Mindig is imádtam karácsonyra valami kézzel készült apróságot (is) adni a szeretteimnek, mert úgy érzem, hogy ez az igazán szívből jövő ajándék.

Ugyanakkor arra is nagyon ügyelek, hogy az a bizonyos kézzel készült apróság ne csak szép és ízléses legyen, hanem hasznos is a megajándékozott számára, ezért legtöbbször valamilyen ehető gasztro ajándék készül karácsonyi angyalműhelyemben. 🙂

Csináltam már karácsonyi chutney-t, fűszeres magkeveréket, granolát, bonbonokat, kekszeket, és még sok minden mást, most viszont három olyan ajándékot osztanék meg Veled, amit tényleg az utolsó pillanatban is elkészíthetsz, és nem kell hozzá nagy kézügyesség (vagy konyhában jártasság).

A receptekés képek forrása Nigella Lawson „Christmas” című könyve, melyet annak ellenére, hogy már öt éve áttértem a növényi alapú táplálkozásra, még mindig minden évben előveszek karácsonykor, és teljes átszellemültséggel lapozgatom (meglepően sok növényi fogás van benne!).

Ez a könyv mai napig az én karácsonyi „Bibliám”, talán a szokás hatalma, ami hozzá köt, talán a gyönyörű, hangulatos képek, vagy talán az szenvedély, mellyel Nigella a karácsonyról és karácsonyi étkekről beszél. Azóta sem találtam hozzá foghatót, vegán változatban végképp nem.

Most pedig jöjjön a három recept, amit ígértem!

Házi készítésű vaníliás cukor

Ez a recept elnyerhetné a legegyszerűbb és legalapvetőbb házi készítésű gasztro ajándék címét, mindennek ellenére kifejezetten hasznos és dekoratív is.

Az üvegben a cukor olyan, akár egy halom fehér porhó, mely sok mindenre alkalmas: kávé, meleg (növényi) tej és forró csoki ízesítésére, sütemények és kekszek készítésére.

Ami még nagy előnye, hogy a cukor az üvegben idővel utántölthető, hiszen a bele helyezett vanília folyamatosan illatosítja és ízesíti azt.

Ha a cukrot utolsó pillanatban készíted el, mindenképp szólj az ajándékozottnak, hogy használatával várjon kb. egy hetet, mert akkorra fejti ki a vanília igazán hatását.

  • Először is sterilizáld a befőttesüveged (fél literes kell a megadott mennyiségekhez) azaz alaposan mosd el mosogatógépben. Amennyiben ez nem áll rendelkezésedre, mosogasd el kézzel, és helyezd az üveget 140 fokos sütőbe száradni.
  • Öntsd a cukrot a kihűlt, teljesen száraz üvegbe. Fél kilogramm kristálycukorhoz egy vaníliarudat kell adni.
  • Egy éles késsel vágd fel hosszában a vaníliarudat, majd aprítsd háromba. Végül temesd a finom puha kristálycukorba.
  • Alaposan zárd le az üveget, dekoráld karácsonyi szalaggal, címkével, tárold hűvös helyen, amíg el nem ajándékozod. Az így készített vaníliás cukor eláll jövő karácsonyig!

Karácsonyi ízesítésű só

Ez a recept tulajdonképpen az előző sós verziója, ugyanolyan egyszerű és univerzális.

Különlegessége a rózsabors és a csillagánizs, mely nem mindenhol beszerezhető, de most már egész sok helyen megvásárolható (nagyobb hipermarketekben mindenképpen).

Nigella elsősorban húsételekhez ajánlja, de tulajdonképpen bármilyen étel pikánssá tételéhez tökéletes.

  • Először is sterilizáld a befőttesüveged (fél literes kell a megadott mennyiségekhez) azaz alaposan mosd el mosogatógépben. Amennyiben ez nem áll rendelkezésedre, mosogasd el kézzel, és helyezd az üveget 140 fokos sütőbe száradni.
  • Öntsd a 250 g jó minőségű tengeri sót vagy Maldon sót a kihűlt, teljesen száraz üvegbe.
  • Adj hozzá 2 teáskanál egész rózsaborsot, 2 teáskanál szárított chilipelyhet és 4 csillagánizst.
  • Keverd össze az egészet, vagy ha akarod, elkészítheted a keveréket egy nagy tálban és utána kisebb üvegekbe adagolhatod.
  • Alaposan zárd le az üveget, dekoráld karácsonyi szalaggal, címkével, tárold hűvös helyen, amíg el nem ajándékozod. Az így készített só eláll jövő karácsonyig!

Karácsonyi fűszerezésű magkeverék

Ez egy picit összetettebb, mint a fenti receptek, de mindig hatalmas sikert arat! Nincs is jobb, mint karácsonykor egy pohárka likőr vagy netalántán egy szép koktél mellé ezeket a finomságokat ropogtatni. Így készül fél kilónyi (kb. két kisebb üvegnyi) magkeverék:

  • Egy kis lábosban melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat.
  • Adj hozzá 2 evőkanál barna nádcukrot, 1 púpozott teáskanál sót és 1,5 teáskanál garam masala fűszerkeveréket* (ez utóbbi egzotikus, mégis karácsonyi ízvilágot kölcsönöz a magvaknak).
  • Egy nagy tálba tölts fél kiló vegyes olajos magvat, pl. diót, kesudiót, mandulát, paradiót, tökmagot, pekándiót, stb. Keverd hozzá a fűszeres olajat.
  • Terítsd a fűszeres magvakat egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
  • Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, süsd kb. 10-12 percig, félúton szórd meg friss, apróra vágott rozmaringgal. Tartsd szemmel, nehogy megégjen!
  • Ha teljesen kihűlt, adagold az üvegekbe, majd laposan zárd le az üveget, dekoráld karácsonyi szalaggal, címkével, tárold hűvös helyen, amíg el nem ajándékozod.

*Ha nincs késznél garam masala, használj helyette fél teáskanál őrölt gyömbért és fűszerköményt, illetve egy csipetnyi őrölt koriandert, szegfűszeget és fahéjat.

Fotók forrása: Nigella Christmas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .