kisfiúAmióta csak a boldog otthonról írok, egy gondolat látszik körvonalazódni a fejemben. Ez pedig nem más, mint az ideális „menedék”, egy kuckó, ahol az ember jól érezheti magát.

Miért van az, hogy gyerekként is azt játszottuk, hogy kuckót építettünk magunknak takarókból, lepedőkből, és néha napokig-hetekig állt az „installáció”?

Miért van az, hogy bizonyos helyeken sokkal kellemesebb ülni, mint máshol? (Ezt az állatok is tudják, mert sokszor kiválasztják a legjobb kilátással és legkényelmesebb bútorral felszerelt vackot.)

Talán mert az ember vágyik arra, hogy legyen egy hely, ahol teljes mértékben el tud lazulni, és belemélyedhet abba, amit szeret – számomra ez elsősorban az olvasás és az írás, esetleg a zenehallgatás.

Ez a kuckó-téma nagyon megmozgatta a fantáziámat, ezért úgy döntöttem, hogy az érzékek témánál írok egy kicsit róla – hiszen ez az a hely, ahol mindennek együtt kell lennie, ami fontos: színeknek, textúráknak, fénynek, kilátásnak, illatoknak, hangoknak…

Lássuk csak, milyen is álmaim kuckója? 🙂

1. Legyen világos, ahová beömlik a sok-sok természetes fény. Ugyanakkor lehessen árnyékolni, hogy olvasásnál ne süssön a szemembe a nap, és nyáron ne legyen melegem, ha ott ülök.

2. Nap híján legyen felszerelve egy dekoratív, ámde jól világító kislámpával, hangulatot biztosító gyertyákkal, esetleg apró égősorral.

3. Legyen minél szebb és jobb a kilátás. Természetesen álmaim kuckója a tengerre vagy egy gyönyörű tóra nézne, de tenger híján megtenné egy szép kert vagy az érdekes utca is, ahol időnként a függöny mögül kikukucskálva figyelhetném a rohanó világot és szomszédokat, Miss Marple stílusban. 😉

4. A kuckó attól kuckó, hogy olyan védett, „bekucorodós” érzetet ad az embernek. Ezért legyen egy sarokban, egy ablakmélyedésben, esetlegesen egy falmélyedésben, vagy bárhol, ahol ezt az érzetet megteremthetjük.

5. Legyen dizájnos és szép, viszont a divat semmiképp ne uralja a kuckót a kényelem rovására. Utálom a szép, de funkcionalitást nélkülöző tereket. Elsősorban a kényelem és az otthonosság érzete a fontos a számomra.

6. Legyen számomra kedves, vidám színek otthona – pasztell árnyalatokat választanék egy-két élénk kiegészítővel.

7. A kényelmes fotel, karosszék, babzsák fotel vagy fotelágy, esetleg kanapé elengedhetetlen kiegészítői a pihe-puha párnák (nagyobbak és kisebbek), pokrócok, takarók, esetleg puff vagy lábtartó.

8. Legyen rendezett, ugyanakkor ne legyen művien berendezett, mint egy lakberendezési magazinban.

9. Vegyenek körül a személyes tárgyaim, emlékeim, díszeim, hogy a kuckóba leülve érezhessem, otthon vagyok, ez az én kis birodalmam.

10. Elengedhetetlenek az olyan funkcionális bútorok, mint egy asztalka vagy fiókos szekrényke a könyveknek, magazinoknak, bögre teának vagy kávénak, illatgyertyának vagy aromalámpának. Fontos lehet még egy kis polcos szekrény, doboz vagy kosár, melyben a további könyveket, füzeteket, fontos tárgyakat tartom.

Hát, ilyen lenne az én kis kuckóm. Most pedig jöjjön a legszebb része az álmodozásnak, a fotó inspirációk! Olyan képeket válogattam össze, melyek nagyrészt ötvözik az én 10 kritériumomat, vagy valami miatt erős vonzalmat éreztem a hely iránt.

kuckó

Klasszikus olvasósarok óriási fotellel és persze rengeteg könyvvel. Minden adott, de talán egy kissé túl “nyitott” a tér. (tumblr)

kuckó2

Kuckó rusztikus stílusban. (indulgy)

Kuckó4

Nagyon tetszik a kényelmes fotel és lábtartó, a hatalmas ablak, a világoskék színek kombinációja, és az árnyékolási megoldások. Ideális! (interiors-designed)

Kuckó3

Szuper kihasználása egy kis saroknak. Gyönyörű kilátás, rengeteg könyv – talán még egy asztalkát el tudnék képzelni a teljesség kedvéért. (pinterest)

Kuckó5

Kuckó a nappali részeként “pados” megközelítésben. Jópofa, ahogy belesimul a nappali enteriőrjébe, de nem biztos, hogy hosszú távon nagyon kényelmes ez a keskenynek tűnő pad – hely viszont pakoláshoz van bőven! (plansnow)

Kuckó6

Ez már kényelmesebb! Gyönyörű színek, jópofa a beépített polcos megoldás. (myhomeideas)

Kuckó7

Igaz, hogy nincs közvetlen természetes fény, de a spotlámpák jól megvilágítják a beépített szekrényből kialakított kuckót – ami olyan igazi, színes, hívogató olvasókuckó! A tárolás adott, de az egyik oldalon jó lett volna háttámlát kialakítani (paintedbyprestige)

Kuckó8

Micsoda ötlet! Ezekkel az óriási, mégsem “nehéz” függönyökkel tökéletesen elszeparálhatod magad az étkezőtől… (lonny)

Kuckó9

Nagyon tetszik a natúr színvilág, olyan megnyugtató. Szuper funkcionális ez a kis kuckó, tele puha textilekkel – és már a latte-mat is odakészítette valaki! 😉 (my-house-my-home)

Kuckó10

Romantikus, kényelmes, funkcionális. Ráadásul ez a kuckó nem is sarokban van, mégis szuperül otthonos lett a lelógó “baldachinnal”. (mynewplacerf)

Kuckó11

Fény, fény, fény! Natúr színek, és a kandalló közelsége… nagyon hangulatos! (o-nosso-refugio)

Kuckó13

Bombasztikus! Az ágyneműből ítélve itt valaki alszik. Én inkább nagy színes párnákkal szerelném föl ezt a beépített fekvő alkalmatosságot, készítenék pár falipolcot, és valami inspirálóbb képet tennék a falra, mint ez az üvegcse… De maga a térkihasználás nagyon kreatív! (noordinaryhome)

kuckó14

Kuckó ázsiai stílusban. Valami frenetikus, úgy ahogy van! 🙂 (ffffound)

kuckó15

Egyszerű, mégis nagyon kuckós, meleg színekkel. Jópofa a kis szekreter a kanapé mellett. Bár kérdés, hogy nem esnék-e állandóan kísértésbe, hogy leheveredjek! 😉 (pinterest)

Kuckó16

Itt minden színes, kivéve a fotelt. 🙂 Nekem nagyon tetszik, de az ablakpárkányra már nem könyveket pakolnék, hanem pár dísztárgyat, orchideát, egy jó csésze teát… (apartmenttherapy)

Kuckó17

Nem olyan kuckós, de nagyon tetszik, ahogyan a lakás “közepébe” helyezték ezt a kis kényelmes pontot. Azoknak, akik szeretnek a körforgás részei lenni! 🙂 (indulgy)

Kuckó18

Kilátás pipa, nagy pakolási felület pipa, elszeparált, kreatív ülőhely pipa, cuki kutya pipa 🙂 (designsponge)

Kuckó19

2 in 1 megoldás: iroda és kuckó egyben. Nekem tetszik! 🙂 (pinterest)

Kuckó20

Mennyire szuper ez a lépcső alatt kialakított kis “sarok”?! Tetszik a fehér és a natúr párosítás, de valahogy még helyet kéne találni némi tárolási felületnek. (pinterest)

Kuckó21

Nagyon trendi színek, kényelmes kis sarok sok-sok fénnyel, modern megközelítésben. (flickr)

Kuckó22

Lehet, hogy nem a kényelem és a kuckós hangulat csúcspontja, de ezek a színek és ez az ablak teljesen elbűvölt. (blogcherriesandberries)

Kuckó23

Ez aztán kuckó, ízig-vérig! Nekem a berendezés tárgyak nem igazán harmonizálnak egymással, de egyébként nagyon kreatív megoldás! (youramazingplaces)

Kuckó24

Igazi ablakmélyedés, szuperül kihasználva. A mellettünk pattogó kandalló télen külön bónusz… (pinterest)

Kuckó25

Kényelmes kis sarok hangulatos berendezéssel, nyáron árnyékolással, télen kandallóval… (beneathmyheart)

Kuckó26

Naggyon cuki falmélyedésből kialakított kuckó, de nem egészen tiszta, hogy ezt ágynak használják-e (nekem rövidnek tűnik).

fények

Hangulatos sarok apró fényfüzérrel (katiecharlotteblogs)

Neked melyik tetszik a legjobban? Neked van otthon saját kuckód? 🙂

Kuckó fotó forrása a bejegyzés elejéről innen.

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest12Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Boldog otthon #11: Teremtsd meg álmaid kuckóját!” - 1 hozzászólás

  1. Nagyon élveztem a nézegetést, és minden egyes képnél virtuálisan ki is próbáltam, hogy esik a heverészés a kuckóban!
    Nekem is van saját kuckóm, ahol szeretek olvasni, Tv-t nézni varrogatni. Ez egy rövid kanapé, ami egy akvárium, és egy régi kis szekrény között van, közel a szép szobanövényemhez, és kilátással a madáretetőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*