Ez a torta egyike azoknak a gyorsan elkészíthető, sütés nélküli édességeknek, ami mind egy szálig elfogy, és aminek mindenki elkéri a receptjét. 🙂

Én is unokatesóm feleségétől kértem el jó pár évvel ezelőtt, bár azóta picikét módosítottam a recepten a saját szám íze szerint.

Ma szeretném Veled is megosztani ennek a nagyon könnyű, kifejezetten nyárra szánt tortának a titkát – ezt még azok is szeretni fogják, akik nem szeretik a citromtortát, vagy akik nem igazán édes szájúak.

citromtorta végleges

A torta több szempontból is felhasználóbarát – nem kell sütni, így elégetni sem fogod, és a nagy melegben nem melegíti föl a konyhádat. Továbbá már előző nap elkészíthető, így a vendégség napján már nem kell a desszerttel foglalkoznod.

Na, de vágjunk bele rögtön a közepébe, és jöjjön a recept!

Hozzávalók:

  • 1 l tejföl (20%-os)
  • 6 ek cukor (esetleg ennek megfelelő alternatív édesítő)
  • 2 tk vaníliakivonat vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 jól megmosott bio citrom reszelt héja és leve (ragaszkodom a bio citromhoz, mert a vegyszereket nem szívesen reszelem a tortába)
  • 6 dl házi tejszín (pl. Cserpes) VAGY 6 dl zacskós habtejszín + 3 csomag habfixáló
  • 4 ek porcukor
  • szükség szerinti mennyiségű, jó minőségű babapiskóta

1. Egy nagy tálban keverd össze a tejfölt a cukorral, a vaníliakivonattal, a citrom lereszelt héjával és levével.

2. Egy másik nagy tálban verd föl a tejszínt a porcukorral jó keményre. Tapasztalatom szerint a házi tejszín magas zsírtartalma miatt ez habfixáló nélkül is csodásan megoldható, ha viszont a bolti zacskósat használom, nekem soha nem sikerül habfixáló nélkül.

3. A két krémet óvatosan keverd össze.

4. Végy elő egy csatos tortaformát és rétegezd a krémedet babapiskótával. Először kezdd egy réteg krémmel, majd utána jöhet a szépen elrendezett babapiskóta réteg, ezután megint a krém, megint a babapiskóta. Egészen addig, amíg tele nem lesz a formád. Csak arra figyelj, hogy a végén egy jó adag krémmel fejezd be a műveletet. Ez a mennyiség színültig telít egy 22-23 cm átmérőjű formát, a 26 cm-es formába is elegendő, de így egy picit laposabb lesz a tortád.

Ha nincs csatos tortaformád, bélelj ki folpackkal egy nagy üvegtálat, és tedd ugyanezt.

5. Fedd le folpackkal a tortát jó alaposan, és tedd a hűtőbe minimum fél, maximum egy napra.

Mikor már tálalnád a tortát, vedd ki a hűtőből, óvatosan fejtsd le a csatos forma karimáját (lehet, hogy szükséged lesz egy késre is a művelethez), majd a torta tetejét díszítsd bogyós gyümölcsökkel, pl. áfonyával, málnával, eperrel. Ha éppen nincs szezonjuk, akkor vágj föl citromkarikákat, és azzal díszítsd a tortád tetejét.

Ha üvegtálban készítetted el az édességet, akkor vedd le a folpackot, amivel lefedted a tálat, és egy mozdulattal borítsd egy másik nagy lapos tálra a tortádat – így az pontosan olyan formájú lesz, mint az edény, amit felhasználtál hozzá.

Jó étvágyat kívánok! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .