bejárati ajtóKinyitod a kertkaput/házkaput, megmászod a lépcsőket/felliftezel az emeletre, majd megállsz a bejárati ajtód előtt.

A kulcs már a kezedben, a zárba helyezed, hallod az ismerős kattanást, ahogy elfordítod.

Lenyomod a kilincset, majd belépsz a lakásba.

Orrodban érzed az otthonod semmi máshoz nem hasonlító illatát, megpillantod az ismerős, kedves tárgyakat, sőt, ha van már otthon valaki, akkor hallod az előszobába kiszűrődő hangokat is.

Ezt az érzést semmihez sem hasonlíthatod: otthon vagy, biztonságban, nyugalomban és szeretetben – hazaérkeztél.

Nagyon remélem, hogy a fönti jelenet számodra is ismerős, és Te is hasonló jó érzésekkel telve érkezel haza. 🙂

Igaz, hogy az otthonunk boldogsága alapvetően azon múlik, hogy kikkel élünk együtt, s kik azok, akikkel megosztjuk az ott eltöltött perceket, órákat és napokat.

Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a fizikai tényezőket sem, melyek egy otthon hangulatát adják.

Hiszen az otthon nemcsak szívünkben létezik, hanem a környezetünk puszta fizikai mivoltában is – és amennyiben most nem konkrétan a tárgyakról beszélünk (hiszen januárban pont ez volt a téma), akkor mi adja még egy otthon lényegét?

Azok a „behatások”, melyeket érzékszerveinkkel – gyakran tudat alatt – érzékelünk.

színekKi tagadná, hogy minden otthonnak saját, csakis arra az egy helyre jellemző illata van?

Mely ezer meg ezer apró illatelemből tevődik össze, mint például a bútorok és a kárpitok anyaga, a fűtés típusa, a konyhában készített ételek, a fürdőben használt illatszerek, a szobanövények aromája vagy különféle háziállatok jellegzetes szaga. Legvégül ez a rengeteg illatmolekula egyedi elegyet alkot.

Na, és mi a helyzet a színekkel? A színekkel, melyeket tudatosan vagy esetleg tudat alatt választottál otthonod hátteréül?

Inkább meleg vagy hideg színek, a modern vagy a természetes uralja a lakóteredet? Minták kavalkádja vagy egyszínű felületek dominálnak? Meg tudod magyarázni, hogy egy szín miért vonz annyira, egy másik láttán meg miért futnál ki legszívesebben a világból?

Vajon a fényeknek milyen szerepe van az otthonodban? Szerintem mind a napfénynek, mind a mesterséges világításnak óriási a jelentősége, ha egy szoba hangulatáról van szó. Nem hiába tartják egy szoba vagy lakás tájolását az egyik legfontosabb tényezőnek. Vajon kihasználod az otthonodban rejlő összes „boldogító” lehetőséget?

Megfigyelted már, hogy bizonyos formák és textúrák a kényelem és a biztonság érzetét adják, mások pedig inkább a divatot szolgálják? (Szerencsés esetben a kettő találkozik.) Melyek azok a formák, melyek azok az anyagok, amiktől Te jól érzed magad?

kutyás otthonVégül pedig melyek azok a hangok, amik az otthonod alap hangulatát megadják?

A mindig bekapcsolt tévé? Vagy a rádió? Esetleg klasszikus zene? A gyerekek zsivaja vagy a kutya horkolása? Az akvárium zümmögése vagy a csöpögő csap? A szomszéd kutya ugatása vagy az utca moraja? Mi az, amitől jól érzed magad és mi az, ami irritál? Mik azok a hangok, melyektől Te otthon érzed magad?

Ma sikerült jó sok kérdést feltennem. 🙂 Arra szerettem volna csak rávilágítani, hogy milyen sok apró, érzékszerveinkkel „fogható” tényező alkotja egy otthon légkörét.

Szerencsés esetben mindegyiket tapasztalhatjuk, érezhetjük, ha azonban egyik érzékszervünk nem működik, automatikusan sokkal fontosabbá válnak a más érzékszerveinkkel tapasztalható részletek. Például aki nem lát, annak sokkal jelentősége van a hangoknak, az illatoknak és a tapintásnak. Aki nem hall, annak számára viszont a látvány és az illatok töltenek be kiemelkedő szerepet.

Tehát az otthon igenis szól a „megfogható” dolgokról is, nemcsak arról, hogy milyen érzések és emberek kötnek hozzá (illetve ezek a dolgok egyértelmű, hogy érzéseket generálnak bennünk!).

párnákkal körülvéveHiszen láthatod, hogy az olyan fizikai jellegű boldogságtervek, mint például a „Mozogj rendszeresen!”, a „Légy környezettudatos!”, a „Feküdj le korábban!” , a „Gyűjts valamit!” vagy a „Táplálkozz okosan!” milyen nagy hatással vannak a hangulatodra és a boldogságodra.

Ha kellő figyelmet fordítunk a tudatosságra, és elhatározzuk, hogy élvezzük és kihasználjuk az otthonunk által nyújtott érzék(szerv)i örömöket, akkor valóban boldogabbá válhatunk a mi kis birodalmunkban.

Máskor pedig a részletekre való odafigyeléssel olyan dolgokat azonosíthatunk, melyektől rosszul érezzük magunkat, de adott esetben tudunk rajtuk változtatni.

Éppen ezért márciusra azt a célt tűztem ki, hogy kicsit körbejárom egy otthon boldogságát az érzékszerveink oldaláról – és megpróbálok olyan praktikus tippeket gyűjteni, melyek nemcsak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban is jól működnek.

Velem tartasz? 😉

Fotók forrásai sorrendben: indulgy.com, pinterest, countryliving.com, sfgirlbybay.com

“Boldog otthon #8: Érzékeld a boldogságot!” - 1 hozzászólás

  1. Erről a bejegyzésről jutott eszembe egy nagyon kedves emlék:
    Lányaim az egyik születésnapomra meglepetést készítettek elő. Összeírtak nekem egy listát, hogy mire lesz szükségem erre az alkalomra. (Utólag derült ki, hogy ez csupán az megtévesztést szolgálta.) A nagy napon egyikőjük eljött értem, bekötötte a szememet, és össze-vissza autózott velem, persze fogalmam sem volt, hova tartunk. Majd valahol megálltunk, és bevezetett engem egy lakásba. Abban a pillanatban, amikor beléptem az ajtón és megéreztem a lakás illatát, rájöttem, a nagyobbik lányomnál vagyok. Csodás „csajos” napot töltöttünk együt, talán a legszebb születésnapom volt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .