dutch baby no3Holnap hamvazószerda, a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete! De miért is van ennek jelentősége ennek az ínycsiklandó finomságnak a szempontjából? (Mivel nyilván nem böjtről fogok írni Neked…!)

Mert ebből következik, hogy ma van húshagyókedd – sok országban más néven palacsinta nap (Pancake Day).

Ilyenkor fogy az évben a legtöbb palacsinta, hiszen ezt a napot hagyományosan különféle módon elkészített palacsinták fogyasztásával ünneplik a világ sok országában. 🙂

Hogy miért pont palacsintát? Én mindig is azt hittem, hogy csupán annak van jelentősége, hogy ilyenkor lehetett utoljára húst enni a nagyböjt előtt.

Pedig nem csak erről van szó! Régre nyúlik vissza ez a szokás – ez a nap az utolsó „nem böjti” nap: a régi keresztények ilyenkor ehettek utoljára zsíros, tartalmas ételeket – és ezekhez tartozott a palacsinta is, ugyanis készítéséhez zsírt és tojást használtak föl.

Szóval nincs más hátra, mint hogy ma én is palacsintát készítsek Neked! 🙂

Méghozzá egy különleges palacsintát! Mint tudod, gyakran készítek amerikai palacsintát (pancake-et), számomra könnyebb a kivitelezése, mint a francia/magyar változaté, és valami miatt jobban is szeretem (talán mert kevésbé olajos?).

Ma egy újdonsággal készültem, ami nem más, mint a német palacsinta, vagy más néven „Dutch Baby”.

Mielőtt még elolvasnád a receptet, röviden és tömören annyit róla, hogy sütőben készül – az esetek többségében öntöttvas serpenyőben – és általában vajjal, citrommal, porcukorral tálalják.

Ez az a palacsinta, aminek az elkészítése kifejezetten egyszerű – és nemcsak egyszerű, hanem nagyon gyors is! Ugyanis nincs más dolga az embernek, mint hogy elkészítse a tésztát, bedobja a sütőbe, majd rögtön el is kezdheti a takarítást a konyhában, és a terítést… Ja, és ami nálam fontos szempont: nem lesz csupa olaj szagú sem a hajad, sem a ruhád!

Ahogyan a palacsinta megemelkedik és szép aranybarnára sül, úgy fut majd össze a nyál a szádban. Azonban vigyázz, mert bár azon frissiben kell tálalni, a belseje brutálisan forró, úgyhogy csak óvatosan! 😉

A német palacsintát – mint már említettem – általában öntöttvas serpenyőben készítik. Ha azonban ilyened nincs, akkor se keseredj el, mert ugyanúgy elkészítheted hőálló üvegtálban vagy fém piteformában is, sőt, kis kerámia ramekinekben is!

Ezúttal én a mini Dutch Baby-kre szavaztam, és 4 kis ramekin formát használtam föl az elkészítéshez.

dutch baby no2

Ennél ínycsiklandóbb reggeliről nem is álmodhatnál! 🙂

Lássuk mire is van szükséged a „holland babákhoz”!

Hozzávalók (2 főre reggeliként vagy 4 főre desszertként):

  • 6 nagy méretű bio vagy tanyasi tojás
  • 240 ml tej
  • 130 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 tk vaníliakivonat (vagy egy egész vaníliarúd kikapart magjai)
  • 1 csipet só
  • kb. 4 tk vaj
  • porcukor, lekvár, juharszirup, citromlé, gyümölcsök, mogyorókrém, stb. a tálaláshoz

dutch baby no1

Kétféle módon készítheted a palacsintád. Az egyik, hogy elektromos habverővel jó habosra vered a tojásokat, majd szépen hozzáöntöd a tejet, a vaníliakivonatot, a cukrot. Ezután még egyszer megkevered, majd lassan hozzáadod a lisztet, mialatt tovább járatod a habverőt.

A másik verzió, hogy mindent beleönteszaz robotgépbe, és úgy dolgozod össze a tésztát.

Olvaszd föl a vajat, majd a négy formát tedd a sütőpapírral letakart sütőrácsra, és szilikonecset segítségével jó bőven kend ki őket vajjal. A maradékot oszd el a formák között.

Amennyiben üvegedénybe kerül majd a palacsinta, ugyanígy járj el, de ellenőrizd, hogy elég lesz-e a 4 teáskanál vaj.

Ezután tedd a formákat 230 fokra előmelegített sütőbe (egy nagy üveg- vagy fémedény esetében elég lesz a 200 fok is).

Kb. 12-15 perc alatt gyönyörűen megemelkednek a kis palacsinták, és a tetejük csodás aranybarnává válik.

Vigyázz, mert a formák iszonyú forrók, nehogy megfogd őket puszta kézzel! (Egyszer már volt szerencsém hozzájuk…)

Azonnal kell tálalni, mert elég gyorsan összeesnek, miután kivetted őket a sütőből, és hidegen az állaguk sem az igazi.

Ízlés szerint díszítsd porcukorral, juharsziruppal, gyümölcsökkel, lekvárral…

Nekem most egy jó kis házi szilvalekvár és porcukor párosra esett a választásom, és nem bántam meg! Nincs is ennél jobb egy esős februári napon. 🙂

Boldog palacsintázást mára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .