Gretchen Rubin Boldogságterv című könyve számomra máig alapmű a boldogsággal kapcsolatban. Magyarországon 2010-ben adták ki  az Édesvíz kiadó gondozásában, azóta több ismerősömnek is szerettem volna megvenni ajándékba, de sajnos itthon már jó ideje nem lehet kapni, egyszerűen nem adták ki újra, miután elkapkodták a könyvesboltok polcairól.

Én nem sokkal a kiadás után kaptam ajándékba Anyukámtól. Akkoriban pont életemnek egy szuper-boldog periódusát éltem (nemrég született meg első kisfiam), és nem is nagyon értettem, mi a fene szükségem lehet erre a könyvre. Azért elkezdtem olvasni egyik este, mikor épp korán sikerült lefektetnem a kicsit, mert az alcím felkeltette az érdeklődésem. Így hangzott: egy év története, amikor megpróbáltam reggelenként énekelni, rendet tartani a szekrényben, okosan vitatkozni, Arisztotelészt olvlasni, és általában véve többet bolondozni. Ezen kívül a New York Times Bestseller felirat is rákerült a könyv címoldalára, amitől még vonzóbbá vált a szememben (valamit biztosan tud ez a Gretchen, ha ennyien olvassák…). Tegyük hozzá, hogy a könyv azóta is (három éve!) sikeres, jelenleg a New York Times Bestseller listáján a 4. helyet foglalja el.

BoldogságtervA könyv hasznos, kézzel fogható tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mitől is válhat az olvasó élete elégedettebbé, boldogabbá. A könyv szerzője saját magán tesztelte a tanácsait, és januártól decemberig minden hónapban változtatott kicsit az életén.

Nagyon tetszik a könyv stílusa, mert van benne mondanivaló, mégsem száraz, hanem néhol humoros, néhol elgondolkodtató, és valóban pozitív változásokat hoz az ember életében. Természetesen nem állítom, hogy az első betűtől az utolsóig mindennel egyetértek, és minden bevált számomra, de a legtöbb „feladat” abszolút pozitívan hatott rám. Ezen kívül nem az a cél, hogy egyik pillanatról a másikra változtassunk, hanem lépésről lépésre vezeti be a változtatásokat az ember életében. Egyébkén még így sem egyszerű a feladat! Milyen egyszerűen hangzik például, hogy ne zsörtölődjünk vagy panaszkodjunk annyit, és mégis néha egy nap akár többször is azon vesszük észre magunkat, pontosan ezt csináljuk. Mérgelődünk, panaszkodunk, sokszor olyan dolgokkal kapcsolatban is, amire egyáltalában nincs ráhatásunk.

Ami még érdekes, hogy ez a könyv nem csak azoknak szól, akik kifejezetten boldogtalannak érzik magukat. Azoknak is szól, akiknek alapvetően semmi gondjuk az életükkel, hanem egyszerűen szeretnék a boldogságot minden nap újra és újra átélni és teljesebben megélni. Ez néha nem is olyan könnyű, mert a szürke hétköznapok problémái elvakulttá tesznek, és csak akkor jövünk rá, milyen boldogok is voltunk, mikor már késő.

Ezért fontos a könyvnek az a gondolata is, hogy keressük a mában a boldogságot, hiszen most vagyunk boldogok, és ne arra várjunk, hogy egyszer majd eljön. Hát, ez lehetne a Napi Boldogság ars poetikája is. 🙂

Gretchen Rubin tanácsaival lesz még alkalmatok bőven találkozni, mert szeretnék elindítani majd egy olyan blogsorozatot, amelyben kicsit végigveszem és elemzem az ötleteit, hogy Ti is minél többet tudjatok belőle hasznosítani. Mindenesetre aki meg tudja szerezni, vagy kölcsönkérni valakitől, annak nagyon melegen ajánlom! Nekem az egyik legpozitívabb mű a könyvespolcomon. 🙂