gofri kollázs újEbben a bejegyzésben olvashatod A Világ Legfinomabb Gofrija receptjét. (Pont.)

Mielőtt azonban részletezném elkészítésének módját, muszáj elmondanom, hogyan vett rá a lélek, hogy otthon készítsek gofrit házilag.

A gofri iránt érzett érzelmeim gyerekkorom nyaraira nyúlik vissza, amikor is a Római strandon a napot mindig azzal indítottuk, hogy ettünk egy csoki öntetes vagy tejszínhabos gofrit. Arra emlékszem, hogy imádtam, még akkor is, ha gyorsan kellett enni a nagy melegben, hogy nehogy lefolyjon róla a „feltét”.

Aztán következtek a fogyókúrával eltöltött tizen-huszonévek, és a gofrinak búcsút mondtam. Hízlal, és még azt sem tudom, hogy mit tesznek bele…

Miután újra megjött az eszem, és leálltam a fogyókúrákkal (főként Férj hatására), egyszer-kétszer újra belekóstoltam a gofriba különféle strandokon, de minden egyes alkalommal óriási csalódással zárult a gofrihoz való „visszatérésem”. Egyáltalán nem olyan volt, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem.

Elsősorban attól voltam kiakadva, hogy silány „műtejszínhabbal” nyomták tele, ami kb. két perc alatt olvadt le róla, és minden volt, csak nem tejszínhab (régi szép idők, mikor még csak a hagyományos létezett…). A gofri állaga sem olyan volt, mint amilyenre emlékeztem, és ekkor jöttem rá, hogy valószínűleg a legtöbb büfében a manapság kapható „instant gofrit” adják: ami nem helyben készül, csak mikrózni kell… Egy szó mint száz, egy időre megint hanyagoltam ezt a finomságot, de képtelen voltam elengedni az igazi jó gofri emlékét.

Igazán jót csak külföldön sikerült ennem, Németországban és Franciaországban (bár tudom, hogy Belgiumban az igazi!). Függöny le, hősnő el, első felvonás vége.

Most pedig kezdődjön az új fejezet, amikor is a hősnő bemegy egy elektronikai szaküzletbe, és meglát egy akciós kombinált gofri- és szendvicssütőt. Persze, hogy nem tudott neki ellenállni. És ez lett élete egyik legjobb befektetése! 🙂

Elkezdtem kipróbálni a különféle gofri recepteket, és vérszemet kaptam. Egyrészt, mert kedvenc amerikai gasztroblogjaim tele vannak a jobbnál jobb, változatosabbnál változatosabb waffle receptekkel. Másrészt pedig megrészegített az a siker, amivel a gyerekek öveztek, miután elkészítettem életem első gofri adagját. Igazi ováció koronázta első próbálkozásaimat, még akkor is, ha utána romokban állt a konyha, és napokig vakartam mindenhonnan az odaégett vagy odaragadt tésztamaradékot. 🙂 És a tejszínhab sem olvadt le, maximum csak azért, mert jól meglocsoltuk juharsziruppal. 😉

Na, nem mondom, hogy minden recept maradéktalanul bevált. Egyszer Férj apukáját láttuk vendégül este, és pont akkor terveztem egy új receptet kipróbálni. Örökérvényű szabály: Ne akkor kísérletezz, mikor após vagy anyós jön látogatóba! Hát, persze, hogy leragadt a tészta, hát persze, hogy négyzetcentinként kellett kivakarnom a formából! Mindeközben a gyerekek folyamatosan nyavalyogtak, hogy éhesek. Még jó, hogy Férj apukája megmentett, és (ki tudja hogyan?) kezébe vette a gofrisütést, és neki sikerült épkézláb, összefüggő négyzeteket gyártania. Mindenesetre aznap nemcsak a gofri égett (le), hanem én is. 😉

Ennek a receptnek az alapját Joy The Baker hozzávalói képezik, aki igazi gofri-őrült. Imádom ezt a csajt, mindig jobbnál jobb ötletekkel és persze verziókkal traktál – neki sikerült rájönnie, hogyan készül a legeslegjobb gofri!

Amire mindenképp szükséged lesz, az egy gofrisütő, enélkül nem tudod megúszni. Ha kombináltat veszel, mint én, akkor azzal vigasztalhatod magad, hogy isteni finom ropogós melegszendvicset készíthetsz magadnak anélkül, hogy bekapcsolnád a sütőt (ez ilyen kánikulában egyébként nem elhanyagolandó szempont!).

 gofri

Hozzávalók kb. 13-14 gofrihoz (elárulom, hogy ennek mindig a dupláját készítem):

  • 170 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 3 ek cukor
  • 75 g olvasztott vaj
  • 2 nagy tojás (lehetőleg bio)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 60 ml tej
  • 180 ml natúr joghurt

Rettenetesen egyszerű dolgod lesz. Először is kapcsold be a gofrisütőt (a gyártó utasításai szerint), hogy jól felmelegedjen, mire elkészül a tészta. Én ecsettel egy nagyon picit kikenem étolajjal a gofriformákat, elméletileg ez nem minden sütőnél szükséges, én szeretem, ha van rajta egy kevés olaj.

Keverd össze egy tálban a száraz összetevőket: liszt, sütőpor, só, szódabikarbóna, cukor.

Ezután egy másikban keverd össze az olvasztott vajat, a tojást, vaníliakivonatot, tejet és natúr joghurtot.

Mikor két tökéletesen homogén – száraz és nedves – anyagot kaptál, akkor szép lassan keverd őket össze (én a folyós részhez szoktam adagolni a szárazat).

Ekkorra már sercegően forró a vas, mehet rá a gofri. Süsd őket ugyancsak a sütő gyártó utasításai szerint. Én egy kis merőkanalat tartok a kezem ügyében, ami pont akkora, hogy egy gofrihoz elegendő. Ezzel merem a tésztát a formákba, majd kb. 3 percig hagyom sülni, és egy műanyag, hőálló spatulával piszkálom őket ki egy tányérra (vagy jobb esetben egy sütőrácsra, mert azon ropogós marad, és nem lesz szottyos – Férj szavajárása).

Ha klasszikus, szögletes formát akarok kapni, akkor majdnem teletöltöm a kockás formákat. Ha viszont rácsos minigofrikat szeretnék, akkor kb. a felét töltöm csak bele, és persze hamarabb is kiveszem őket, mert gyorsabban átsülnek.

gofri 4

A langyos gofrikat ízlés szerint tálalhatod, nálunk a befutó a friss gyümölcs, a juharszirup, a méz, az eperlekvár, a tejszínhab (igazi!), a bio mogyorókrém – és ezek kombinációi. 🙂 Még valami: miután megpakolod a gofrikat a kiszemelt finomságokkal, azonnal tálald, mert hajlamos összelöttyedni, hiszen kívül olyan ropogós, és az egész olyan könnyű.

Jó étvágyat!

ui.: Ha túl sok a tészta, és már nagyon tele vagytok, akkor süsd ki a maradékot, mikor teljesen kihűlt, tedd légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba, és dobd be a mélyhűtőbe. Meg fogsz lepődni, milyen isteni érzés előkapni reggelire pár gofrit a fagyasztóból, belehajítani a kenyérpirítóba, és voilá! Kész a ropogós, meleg, teljesen friss, munkamentes házi gofri! 😀

uui.: Ilyen melegben az a legjobb, ha kivonulsz a tésztával és a sütővel az árnyas teraszra, és ott végzed el a sütést. Így nem lesz ételszag a lakásban, és minimálisan sem melegíted fel a konyhát. A múltkor ez nagyon bevált!

uuui.: Ha fogyókúrázol, Ne Készítsd El Ezt A Receptet!!! (Én előre szóltam.)

“Ez a világ legfinomabb gofrija!” - 6 hozzászólás

  1. Szia Ani!

    Köszi a receptet! Én Belgiumban próbáltam utoljára és valóban szuper volt 🙂 Esetleg készítenél egy bejegyzést a kedvenc gasztroblogjaidról?

    Szép napot kívánok Nektek! 🙂

  2. Ez tényleg nagyon jól hangzó dolog: könnyen, viszonylag egészséges édességet készíteni. Mielőtt „beruháznék” egy kérdés: Van esetleg sós gofri recept változat is?

    • Persze hogy van. Joy kedvence természetesen a juharszirupos, ropogós baconnel tálalva. Bár ez a magyar ízlésnek nem biztos, hogy annyira vonzó lenne… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .