igy keszitsElső olvasatra talán merésznek tűnik ez a bejegyzés, de saját tapasztalatból beszélek, ha azt mondom, hogy házilag menyasszonyi csokrot készíteni abszolút megvalósítható.

Most, hogy még mindig „nagyüzemben” folyik az esküvői szezon, úgy gondoltam, Veled is megosztom ezzel kapcsolatos élményeimet és persze tanácsaimat. 😉

Történt egyszer, hogy húgom polgári esküvőjére tulipánokból készítettem egyszerű, laza csokrot, aminek annyira megörült, hogy végül azt vitte magával a szertartásra az eredeti csokor helyett. Szerencsére a vőlegény nem haragudott meg rám a csere miatt, bár azt hiszem aznap ő is rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélte a világot. 😉

Ez az eset egyébként nagyon meghatott, és a mai napig nem tudom, hogy testvéremet inkább a gesztus vagy valóban a csokor szépsége kápráztatta el…

Ezt követően júniusi esküvője előtt nem sokkal megkért, hogy készítsem én a menyasszonyi csokrát. (Valószínűleg akkor tényleg tetszett neki amit készítettem…)

Annak ellenére, hogy semmilyen virágkötészeti háttérrel nem rendelkezem, azonnal igent mondtam a felkérésre. Ennek több oka is volt.

1. Tudtam, hogy számára nem az a fontos, hogy kiemelkedő művészeti értékkel rendelkező darabot tartson a kezében, hanem inkább az, hogy én készítem. Ez némileg megnyugtatott.

2. Bevallom, örültem a kihívásnak.

3. Imádom a virágokat és a virágok elrendezésében rejlő kreativitást.

4. Végül és nem utolsósorban már az elején eldöntöttem, hogy sikerülni fog. (Bár bevallom őszintén, a nagy nap előtti éjjel az a rémálom üldözött, hogy a csokor nem sikerül, én meg virágbolttól rohanok virágboltig, hogy egy normális csokrot készíttessek neki.)

És milyen jól döntöttem! A csokor valóban nagyon szép lett, de ne fussunk előre ennyire az időben, hanem lássuk, hogy mi az, ami egy egyszerű, mégis nagyon elegáns és romantikus rózsacsokor elkészítéséhez szükséges.

1. Minőségi alapanyag és megfelelő tárolás

Először is a legfontosabb a jó minőségű alapanyag és a tárolás. Már a nagy nap előtti héten szereztem a virágpiacról „minta virágokat”, és teszteltem a tartósságukat. Ugyanis tudtam, hogy az esküvő előtt két nappal veszem majd meg a rózsákat, így azt sem szerettem volna, ha tönkremennek a nagy melegben.

A vastagabb szálú, nagyobb fejű, kemény szirmú, telt fejű virágok mellett döntöttem, melyeket hazaérve picit visszavágtam, és egy nagy vödörben hideg vízbe állítottam (lehetőség szerint úgy, hogy a levelek ne ázzanak a vízben). A vödröt pedig a hűvös és sötét pincébe állítottam.

Az élénk pink szín adott volt, mert tesóm rendhagyó esküvői ruhájának is ez volt a domináns színe. Szerencsére rózsaszín rózsából nagy volt a piacon az esküvőt megelőző napokban a választék, de azért fel voltam arra is készülve, hogy esetleg kicsit más színárnyalattal kell beérnem.

Fontos, hogy mindig több virágot vásárolj, mint amennyire szükséged van, ugyanis előfordulhat, hogy belefutsz egy-két kevésbé tökéletes darabba, vagy esetleg kötés közben eltörik egy szál. Én harminc szál rózsát vettem a piacon, és csodálkoztam, mikor a nagy részét simán felhasználtam a csokorhoz!

Ezután kísérő zöldet választottam, mégpedig a ruszkuszt, melynek egyszerű, sötétzöld színe és levelei szépen mutatnak a pink rózsa mellett. (De nagyon szép tud lenni például az eukaliptusz is.)

 2. Minden legyen kéznél!

Mielőtt nekiláttam a műveletnek, minden szerszámot és hozzávalót előkészítettem (melyeknek nagy részét ugyancsak a virágpiacon szereztem be).

A rózsatövisek és levelek eltávolításához használhatsz éles kést, én egy sniccert választottam. Potom összegért vásárolhatsz szakboltokban vagy akár a virágpiacon kifejezetten rózsatövisek eltávolítására alkalmast kést vagy eszközt, azóta már beszereztem egyet, azzal talán gyorsabban ment volna a művelet.

Kikészítettem egy vízzel kb. harmadáig megtöltött vázát, amibe a megtisztított virágokat tettem.

Ezen kívül került még az asztalra jól vágó olló, öntapadós, zöld színű virágkötő szalag (lehet a sima verziót is választani), különféle színű szatén szalagok, és színben hozzá passzoló „gyöngy fejű” gombostűk.

3. Készítsd elő a virágod!

Az első és talán leghosszadalmasabb művelet a virágok előkészítése. A kés (vagy esetemben sniccer) segítségével távolítsd el az összes tövist, és a levelek nagy részét. A természetes hatás érdekében hagyd meg a fölső 3-4 levelet, aztán még utólag tudsz belőle lecsipkedni, ha esetleg túl soknak találod. Ezután (attól függően, hogy mennyire hosszú a rózsád szára) vághatsz egy kicsit a virágok szárából is.

4. Kösd meg a csokrot!

A csokor kötéséhez a következő nagyon szuper Diana Ryan videót vadásztam le a YouTube-ról. Ugyan angolul van, de ha nem beszéled a nyelvet, akkor is nagyon érthető, hiszen lépésről lépésre bemutatja, hogyan is kösd meg a csokrod. Az alábbiakban részletezem.

Első lépésként válassz ki egy szép nagy virágot, mely a központi rózsád lesz. Helyezz köré öt darab rózsát, enyhén lejjebb pozícionálva. Így egy pici, kerek kis csokrot kapsz. Ha találsz olyan szirmot, ami sérült, azt nyugodtan tépd le.

Ezután nincs más dolgod, mint hogy a csokrot lazán tartva haladj körbe-körbe, és halmozd a rózsáidat szimmetrikusan, kör alakban a kis központi csokrod köré. A lényeg, hogy ne maradjanak „lukak”, mindenhová jusson virág. Nyugodtan helyezd őket jó szorosan egymás mellé. Ahogyan a videó is mutatja, a szárak össze-vissza állnak majd, ne ijedj meg tőle.

Végül, miután felhasználtad az összes rózsád, egy szép szabályos félgömböt kapsz. Nézd át, hogy nincs-e szükség virág pótlására vagy egy kis igazításra (a külső virágokat nyilván kicsit alacsonyabbra helyezed, hogy szép félgömb szerű formát kapj).

Ezután jó erősen rögzítsd a virágokat a tapadós virágkötő szalagod segítségével. Az enyémmel elég trükkös volt a munka, mert ha túl erősen húztam, akkor előfordult, hogy elszakadt, így erre is figyelnem kellett. Mivel a rózsaszálak szára jó rugalmas, aránylag könnyen egymás mellé tudod őket préselni a szalag segítségével.

Most pedig jöhet a gyönyörű véghatást biztosító zöld – nem kell belőle sok, csak pár levél, hogy természetes, mégis egyszerű legyen a csokrunk. Miután tetszés szerint elhelyeztem a ruszkuszt körbe a csokromon, ezt is rögzítettem a szalag segítségével.

Ha túl sok a zöld levél, akkor nyugodtan nyess le egy picit belőle.

Na, ennél a résznél jött a megkönnyebbülés, hogy nagy baj már nem lehet, a csokrom majdnem elkészült! 😀

Jöhet a szaténszalag (vagy bármilyen más szalag, amit választasz, pl. csipke, organza, stb.). A csokor tövétől indulva egészen addig tekerd a szalagot minél szorosabban és sűrűbben, amíg nem kapsz akkora szár hosszt,  hogy a menyasszony akár két marokra fogva is tudja tartani a csokrát. (Ne feledd, ilyen mennyiségű rózsának már súlya van!)

Ezután vágd el a szalagot, és rögzítsd a kiválasztott gombostűiddel. Tettem tűt felülre és alulra is. Vigyázz, nehogy egyik oldalon bedugd, a másik oldalon meg kijöjjön, és megszúrja a menyasszony kezét! Kétszer is ellenőrizd, hogy biztonságosan rögzítetted.

Végső lépésként vágd vissza a csokrod szárát, de ne teljesen a szalagig, mert ha vízbe állítod, így az is teljesen el fog ázni.

Vicces lehettem, mert a combom közé szorított vázával (és persze benne állt a vízben a csokor) taxiztam az esküvő színhelyére, ahol aztán használat előtt metszőollóval a végleges méretre vágtam a szárakat.

A csokor nagy sikert aratott, aminek nagyon örültem, mert bár tudom, hogy egy profi virágkötő ennél sokkal szebb kompozíciót rakott volna össze, mégis sokat jelentett, hogy én készíthettem el saját kezűleg testvérem menyasszonyi csokrát. 🙂 (Zárójelben megjegyzem, hogy a költségek is alacsonyabbra jönnek ki, mintha szakember segítségét vennéd igénybe.)

Az eredményt lásd alább:

PicMonkey Collage

5. Hasznos tanácsok

Most pedig jöjjön egy-két tanács azoknak, akik kísérletező kedvűek, és az én példám alapján szívesen belefognának a projektbe:

  • Ha Te vagy a menyasszony, nyilván nem javaslom a csokor elkészítését, ugyanis sem a rendelkezésre álló idő, sem az idegi állapotod nem lesz megfelelő arra, hogy egy ilyen precizitást igénylő, hosszadalmas vállalkozásba fogj.
  • Ha a menyasszony testvéreként, barátnőjeként vagy koszorúslányaként készíted a csokrot, előzőleg mindig egyeztess vele, hogy neki milyen elképzelései vannak (persze az is lehet, hogy teljesen szabad kezet ad!).
  • A csokor stílusát a ruha, az esküvői dekoráció, illetve a helyszín stílusa határozza meg, a színvilágra ugyanez a jellemző. Véleményem szerint ez a letisztult, klasszikus csokor bárhol megállja a helyét!
  • Az előkészületekkel egybekötött virágkötésre hagyj magadnak jó másfél órát, így biztosan nem futsz ki az időből.
  • Minden „hozzávalóból” inkább vegyél kicsit többet a biztonság kedvéért. Én 30 szál rózsát vettem ez esetben, és ha jól emlékszem, 24 darabot használtam föl belőle.
  • A csokor elkészítését mindenképp az esküvő napjára időzítsd, de a virágokat megfelelő tárolással akár 3 napig is csodásan frissen tarthatod, így azokat nem kell aznap beszerezned.
  • Ha esetleg bepánikolnál, mert valami nem megy, nézd meg újra a videót, és összpontosíts – biztosan sikerülni fog! 🙂

Végül és nem utolsósorban remélem, Te is örömöd leled a saját készítésű csokor megtervezésében és összeállításában. Sok sikert kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .