek. A sport nagyon motiváló tud lenni, ha az ember másokkal együtt csinálja, ugyanakkor a közös aerobik és jóga órák vagy konditermi edzések folyamán sok hasonló korú és érdeklődésű emberrel találkozhatsz. Az órák előtti holtidőben, mikor az ember a teremben arra vár, hogy kezdődjön már az a bizonyos step aerobik, például a kuka hallgatás helyett mennyivel jobb kicsit beszélgetni, és megismerni a többi embert? Kismama tornákra ez ugyanúgy jellemző, ha ráadásul a közelben lakik az illető, akkor még később közös babás programokat is tudtok együtt csinálni!

futó nők2. Hobbi

A másik nyerő lehetőség, ha hobbi köti össze az embereket. Lépj be olyan klubba vagy egyesületbe, ahová olyan emberek járnak, akik osztoznak a szenvedélyedben! Lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik egy teljesen idegen közegbe odamenni egy klubtalálkozóra, de a közös kézművesedkés, tánc, irodalmi műelemzés vagy zenélés biztosan benned is feloldja a feszültséget! Az a jó, hogy ma már nemcsak a közeli művelődési házakban vagy könyvtárakban, hanem az interneten is rengeteg információt találsz klubokkal kapcsolatban. Nézd meg a klub.lap.hu és a szakkor.lap.hu oldalakat! Érdemes figyelemmel kísérned a helyi, rendszeresen megjelenő kiadványokat is.

3. Közös baráti társaság

Vacsorák, bulik, kávézások és koncertek barátaid barátaival… Az egyik legspontánabb lehetőség, ha nyitsz feléjük is, és lehetőséget adsz rá, hogy megismerd őket. Ilyen esetben általában a közös téma sem probléma, legrosszabb esetben kapcsolódhat a közös ismerőshöz! (Csak semmi pletyka! 😉 )

4. Online ismerkedés

Azoknak, akik nem szívesen mozdulnak ki otthonról, illetve akik regisztráltak a különféle társasági média felületeken, nagyon kapóra jöhet az online ismerkedés. Különféle fórumokon, blogokon vagy akár a Facebook-on keresztül is találhatsz barátokra. Számos olyan példával találkoztam már, amikor nagyon jó kis társaság alakult ki online fórumon, és később rendszeresen tartottak „élőben” is találkozókat.

Nekem ezzel a típusú ismerkedési formával kapcsolatban vegyesek az érzelmeim, ugyanis az alapján, amiket ír valaki, sokszor teljesen más embernek képzeljük el, mint amilyen személyesen. Volt már olyan, hogy elmentem „fórumos” találkozóra, és nem igazán találtam a helyem, mert úgy éreztem, olyan ismeretlenek a netes ismerősök. Fura érzés volt, mintha újra kellett volna kezdeni az ismerkedést, pedig már hónapok óta beszélgettünk az interneten. Persze számos ezzel ellentétes jó példáról hallottam és olvastam már, úgyhogy szerencsére másoknak úgy tűnik, jobban beválik az online barátkozás!

5. Munkahely

kollégákNagyon praktikus és kézenfekvő, és amennyiben nagy létszámú a cég, akkor nagyon jó esélyed is van rá, hogy barátokra tegyél szert. Hiszen a közös munka, a közös célért való „harc” összehozza az embereket, és ráadásul ebédidőben vagy kávészünetben van egy kis idő magánéleti jellegű témákra is (de persze kizárólag munkaidőn kívül, ugye?! 😉 ). A munkahely szerintem az egyik legjobb választás, ugyanakkor nagyon behatárolt is, hiszen (optimális esetben) nem változtatja a munkahelyét az ember túl gyakran! Előnyben viszont azok az emberek, akik emberekkel foglalkoznak, nekik külön bónusz, hogy ez lehetőséget nyújt az ismerkedésre (Nem, nem arra a masszőr pasira gondoltam, aki a hátsó feled masszírozása közben sokat sejtetően azt kérdezi, hogy ráérsz-e valamikor! 😉 ).

6. Szomszédok

Erről a pontról Neked is inkább a „jószomszédi iszony” jutott eszedbe? Pedig nem kéne! Próbáld felkutatni, van-e korban és érdeklődésben hasonló szomszéd a háztömbben vagy az utcában! Ez a barátság nagyon praktikus tud lenni, hiszen át tudtok gyorsan ugrani egymáshoz, tudtok együtt játszóterezni vagy kutyát sétáltatni, esetleg kocogni menni…

7. Nyelvtanulás

Menj el kifejezetten felnőttekre specializálódott nyelvtanfolyamra, vagy keress olyan időpontokat, melyet leginkább korod beliek látogatnak! Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak ilyen téren, ugyanakkor fel kell készülni a vegyes érdeklődésű társaságra, ugyanis a nyelv tanulása legtöbbször munkához kötődik, így ez nem egy biztos közös pont. Viszont a nyelvtanfolyamokon a különféle társalgási feladatok során nagyon jól megismerheted csoporttársaidat! N’est pas?

8. Állatok

MAGYAR~1El sem tudom képzelni, hány embert hoztak már össze kutyák, de biztosan nagyon sokat! Most nem feltétlenül arra gondolok, mikor kutyád vadállatként nekimegy egy néni ölebének, hanem inkább arra, mikor két kutya is barátságosan üdvözli egymást. Néha ugyanis kedvenceink döntenek helyettünk! (Elég nehéz lenne egyébként is úgy bájcsevegni, hogy közben a póráz másik végén az acsarkodó vérebedet kell visszatartani.) Barátságos kutyák előnyben! 🙂

Ez bármilyen állatra vonatkozik, lóra, rágcsálóra, macskára (na, nem arra gondolok, hogy a tengerimalacomat a parkban sétáltatom 😉 ), hiszen akár állatorvosnál, akár a lovardában, vagy klubkiállításokon, tenyésztőknél összefuthatsz olyanokkal akik osztoznak lelkesedésedben. A képen egyébként a Magyar Agility válogatott látható. Menj el kutyáddal kutyaiskolába, ahol nemcsak (jó esetben) engedelmes ebet faraghatsz kedvencedből, hanem hozzád hasonló kutya-fanatikusokkal találkozhatsz!

A múltkor egyébként nagyon vicces helyzetbe kerültem, mert alighogy kinyitottam a kertkaput, egy kis kutya betűzött a kertbe (Turbó kutyám csak nagy szemekkel nézett), majd nyílegyenesen befutott a nyitott ajtón keresztül a nappaliba, és a lakásban rohangált föl alá (szegény gazda meg a nyomában lihegve, elnézésért esedezve…).

9. Önkéntes munka

Bár itthon még kevésbé általános, hogy az ember belepréselje az amúgy is sűrű hétköznapokba az önkéntes munkát, de szerencsére egyre többen élnek a lehetőséggel. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, akár egy várostakarítási akció keretein belül is sok szimpi emberkével futhatsz össze. És az is biztos, hogy ők is legalább annyira környezettudatosak, mint Te!

10. Vallási közösség

Végül, de nem utolsósorban, rengetegen számolnak be arról, hogy milyen mély, tartós barátságok szövődnek az egyházközség által szervezett eseményeken. A rendszeres templomba járásnak kétségkívüli előnye, hogy lehetőséged nyílik a közelben lakók közelebbi megismerésére.

Van még esetleg ötleted, hogy hol lehet még barátokra szert tenni? Van olyan, ami Neked nagyon bevált?

 Fotók forrásai sorrendben: http://www.cocktailpartyeconomics.com, http://www.healthyhomefront.com, http://www.savvysugar.com, http://www.meoe-asb.hu

“Boldog barátság 3. rész: Hol szerezz új barátokat?” - 3 hozzászólás

  1. Van még egy ötletem: régi életünkben, a múltunkban számos potenciális barátot, barátságot mulasztottunk el, különböző okokból. (Idősebbek előnyben!) Emlékeinkben kutava ezeket a laza kapcsolatokat fel lehet erősíteni, és barátsággá kovácsolni!

    • Jó ötlet, de ehhez nyitott emberkére van szükség. Egy volt osztálytársammal vettem fel a kapcsolatot messengeren, gondoltam jó lenne összebarátkozni, meg összejárni néha. Erre lerázott azzal, hogy nem voltunk a suliban barátok, ne erőltessük. Közösségi oldalon előfordulhat, hogy lelki társra talál az ember, akivel élőben is jó lenni. Még régebben, mikor még nem létezett facebook, nagyon szerettem levelezni, meg volt annak a varázsa, hogy vártam valakinek a levelét:) Párommal is évekig leveleztünk:)
      Nem tudom nektek mi a véleményetek, de egyszer arról beszélgettem egy nénivel, hogy régen sokkal nyitottabbak voltak az emberek, összejártak, voltak bulik, zsúrok… Manapság meg a többség meg leül a tv, meg a számítógép elé és ott éli ki magát. Pár napja még tagja voltam egy epilepszia csoportnak, gondoltam milyen buli lesz sorstársakkal barátkozni, beszélgetni… De elmenekültem onnan, mert tiszta depisek, mindenben csak a rosszat látják, előre félnek attól, hogy mikor lesz rohamuk. Hiába próbálkoztam, hogy lássák pozitívan a dolgokat, á…Súlyos epilepsziásan sose jut eszembe, max. amikor kórházba kerülök. Annyi szép és csodálatos dolog van, amit kár kihagyni, minden pillanatot ki kell élvezni, mert sose tudhatod…. Ma is nagy mosollyal ébredtem, örültem a napsütésnek, a férjemnek, a kisfiamnak. 🙂

      • Én is nagyon szerettem régen levelezni, német, angol és spanyol nyelven is voltak levelezőtársaim, mindig nagyon vártam, hogy vajon mit rejt a postaláda. 🙂 A mai napig nagyon szeretem a leveleket, néha-néha még küldök ismerősöknek, rokonoknak, jeles napok alkalmával.
        Ma pont azon gondolkodtam, miközben Törpillát sétáltattam, és a galambokat figyeltem, hogy milyen lehetett régen a galambposta. Vagy egyáltalán az, hogy egy postakocsin hetekig zötykölődtt egy levél (akár nagyon komoly tartalommal!), és milyen fáziskéséssel kapta meg az illető a neki szóló információt. Apukámnak vannak galambjai, eszembe jutott, hogy poén lenne kipróbálni, de aztán csalódottan jutott eszembe, hogy telefonon, e-mailen, sms-ben és FB-on is el tudom érni helyette… 😉
        Barátkozni nehéz. Pont. De leginkább felnőtt fejjel. Az embernek már energiát és időt kell belefektetnie. Sokan akarnának több, jobb barátot, de időt, energiát nem akarnak a dologba belefektetni. Pedig anélkül nem megy. Én szerencsés vagyok, mert a főiskolán olyan csajokkal hozott össze a sors, akikkel a mai napig nagyon összetartunk, és rájuk mindig számíthatok. Furcsa lenne az élet nélkülük. „A Csajok” az már számomra egy fogalom, és szerintem akkor is csajok leszünk, amikor már a nyolcvanas éveinket tapossuk (remélhetőleg lehetőségünk lesz meglátni 😉 ).
        Igazad van, ha úgy érzed, mások társasága nem tesz jót, akkor ne erőltesd a dolgot. Más, amikor valakinek régi barátai rossz időszakaival kell szembenéznie, és más, mikor idegenek hozzáállása húzza le a hangulatodat. Nem éri meg. Azért sajnálom.
        Lehet, hogy nem annyira hasonló az én példám, de az első szülés után úgy gondoltam, hogy majd összejárok más anyukákkal, akikkel fórumokon ismerkedtem meg. Vagy akikkel játszótéren. Rájöttem utólag, hogy ez nem az én világom – hiszen attól, hogy mindkettőnknek gyerekünk van (akár azonos nemű és korú), attól még nem fogunk egy húron pendülni. Az első ilyen fórumos tali után menekültem. Azóta sem bántam meg, és bár a barátnőimmel nem tudunk túl gyakran talákozni, de ennek ellenére nem hiányzik más fajta barátság. (Leginkább egyébként idő hiánya miatt, nem azt mondom, hogy nem vagyok másokra kíváncsi!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .