Mindig is imádtam a brownie-t – először amerikai utazásom alkalmával találkoztam az „eredetivel”, aztán itthon is egyre többet készítettem különféle baráti és családi összejövetelek alkalmából. Legtöbbször Nigella receptjeit használtam, ami persze mindig bővelkedett vajban és cukorban.

Amióta áttértem a növényi alapú, finomított cukormentes táplálkozásra, ugyanolyan gyakran készítek brownie-t. Sőt, talán még gyakrabban. 🙂

A vegán konyha kifejezetten kedveli a brownie-t, és elég sok verziót kipróbáltam már, de a szuperhős brownie számomra Deliciously Ella édesburgonyás verziója marad. Számomra ez a sütemény maga a tökély.

Hogy miért igazi szuperhős?!

Az állaga nem száraz, rágós, hanem inkább puha, szinte olvad a szájban, mégis tömör és gazdag.

Édessége pont megfelel az ízlésemnek, azaz nem túl édes, viszont bőségesen kielégíti édesség utáni vágyam.

A hozzávalók pedig biztosítják, hogy rost- és vitamindús legyen ez a csodás desszert.

Ha még fajsúlyosabb kényeztetésre vágyom, kombinálom egy kis fagyival, kókusztejszínhabbal, esetleg mindkettővel. Télen nagyon jól kiegészítik egymást a teával és a forró csokival, persze egy jó kis matcha teás smoothie is nagyon jól csúszik mellé. 😉

brownie

Komolyan mondom, hogy a legnagyobb gond vele az, hogy olyan nehéz abbahagyni!

Hozzávalók a brownie-hoz:

  • 500 g édesburgonya (hámozott súly)
  • 12 királydatolya vagy 16-18 sima datolya, előzetesen meleg vízbe áztatva
  • 6 ek tiszta juharszirup
  • 2 ek olvasztott kókuszolaj
  • egy csipetnyi só
  • 6 ek nyers kakaópor (ha nincs nyers, a natúr kakaópor is megteszi)
  • 100 g őrölt mandula vagy mandulaliszt
  • 100 g őrölt zabpehely vagy zabliszt

Hozzávalók a mázhoz a tetején:

  • 2 ek kókuszolaj
  • 2 ek mandulavaj
  • 1 ek tiszta juharszirup
  • 2 ek nyers kakaópor

Először is hámozd meg az édesburgonyát, vágd kis darabokra és párold teljesen puhára (hagyományosan vagy párolóban).

Amíg az édesburgonya puhul, magozd ki a datolyát, majd amennyiben nem királydatolyáról van szó, forralj vizet, és áztasd be addig, amíg a burgonya el nem készül. (Sajnos a királydatolya állagát nem lehet enélkül a lépés nélkül reprodukálni.)

Amíg a datolya és a batáta készül, keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálban.

Tedd robotgépbe a datolyát, édesburgonyát, olvasztott kókuszolajat és juharszirupot, majd dolgozd teljesen sima péppé.

Ezután nincs más dolgod, mint hogy ezt a pürét hozzáadd a száraz hozzávalókhoz, és homogén masszává keverd. Amennyiben kicsit száraznak érzed a „tésztát”, adj hozzá pici vizet vagy esetleg növényi tejet.

Ezután kanalazd át a masszát egy előzőleg sütőpapírral kibélelt, kisméretű, szögletes tepsibe, és egyengesd el benne (szerintem ez a legnehezebb feladat az egész brownie-készítés folyamán…).

Süsd kb. 45-50 percen keresztül 180 fokra előmelegített sütőben. Ezután végezz szúrópróbát – ha kész a süti, hagyd teljesen kihűlni (ebben ilyenkor télen a mínuszok nagy segítségedre lehetnek!).

Amíg hűl a brownie, készítsd el a mázat. Az összes hozzávalót olvaszd össze a tűzhelyen, majd azt is tedd kicsit hűlni az erkélyre vagy a hűtőbe.

Ezután a már kihűlt brownie tetején oszlasd el a mázat, és tedd vagy a mélyhűtőbe vagy a hideg teraszra, hogy teljesen megdermedjen rajta a csoki.

Én pici kockákra szeretem vágni, valahogy úgy még gusztusosabb, mint nagy darabokban, de persze Rád bízom, hogy Te hogyan szeleteled. 🙂

A tetejét ízlés szerint egyébként meg lehet szórni még kókuszreszelékkel vagy kakaóbab törettel, esetleg pirított mogyoróval vagy mandulával.

A brownie-ba lehet egy kis szín vinni bio narancshéj belereszelésével vagy egy kis bio narancsolaj hozzáadásával is, úgy is nagyon finom.

Remélem, Neked is nagy kedvenceddé válik ez a fantasztikus csemege. 😀

Recept forrása: Deliciously Ella

Fotók: saját Instagram profil

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .