kitartásNem minden tehetséges ember lesz sikeres, de a legtöbb sikeres ember kitartó. Talán így tudnám megfogalmazni az alábbi TED előadás lényegét.

Előfordult már valaha is Veled, hogy elkeseredtél, mert úgy érezted, valamiben tehetségtelen vagy?

Hogy nem érezted magad elég „okosnak” egy feladathoz?

Ilyenkor feladtad, vagy összeszorított foggal küzdöttél tovább?

Bevallom őszintén, én már éreztem így. Általános iskolában ötös voltam matekból, úgy hittem, ez a gimnáziumban sem lesz másként. Igaz, hogy sokat készültem általánosban az órákra, de a tanárom mindig azt hangsúlyozta, szorgalommal a tudás és a jó jegyek elérhetők (és milyen igaza volt!).

Aztán jött a középiskola, és a teljes pánik. Az első félévet kegyelem kettessel zártam, és rettegtem az óráktól. A tanár jó volt, de a szint elég erős, és a tempó nekem túl gyors (valljuk be, nem erősségem a matek, alapból a számmemóriám is borzalmas…).

De nem adtam fel! Onnantól kezdve szerintem ötször annyit gyakoroltam a feladatokat, mint bárki más, volt olyan példa, aminek már kívülről tudtam a megoldását. Szüleimnek köszönhetően külön tanárral is volt lehetőségem tanulni, aki segített a kérdéseim megválaszolásában, és a gyakorlásban.

Kemény meló volt, de ötössel zártam a negyedik évet. Valószínűnek tartom, hogy az én ötösöm más szint volt, mint az osztály matekos élvonalába tartozó diákjainak ötöse, de ez nem zavart. Határtalan örömöt éreztem, mert a sikerért nagyon megküzdöttem. Persze azért a négy év alatt bőven volt részem kudarcokban is. Valahogy mindig sikerült belőlük felállnom, és megacéloznom magam.

Minderre visszagondolva, talán még könnyebb lett volna, ha látom Angela Lee Duckworth kutatásainak eredményét, illetve előadását. Akkor talán a kudarcok után könnyebben ment volna elhinni, hogy a siker kulcsa elsődlegesen a kitartás.

Az élet megannyi területére lehet ezt az elméletet alkalmazni, a tanulástól kezdve a munkán keresztül a sportokig. Az életben nagyon sok minden – egyébként a boldogság is – állhatatosság kérdése!

Az előadó Angela Lee Duckworth, aki miután otthagyta jól menő tanácsadói állását,  hetedikeseknek kezdett matematikát tanítani New York állami iskoláiban. Hamar rájött, hogy az IQ nem az egyetlen tényező, mely megkülönbözteti a sikeres diákokat a küszködőktől. Angela, aki azóta pszichológia szakot is végzett, rengeteg kutatást végzett a témában, és meg van róla győződve, hogy a kitartás a siker záloga.

Angela tanulmányai ugyanis azt támasztják alá, hogy a kitartás, a szenvedély és az állhatatosság a hosszú távú tervek iránt a siker kulcsai.

Hogy mit jelent a kitartás? Szívósságot. A kitartás az, amikor ragaszkodsz a jövőhöz, napról napra, nemcsak egy hétig, nemcsak egy hónapig, hanem évekig. A kitartás az, amikor keményen dolgozol, hogy az általad megálmodott jövőt megvalósítsd. A kitartás azt jelenti, hogy az életed egy maraton, nem pedig egy sprint.

Nézd meg az alábbi magyar feliratozású videót (köszönet a fordítóknak!), és győződj meg erről Te magad is. 🙂

Mi a véleményed? Egyetértesz vele? Nem akarok szélsőséges nézeteket vallani (mint általában), de ebben az esetben úgy érzem, hogy a legtöbb esetben a kitartás valóban meghozza gyümölcsét! Úgyhogy ne add fel! 🙂

Videó forrása: TED

Fotó forrása: innen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .