„Nélkülözéseink szülte elégedetlenségünk onnan származik, hogy azért, amink van, nem vagyunk elég hálásak.” (Daniel Defoe)

Tegnapi bejegyzésemben arról írtam, hogy mennyire fontos, hogy a hálaadás életünk rendszeres részévé váljon, mivel nélkülözhetetlen az ember boldogságához.

hálanaplóMost összegyűjtöttem öt olyan módszert, melyből választva biztosan Neked is könnyebb lesz a hálát napi szinten az életed részévé tenned.

1. Vezess hálanaplót!

Naplóban vezetni napról napra, vagy akár csak hetente egyszer (számomra utóbbi a szimpatikusabb megoldás), hogy melyek azok a dolgok, amikért hálásak lehetünk, sokaknak nem újdonság.

Nem is csoda, hogy egyre többen csatlakoznak a „hálagyűjtők” köréhez, mert ezáltal egy idő után az ember szemléletmódja is szépen megváltozik. Ugyanis, ahhoz, hogy minden héten akár 3-4 dolgot beleírhassunk a naplónkba, tudatosan kell észrevennünk a minket körülvevő jót. Az emberek kedvességét, a természet szépségét, egy-egy emlékezetes momentumot, melyre szívesen emlékszünk vissza. Egy idő után pedig azon kapjuk magunkat, hogy folyamatosan csak a jó dolgokra koncentrálunk.

Az én „boldogságnaplómat” – a VasárnaPillanatokat – is ebből a célból kezdtem el minden héten írni: hogy dokumentáljam azokat a mindennapi és kevésbé mindennapi csodákat, melyeknek részese lehetek.

Nincs hozzá másra szükséged, csak egy füzetre vagy jegyzetfüzetre (nekem a kis formátumú határidőnaplók vagy vonalas noteszek tetszenek a legjobban), mely lehet teljesen egyszerű, de akár ki is dekorálhatod neked tetsző képekkel és idézetekkel, hogy még inspirálóbb és egyedibb legyen.

Itthon is jelent már meg hálanapló, külföldön meg egyenesen dúskálni lehet a szebbnél szebb kifejezetten erre a célra kiadott könyvecskék között, de valahogy én úgy érzem, hogy ennek nem igazán van jelentősége. Persze, fontos, hogy egy nekünk tetsző füzetkét válasszunk, de az érzéseinket ugyanolyan őszintén és szépen megfogalmazhatjuk egy kis általános iskolai vonalas füzetbe, mint egy többezer forintos színes-szagos kiadványba. Úgyhogy mindenki válasszon ízlésének és vágyainak megfelelően! 🙂

Megjelent már természetesen olyan okostelefonos alkalmazás is, melyet kifejezetten erre a célra alkottak, azt is letöltheted, ha jobban beválik, mint a kézzel írott verzió. Számomra a kézzel írott napló valahogy személyesebb és bensőségesebb, mintha egy mobilt vagy táblagépet használnék, de tény, hogy így legalább olvasható az ember írása… 😉

2. Reggeli hála-meditáció

reggeli meditációAki reggelente meditál, az nagyon egyszerűen tud egy kis időt szakítani arra, hogy arról is elelmélkedjen pár percben, hogy aznap vagy akár előző nap miért mondhat köszönetet. Ha pedig egyébként nem meditálsz, akkor kezdheted a napot egy pár perces hála-meditációval, melynek folyamán a kora reggel csöndjében és magányában (mielőtt még a család felébred…) szépen felsorolhatod magadban azokat a dolgokat, melyekért hálás lehetsz. Meditációd folyamán használhatsz az elmélyülést segítő zenét is, rengeteg gyönyörű meditációs zenéből válogathatsz a YouTube-on, illetve a könyesboltok kínálatában is. Van kifejezetten hálaadáshoz készült irányított relaxációs CD is, érdemes lehet azt is kipróbálni.

3. Imádság

Azt hiszem, az egyik „legnépszerűbb” és legegyszerűbb módja annak, hogy köszönetet mondjunk az élet szépségeiért. Szerintem kevés megnyugtatóbb dolog létezik, mint egy hálával teli esti imádság, melyben számot vetsz az aznap történt pozitívumokról.

4. Hála-persely

Érdekes, ámde nagyon praktikus módja a napi hálának, ha a család kinevez egy dobozt vagy üveget hála-perselynek. Ezután annyi a dolgotok, hogy esténként a család minden tagja dobjon egy aprópénzt a perselybe, megnevezvén (akár fennhangon, akár magában) azt a dolgot, amiért aznap a leginkább hálás volt.

Kamaszok számára a „feladat” még érdekesebb, ha a bedobott apró értéke egyenes arányosságban áll az aznapi pozitívum mértékével (pl. 5 Ft egy apró pozitívumért, de egy nagy köszönetért 50 Ft kerül a perselybe).

A persely tartalmát a család minden hónapban valami olyan „boldogító” célra fordíthatja, mellyel mindenki egyetért. Lehet ez egy közös családi fagyizás, támogathattok az összeggel egy jó ügyet, vagy a környezetetekben élő arra rászoruló személyt.

Ez a hála kifejezésének jóval gyakorlatiasabb módja, viszont lehet, hogy valakinek ez könnyebben kivitelezhető, mint az „elvontabb” meditáció. 🙂

5. Kaptál? Adjál!

„Ha jót teszel, légy hálás érte.” (Lev Tolsztoj)

SegítségVégül a hála kifejezésének egy indirekt módja következik. Amennyiben az ember hálás azért, amit az élettől kapott, akkor sokszor eszébe jut, hogy mindazt a szépet valahogy „viszonozza”. Ha jót teszel valakivel, akkor azzal háládat is kifejezed, hogy abban a helyzetben vagy, hogy jót tehetsz. Hogy segíteni tudsz valakinek akár tettekkel, akár jó szóval, akár anyagiakkal. Ebben az esetben a hála egy magasabb szintjére lépsz, mikor másokat is boldoggá teszel a boldogságoddal. (És persze ezáltal automatikusan Te is még boldogabb leszel… 🙂 ) Segíts másoknak, és légy hálás azért, hogy képes vagy rá!

ui.: Egyik módszerről sem lehet kijelenteni, hogy jobb lenne a másiknál, viszont az bizonyos, hogy mindenkinek más megoldás válik be. Érdemes azt a változatot választanod, amelyikkel legjobban tudsz azonosulni, és amelyiknek gyakorlásában örömödet leled! Ha nem tudsz dönteni, próbálj ki többet is, és annál a megoldásnál maradj, amellyel a legkönnyebben ki tudod fejezni a háládat.

Van esetleg olyan módja a hála gyakorlásának, melyet nem említettem, Neked viszont bevált?

Képek forrásai sorrendben: thetigerlily.com, fitsugar.com, icarebar.com

“A hálaadás 5 módja” - 1 hozzászólás

  1. A hálanaplónál szerintem a legjobb, ha ad hoc jelleggel, amikor valamiért hálásak vagyunk, azt „dokumentáljuk”. Tapasztalataból tudom, hogy (ha elhanyagolom a naplóvezetést) már nem emlékszem a pár nappal korábbi eseményekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .