“Kertészkedés 1 négyzetméteren” könyvajánló + nyereményjáték!

2017. június 19.

Február vége felé rendszerint azon aggódom, hogy hova a csudába tettem a paradicsom magokat, amiket vetnem kellene.

Március közepén (jó esetben) elkezdek palántákat gyártani, és izgatottan helyezem a tálcáimat az ablaküveg közelébe, hogy az első tavaszi napsugarak „munkához lássanak”.

Mikor a miniatűr magocskákból 2-2 szemet belepottyantok a lebomló papírból készült, földdel megtöltött palántatálca minden egyes mélyedésébe, elképzelni sem tudom, hogy ebből majd’ két méteres, óriási bokrok lesznek augusztusra. Pedig minden évben ez történik.

Ugyanezt érzem, mikor április folyamán a pici növénykéket öntözöm, majd májusban egy kicsit nagyobb cserépbe ültetem őket. Te jó ég, mikor lesz ebből koktélparadicsom?! Lesz egyáltalán?

Lesz bizony! Minden évben kilószámra szüreteljük a zamatos paradicsomot, legyen az ovális-mézédes piros, gömbölyű fekete, villanykörte formájú sárga, klasszikus piros kerek, és még sorolhatnám. Idén próbálkozom a gömbölyű sárga verzióval és a marhaszív paradicsommal is (nagy kedvencem!).

Ha egyszer elkapja az embert a gépszíj, akkor nincs megállás. Bármennyire is nagy munka a saját kiskert (nekem ne mondja senki, hogy nem az!), ha már meglegyintett a siker szele, akkor nehéz lemondani a karnyújtásnyira érő friss zöldségekről.

De nemcsak a fantasztikusan ropogós retek, a hihetetlenül zamatos paradicsom, a csodásan lédús és ropogós uborka vagy az illatos fűszernövények hiányoznának.

Kiskert nélkül nem élhetném meg azt a csodát évről évre, amit a természet körforgásának hívnak. (A gyerekekről nem is beszélve!) Bár vannak virágaink és fáink, de olyan kézzelfogható (és ízlelhető!) élményt semmi sem ad, mint egy aprócska mag, melyből később kilószámra terem ínycsiklandó finomság az asztalra.

Igyekszem időnként beszerezni egy-egy olyan könyvet, mely a városi kertészkedéssel foglalkozik, és kreatív megoldásokat kínál a modern kertész számára.

Ennek legújabb kiváló példája az idén megjelent „Kertészkedés 1 négyzetméteren”.

Mel Bartholomew könyve több mint 2 millió példányban fogyott el a világ számos pontján, s idén a Bioenergetic kiadó jóvoltából a magyar olvasók is megismerhetik „A Titkot”.

Sőt! Nagy-nagy örömmel adhatom hírül, hogy a Napi Boldogság nyereményjátékán most egy szerencsés olvasó megnyerheti az említett könyvet, a Bioenergetic kiadónak köszönhetően. 😀

De miért is olyan különleges Mel Bartholomew könyve? Olvass tovább, és megtudod. 🙂

Mel egyedülálló rendszert alakított ki, mely egyszerű, hely- és időtakarékos, s emellett nagyon hatékony is. Ez nem más, mint egy speciális rendszert alkalmazó ládakertészet.

A ládakertészet egyszerű és elronthatatlan módszer, mellyel minimális hely felhasználásával bárki megtermesztheti kedvenc zöldségeit és fűszernövényeit.

Mel rendszerének lényege, hogy 1×1 méteres, általában fából készült ládák szolgálnak a veteményes alapjául – különleges földkeverékkel megtöltve. A ládák magassága kb. 15 cm, és egy láda 9 darab 33×33 cm-es parcellára van osztva.

Ami a „Kertészkedés 1 négyzetméteren”-ben nagyon megfogott, hogy minden részletre kitér a ládakertek megtervezésével és megvalósításával kapcsolatban.

Onnantól kezdve, hogy miből készüljön, hova helyezzük, pontosan hány ládára van szükségünk (a család méretétől függően), egészen odáig, hogy milyen földdel töltsük meg, mit, hogyan és milyen mennyiségben vessünk/ültessünk bele.

Hasonlóan az emelt ágyásokhoz, a ládakertészet ideális olyan kertekbe, ahol rossz a föld minősége. Én saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen nagy probléma is lehet ez.

Évek óta szenvedek ugyanis az agyagos földdel, ahelyett hogy csomó időt, energiát és pénzt megspórolva hagytam volna a fenébe a saját talajt. A ládakertnél nem probléma a föld minősége, és a vakond támadásával sem kell foglalkozni, emellett még a meztelen csigák invázióját is könnyebb kivédeni.  (Van még számos előnye persze, de én most két saját problémáimat helyeztem előtérbe. 🙂 )

A könyv rengeteg képpel és ábrával illusztrálja, hogyan építsük meg a ládakerteket, sőt még abban is segít, hogyan készítsünk saját komposztálót. Ezután ellát csomó hasznos tanáccsal, hogy miként töltsük meg  – saját elképzeléseinket és persze az egyes növények szükségleteit figyelembe véve – a parcelláinkat.

De itt még nincs vége! Rengeteg tipp vár ránk a növények megfelelő gondozásával kapcsolatban, és egy teljes fejezet gondoskodik arról, hogy részletes leírást kapjunk a legtöbb veteményeskertben előforduló zöldségről és fűszernövényről.

Imádom azt a részt, ami a szezon meghosszabbításáról szól, hiszen sokan nem tudják, hogy különféle trükkökkel néha nagyon jól ki lehet játszani az anyatermészetet. Néhány apró változtatás és segédeszköz bevetésével akár megduplázhatjuk az évi termésünket!

Ez a könyv kétségkívül minden információt tartalmaz a kezdő kertész számára ahhoz, hogy virágzó, terményektől roskadozó ládakertet hozhasson létre – a semmiből.

Ugyanakkor azoknak is sok újdonsággal szolgálhat, akik már jó pár éve rendelkeznek veteményessel – mint jómagam – hiszen sok esetben teljesen más szemszögből közelíti meg egy-egy probléma megoldását. S ismerjük a mondást, hogy a jó pap holtig tanul – szerintem ez a kertészre is abszolút igaz.

Ha ez a rövid ajánló felkeltette az érdeklődésed, és szeretnél Te lenni az a szerencsés, aki megnyeri a „Kertészkedés 1 négyzetméteren” című könyvet, akkor nincs más hátra, mint hogy válaszolj az alábbi kérdésre:

Te mit termesztenél saját kiskertedben?

Mit termesztesz, ha már rendelkezel eggyel?

 

A válaszok megadásának a határideje: 2017. június 26. éjfél

Sok sikert kívánok a saját kis ládakerted létrehozásához, és persze szerencsét a nyereményjátékhoz! 🙂

A nyereményjáték szabályzata:

Személyenként csak egy hozzászólást veszek figyelembe a sorsoláskor. Csak az ehhez a bejegyzéshez érkezett hozzászólásokat tudom értékelni, e-mailen, más bejegyzésekben vagy egyéb fórumokon közzétett válaszok nem vehetnek részt a sorsolásban.

A hozzászólók közül egy szerencsés nyertest* sorsolok a random.org segítségével, majd a nyertest 2017. június 27-én értesítem e-mailen (ezért kérlek, ellenőrizd, hogy helyesen adtad-e meg az e-mail címed!). A nyertes nevét  ugyanekkor teszem közzé ebben a bejegyzésben!

Amennyiben a nyertes két héten belül nem jelentkezik az ajándékért, fenntartom a jogot az újra sorsolásra. A nyereményt postán küldöm ki a szerencsés nyertesnek.

*A játékban csak magyarországi postázási címmel rendelkező olvasók vehetnek részt.

Oszd meg Te is a boldogságot!

  27 hozzászólás

  1. Nincsen sajnos kertünk, de régebben volt, és nagyon hiányzik a napízű paradicsom. Szóval valószínűleg azt termesztenék, de az is lehet, hogy mindenféle mást is.

  2. Egy magaságyásunk van. Jó lenne paradicsomot termeszteni, de mostanában megszállják a poloskák a növényeket. Kedvenc még a retek és a cékla.

  3. Sajnos nekünk sincs kertünk, de az erkélyünkön a fűszernövények mellett most az eper-, koktélpari- és paprikatermesztéssel próbálkozunk 🙂
   A legjobb egy hatalmas cseresznyefa lenne 🙂

  4. Paradicsom, paprika. Mást most nem termesztünk idén.

  5. Idén kezdtünk kertészkedni, a mi családunknak is nagyon nagy élmény 🙂 Az első paradicsomokra már mi is izgatottan várunk.

  6. bármit, amit termeszteni lehet egy 48 nm-es panellakásban 🙂

  7. Megszállott vagyok. Könnyebb arra válszolni, hogy mit nem vetek a kertbe (kaposztaféléket…) szinte minden mas volt már vagy van éppen, de ha egyet kene kiemelnem, az a borsó : legjobb gyerekcsali – könnyű vetni, gyorsan nő és igazi öröm ahogy bogarásznak a sorok között a csöveket keresve. Szuper a blogot, további sok sikert hozzá!!

  8. Ezt elég nehéz eldönteni. A legőszintébb válasz az lenne, hogy mindent ami ehető 😀 De tudjuk hogy azért az emberi erőforrás is véges, így annyi zöldséget és gyümölcsöt termesztenék, amit csak bírnék gondozni. Nincs olyan, amit ne szeretnék és ne ültetnék szívesen.

  9. Idén csak parika, paradicsom, cukkini, padlizsán…és a soha el nem maradható körömvirág!

  10. A paradicsom nálunk is nagy kedvenc, hihetetlen kilószámra szüretelni ahelyett hogy a bolti drága és ízetlen paradicsomot vennénk. Tavaly próbálkoztunk először a cukkinival, és nagy sikere volt, így idén is alig várjuk hogy beérjen. Ezen kívül uborkát, különböző salátákat szoktunk ültetni, és csemegekukoricát. Bár nálunk szerencsére kiváló a talaj azért mindig jó új trükköket megismerni, nagyon felkeltette az érdeklődésemet a könyv 😉

  11. En paradicsommal próbálkozom és cukkínivel több-kevesebb sikerrel.Próbálkoznék még bármilyen növénnyel, amit a konyhában gyakran használunk, pl. fűszernövények, leveszöldségek ezek valahogy mindig kipusztultak a kicsi kertemben.

  12. Szia Anni 🙂
   Én nemrég szórtam el fodros kel magokat, de termesztettem már rukkolát, paradicsomot,cukkinit, valamint különféle fűszernövényeket is 🙂

  13. Paradicsomunk és eprünk van, de jövőre szeretnék retket, uborkát, kaprot, salátát és cukkinit is termeszteni.

  14. Szeretem a zöldségeket amit lehetne mindent termelnék . Régen nagy kertünk volt, sajnos már nincs. Minden saját termesztésű nővény kincs 😀.

  15. Epret,de a zöldségeket is kipróbálnám

  16. Paradicsomot, cukkinit epret

  17. Minden ami ehető. Főleg paprika.

  18. Eddig csak paradicsom és egy kevés málna van. A ládakertben salárát, paprikát paradicsomot termesztenék, és málnábólmtervezem fokozni a mennyiséget.

  19. Salátaféléket, koktélparadicsomot és céklát termesztenék.

  20. Mi is kis kertész-énünket éljük ki erkélyünkön. Nálunk a bazsalikom és citromfű érzi jól magát. Nincs is jobb a saját fűszernövénynél. Idén először sarkantyúkát is ültettünk, amelyből reméljük, finom, nyári salátát készíthetünk. 🙂

  21. Kedves Anni,
   Nagyon örülök, hogy ezt a könyvet választottad a mostani nyereményjàtékhoz! A múltkor már szemeztem vele 🙂 amikor a könyvkiadó jobbnál jobb könyv ajánlatait néztem. Nagy öröm és élvezet lenne egy mini bio-gazdaság az egész Családnak, amihez ez a könyv biztos nagy segítség lenne! …és hogy mit is ültetnék (legalàbb) 1nm2-en? Hàt, cukkinit biztosan, mert nagy kedvenc és mi is imádjuk a minden színű koktél-parikat 😉 Köszönöm, hogy hozzáteszel oldaladdal, gondolataiddal és ötleteiddel a mindennapi boldogsághoz♡ ez is ajándék! Mona

   • Nagyon köszönöm kedves soraidat, örültem neki, mikor olvastam. Sajnos ezúttal a szerencse nem Neked kedvezett, de azért köszönet a részvételért, és hamarosan újabb játék következik!!

    • Kedves Anni,
     Ez volt az első alkalom, hogy hozzászóltam egy oldalhoz☺nem vagyok fent a FB-on sem, így kommenteket sem szoktam írni. Nem voltam még szerencsés nyertes sem, mégis mosolygóssá tetted a reggeli ébredést azzal, hogy válaszoltàl a nyereményjátékhoz kapcsolódóan írtakra. Nagyon örültem♡ Gyorsan 2x el is olvastam, hogy biztos nekem és csak nekem…☺ Inspiráló a Napi Boldogság és kívànom, hogy legyen csodás az első júliusi hétvégétek is, amiről majd biztos olvasok a VasárnaPillanatokban🌞 Mona

     • Kedves Mona, örülök nagyon, hogy örömet tudtam szerezni. 🙂 Legyenek nagyon szép nyári napjaid! Szeretettel: Anni

  22. Paradicsoooom, szamóca, bazsalikom, spenót! 😉

  23. Paradicsomot, paprikát és salátákat.

  24. Kedves Hozzászólók!
   Megint köszönöm a sok-sok inspiráló választ, és a nyereményjátékban a részvételt.
   A szerencse kegyeltje ezúttal Szalóczy Péter lett, ezúton gratulálok neki a könyvhöz.
   Akik nem nyertek, azoknak pedig üzenem, hogy ne csüggedjenek, hamarosan újabb könyves nyereményjáték következik, s ha lehet ennél még “nyálcsorgatóbb”! 😀
   Szeretettel kívánok mindenkinek eredményes, örömteli kertészkedést a nyárra és őszre: Anni

  Hozzászólok

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  *

  Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk...

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezár