illatosító sprayHogy miként tudnád még természetes úton illatossá varázsolni a lakást?

A szerdai bejegyzésem folytatása következik. Íme, még két fantasztikus „csináld magad” ötlet.

Nekem mindkettő nagyon tetszik, az első elkészítése kicsit könnyebb, a második viszont rengeteg kreativitásra ad teret, és nagyon szuper ajándék lehet bármilyen jeles napra! 🙂

5. Saját készítésű légfrissítő

Hozzávalók:

  • Pumpás, szórófejes flakon/üveg (pl. ilyen)
  • Desztillált víz
  • Egy teáskanál szódabikarbóna
  • Illóolaj(ok)

Keverd össze az illóolajat a szódabikarbónával, majd tölcsér segítségével öntsd bele az üvegbe, és add hozzá a desztillált vizet. Jól rázd össze a hozzávalókat, és már használhatod is! 2 dl vízhez kb. 12 csepp olajat használj föl, de persze módosíthatod az arányokat ízléstől függően. Ajánlott illóolajok: citrom, levendula, borsmenta, teafa, mandarin, narancs, és bármi, amitől jól érzed magad 🙂

gyertyák36. Saját készítésű illatosított gyertya

Egyszerűen imádom a gyertyákat – kicsiket, nagyokat, színeseket, kockákat, hengereket, illatosítottakat… (Igazi gyertya-Gombóc Artúr vagyok! 😉 ) Egy ideje viszont leálltam a tömeges használatukkal, mert több kutatás is alátámasztotta, hogy a paraffin tartalmú gyertyák hosszú távú használata káros lehet az egészségre.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói égő gyertyák füstjét vizsgálták meg laboratóriumban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a paraffinból készült viaszgyertyák a tüdőrákkal, valamint az asztmával kapcsolatos káros füstöt szabadítanak fel.

Manapság már mindenhol azt látod, hogy a méhviaszból illetve a szójaviaszból készült gyertyát javasolják a hagyományos paraffin gyertyákkal szemben. Ennek ellenére itthon még mindig paraffinból van a gyertyák 99%-a.

Emellett a bolti illatosított gyertyák mind mesterséges illatanyagokkal vannak tele (tisztelet a kivételnek!), amik ugyancsak károsak lehetnek az egészségre.

Így az a legegyszerűbb, ha saját magad készítesz illatosított gyertyákat! De mik a lehetőségeid?

gyertyák2A szójaviasz külföldön már nagyon népszerű, mert bár drágább, mint a paraffin, de könnyen használható anyag. A viasz szójababból készül, jól tisztítható és teljes mértékben természetes, az egészségre bizonyítottan nem ártalmas.

Sajnos hazai alapanyag forrásra nem bukkantam. Ha esetleg Te tudsz róla, akkor nagyon várom a visszajelzésed! Úgy látszik, marad a külföldi forrás utáni vadászat, és meg kell rendelni nagy mennyiségben kintről…

Egészséges alternatívaként itthon inkább a méhviasz ismert, ami ugyancsak nem olcsó, ugyanakkor légtisztító hatással rendelkezik. Viszont színezni nem lehet, valamint különleges megoldások sem igazán készíthetőek belőle, mert nehezebben olvad meg. A méhviaszt már számos bioboltban, illetve internetes bioáruházban megkaphatod, csak keress rá a neten.

Amennyiben mégis a paraffin mellett döntesz az ára miatt, még mindig jobban jársz, mint ha a bolti illatosított verziót veszed meg, mert így legalább a mesterséges illatanyagot kihagyod.

Azért én inkább maradok a méh- vagy szójaviasznál. (Az aromalámpámba használt mécsesek egyébként is paraffinból készültek, és azokból is elég sokat használok.)

Hozzávalók:

  • méh- vagy szójaviasz
  • illóolajok (opcionális, a méhviasznak alapból kellemes illata van)
  • kanóc (lehet simát vagy fémtalpasat kapni hobbiboltban, utóbbival könnyebb dolgozni)
  • gyertyaforma: befőttesüveg, üvegtálka, alu-forma, szilikon forma
  • szigetelőszalag/kétoldalú ragasztószalag/hurkapálca a kanóc megtartásához
  • nagy fazék a víz forralásához és kis fém vagy hőálló üveg lábas vagy kancsó (esetleg mércével ellátva) a viasz melegítéséhez és kiöntéséhez
  • hőmérő a viasz hőmérsékletének ellenőrzéséhez

gyertyák41. Melegítsük vízfürdőben a viaszdarabkáinkat vagy pasztilláinkat kb. 60 Celsius fokra, de vigyázzunk, hogy ne haladjuk meg a 80 Celsius fokot. A viaszt soha ne olvasszuk direkt lángon, mindig csak víz fölött!

2. Amennyiben teszel a gyertyához illóolajat, add hozzá a felolvasztott viaszhoz, mielőtt levennéd a tűzről.

3. Öntsd a viaszt az előkészített formádba. Ha fémtalpas kanóccal dolgozol, akkor azt már előzőleg odalógatod a hurkapálca vagy ragasztószalag segítségével, amennyiben nem, önts egy vékony réteg viaszt a formád aljába, majd ezután lógasd a kanócot bele a ragasztószalag vagy hurkapálca segítségével.

4. Töltsd tele a formád viasszal.

5. Vágd le kb. 2 cm hosszúra a kanócot, miután teljesen megszilárdult a viasz (kb. másnap).

A pontos utasításokat profi fotókkal illusztrálva a következő oldalakon nézheted meg, válassz, Neked melyik szimpatikusabb: A Beautiful Mess, The Sweetest Occasion, Homespun With Love, The Baker Chick

Hát, ezt mindenképp kipróbálom, nagyon belelkesedtem! 🙂

Fotók forrásai sorrendben: cutoutandkeep, apumpkinandaprincess, the-baker-chick, thesweetestoccasion

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .