RICARD~1Szerinted ki a világ legboldogabb embere? A Wisconsin-Madison Egyetem boldogságkutatói szerint nem más, mint a Nepálban élő, francia származású buddhista szerzetes, Matthieu Ricard!

Ricard-t 2008-ban „nyilvánították” a világ legboldogabb emberévé, miután önkéntesen vett részt a Wisconsin-Madison Egyetem boldogságfelmérésében.

Több száz meditáló embert vizsgáltak meg a tanulmány kapcsán, és Ricard boldogságszintje döbbenetes mértékben kiemelkedett a vizsgálati alanyok közül.

A kísérlet folyamán a neurológusok pontosan 128 elektródát helyeztek el az akkor 66 éves Ricard koponyáján.

Az elektroenkefalográf (EEG) agyi felvételei kimutatták, hogy különböző típusú meditációk közben Ricard (és a többi meditáló) agya gamma hullámokat bocsájt ki, melyek a tudatossághoz, figyelemhez, tanuláshoz és memóriához kapcsolódnak.

Emellett a felvételek az agykéreg bal prefrontális részében kiemelkedő aktivitást mutattak. A tudósok szerint ez a fő oka annak, hogy sokkal magasabb Ricard boldogságszintje, és a negatív érzelmeket sokkal sikeresebben tartja távol magától, mint mások.

Ezek a kutatások úttörőnek számítanak a neurológia területén, bár sok éve végeznek már rövid és hosszú távú kísérleteket a meditáló személyek lelki egyensúlyával és együttérzésével kapcsolatban.

WLBIB_monk_EEG08_2827A tudósok elképesztő eredményeket tapasztaltak azoknál az embereknél, akik hosszú órákat töltöttek napi szinten meditációval, de ami a „normál földi halandók” szempontjából még érdekesebb, hogy már heti háromszor 20 perc meditáció is látható változásokat produkált az agyban!

Érdemes megismerkedni Matthieu Ricard élettörténetével, mely érdekes fordulatokban bővelkedik.

Ricard a franciaországi Aix-les-Bains szülötte, édesapja ismert filozófus, édesanyja absztrakt festőművész volt.

1972-ben molekuláris genetikából szerzett PhD-t a Pasteur Intézet munkatársaként. Ezután döntött úgy, hogy hátat fordít a világi életnek, és a tibeti buddhizmus tanaiba ássa bele magát.

Véglegesen a Himalája vidékére költözött, hogy testközelből tanulhassa meg az olyan nagy mesterek tanításait, mint Kangyur Rinpoche. Nem sokkal később Dilgo Khyentse Rinpoche tanítványa és segédje lett, egészen annak 1991-ben bekövetkezett haláláig.

Azóta Ricard fő célja, hogy minél ismertebbé tegye Khyentse Rinpoche tanait.

Szenvedélyesen hiszi, hogy a meditáció teljesen megváltoztathatja az ember agyát, így növelve az ember boldogságát – azt mondja, hogy a meditációt ugyanolyan „edzésként” kell felfogni, mint amikor az ember súlyok emelgetésével fejleszti az izmait.

Lelkes és művészi fotósként örökíti meg a körülötte lévő embereket és a természetet, rengeteg képe jelent már meg könyvekben és magazinokban.

Számos könyv kötődik a nevéhez, de a legsikeresebb a „A szerzetes és a filozófus”* (angol címén a The Monk and the Philosopher) volt, melyet 21 nyelvre fordítottak le, és bestseller volt Európában. Ebben a könyvben édesapja segítségével két látószögből kutatja az élet értelmét.

Ez a könyv hozott számára világszintű ismertséget, és innentől kezdődött igazi tudományos és spirituális munkássága.

Életének egy részét elmélyült meditációval tölti a Kathmandu-i Shechen Kolostorban, ugyanakkor számos tudományos kutatásban vesz részt, és a Dalai Láma francia tolmácsaként, illetve önálló előadóként is rengeteget utazik.

A Mind and Life Institute vezető alakjaként számos előadáson vesz részt a meditációval és az elmetréninggel kapcsolatban.

Ricard a könyveiből befolyt teljes bevételt az általa alapított Karuna-Shencen közhasznú alapítványnak adományozza. Az alapítvány fő célkitűzése, hogy India, Nepál és Tibet elmaradott területein megfelelő egészségügyi ellátást biztosítson, iskolákat és egyéb intézményeket létesítsen.

A himalájai kultúra megóvásában végzett munkásságáért megkapta a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjét, bár népszerűsége leginkább a boldogságkutatás területén végzett munkájából fakad.

Matthieu Ricard életével, alapítványával, és az általa terjesztett tanokkal a http://www.matthieuricard.org/en/ oldalon ismerkedhetsz meg bővebben, angolul vagy franciául.

Itt megnézheted az összes kiadott művét is, de válogathatsz értékes blogbejegyzései között is.

Az a szerencse, hogy mind az oldalán, mind a YouTube-on számtalan előadása van feltöltve, érdemes párat megnézni!

Mind közül az egyik leghíresebb és ismertebb a TED Talk 2004-ben készített filmje. Az alábbi 21 perces videót szuper magyar fordítással, feliratozva nézheted meg.

Semmiképp ne hagyd ki, mert nagyon sok érdekesség van benne, és tényleg nagy hatással van az emberre. Próbálj egy kis időt szakítani rá!

Ricard beszél benne a boldogság természetéről, az elmetréningről, a meditációról és persze a tudományos eredményekről is.

Szerintem nagyon jó előadó, érthetően, humorral fűszerezve mesél olyan dolgokról, amiket a nyugati elmének elsőre nehéz felfogni. 🙂 A boldogságtervek között írtam már arról, hogy hasznos, ha az ember keres magának egy szellemi tanítót. Azt hiszem Ricard jó tanító lenne bárki számára. 🙂

Neked hogy tetszik az előadása? Mi a véleményed a szemléletmódjáról?

*Sajnos itthon nem bukkantam a könyv nyomára, nem is értem, hogy miért?

A bejegyzéshez felhasznált források a szövegben megtalálhatóak, továbbá itt és itt.

Képek és videó forrása: ellequebec, uw-madison, ted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .