Ezen a héten a boldogságfogadalmam az volt, hogy „letérek az útról”. De vajon miképpen is lehet az elméletet gyakorlatra váltani? Könnyű vele fejben azonosulni, ugyanakkor megtenni már sokkal nehezebb…

Ma megpróbálok egy gyakorlati tanáccsal szolgálni a témában: érdekeljen az is, ami egyébként nem!

Car repair

Vicces tanács, ugye? Ez alapjában véve ellentmond a Szórakozz többet! című boldogságfogadalomnak, ugyanis ott pont arról írtam, hogy ne pazaroljuk az időnket olyan dolgokra, amelyekről tudjuk, hogy igazán nem is érdekelnek. Például minek nézzek meg egy autógyárról szóló dokumentumfilmet a Discovery-n, ha baromira nem érdekelnek az autók? (Azt az egy esetet kivéve, ha Férj közben a lábam masszírozza, mert ilyenkor baromira érdekelni fog az adott dokumentumfilm…). Helyette nézhetnék egy szuper főzős műsort a TV Paprikán, és közben igazán jól érezhetném magam!

Próbálj meg ezúttal sokkal szélesebb látókörben információkat beszerezni a Téged körülvevő világról, mint ahogyan ezt általában teszed.

Példának okáért igenis megnézem azt az autógyárról szóló dokumentumfilmet, és meglepődöm kellemesen, hogy A.) Végre Férjjel is megtárgyalhatom kedvenc témáját, vagy legalábbis nem pislogok bamba arckifejezéssel, mikor a különféle motortípusokról beszél, B.) A legközelebbi baráti összejövetelen pont szóba jön az autós téma, és végre nekem is lesz fogalmam a dologról! 🙂

Oké, ez elég kisarkított példa volt. De hidd el, már számtalan alkalommal előfordult velem az életben, hogy egy téma nem érdekelt, de mivel tájékozott akartam lenni, és kicsit ki akartam törni az érdeklődési körömből, mégiscsak vettem a fáradtságot, és pl. elolvastam az adott cikket. Ezek után tuti, hogy rövid időn belül szükség volt a megszerzett tudásra! Vagy teljesen véletlenül kapcsolódott a téma egy olyan másik témához, ami viszont fontos volt számomra. Ugye milyen érdekes?

Gretchen Rubin egy hónapig minden áldott hétfőn elment az újságárushoz, és becsukott szemmel rábökött egy magazinra. Teljesen mindegy volt, hogy lótenyésztési, vallási vagy testépítési magazinra bökött, kötelezte magát, hogy azt a bizonyos magazint elolvassa azon a héten. (Kivételt képeztek a pornó magazinok, nem is értem miért?! 😉 ) Már előre rettegett minden hétfőtől, de utólag mindig örült, hogy vette a fáradtságot, és „letért az útról”.

Ez az ötlet nekem is szimpatikus, bár nem feltétlenül gondolom, hogy ilyen drasztikusnak kéne lennünk (arról nem beszélve, hogy mivel az újságok témák szerint vannak csoportosítva az árusoknál, elég könnyen lehetne csalni…). Szerintem bőven elegendő, ha szépen leülünk az Internet elé, majd ingyen és bérmentve utánanézünk olyan témáknak is, amik kívül esnek érdeklődési körünkön. Én pl. a HVG internetes oldalát szoktam böngészni, mert ott elég sok hasznos témában van cikk (Hoppá, és most elárultam magam, hogy ezt nem teszem  vígan és dalolva, pedig egy intelligens közgazdásznak nem ez kéne hogy legyen a nap fénypontja?! De legalább beismerem…).

Érvényes ez a szabály minden információforrásra. Magazinok, tévé, rádió, Internet, sőt, még az ember ismerősei is ide tartoznak. Mikor legközelebb valaki olyannal beszélgetsz, aki vígan ecsetel egy számodra nem is olyan érdekes témát, figyelj oda, és kérdezz. Így két legyet ütsz egy csapásra: tájékozottabb leszel, és őt is boldogabbá teszed, hogy osztozol a lelkesedésében! 🙂 (Huhh, micsoda önző megközelítés…!)

Mi a véleményed, érdemes ehhez a stratégiához folyamodni? Érdemes venni a fáradtságot, és „mesterségesen” fenntartani az érdeklődést?

Ui.: Nehezítő tényező: észrevettem, hogy ami igazán érdekli az embert, azt játszva megtanulja és megjegyzi. Viszont ha valami nem érdekli, arra sokkal nehezebb később emlékezni, visszaidézni. Micsoda igazságtalanság! De azért ne add fel, ha lelkesedsz magáért az „érdeklődésért”, talán az is elég lesz! 😉

Fotó forrás: http://www.wroomgirls.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .