pletyka4A hétfői bejegyzésemben írtam arról, hogy milyen boldogságot okoz az embernek az, ha nem pletykál (vagy legalábbis megpróbál tartózkodni a pletykálástól 😉 ).

Na, de hogyan? Ha csak egy napra is megpróbáljuk teljesen pletykamentes övezetté tenni az életünket, akkor jövünk rá, hogy milyen nehéz is ez. Emberek vagyunk, hibázunk – ez teljesen természetes. Ugyanakkor a legnagyobb hiba az, ha nem törekszünk arra, hogy jobbak legyünk.

Összegyűjtöttem 7 olyan gondolatot, amely megkönnyítheti a pletyka száműzését az életedből! Én már attól is jobban éreztem magam, hogy leírtam őket, remélem, Neked is hasznosak lesznek!

1. Mi számodra a pletyka? Mielőtt elkezdenéd magad leszoktatni arról, hogy pletykálj, próbáld megfogalmazni magadban, hogy mit is nevezel annak. Légy magaddal szigorú! Mint már említettem, számomra itt a legelfogadhatóbb aranyszabály a „másokról csak jót vagy semmit”. Hasznos megközelítés lehet még az is, hogy nem mondok olyat, amiről tudom, hogy az illető sem szeretné, hogy beszéljek.

2. Válts témát! Talán a legkönnyebb módja annak, ha „veszélyes vizekre” tévednél, hogy témát váltasz. Ez akkor is jól jöhet, ha valaki más pletykál a társaságban, de szeretnéd leállítani az illetőt. Ugyanakkor beválhat akkor is, ha azon veszed észre magad, hogy már megint egy ismerősön köszörülöd a nyelved.

3. Nézz a dolgok mélyére! Észrevetted már, hogy vannak olyan emberek az életedben, akikről visszatérően csak negatívan nyilatkozol? Akikről mindig újra és újra rosszindulatú vagy elmarasztaló történeteket mesélsz? Itt az ideje, hogy elgondolkodj, ennek mi is a valódi oka! Végy egy nagy levegőt, és szállj magadba! Talán egy olyan múltbéli sérelem ért, melyet nem tudsz feldolgozni? Vagy irigység a fő motivációd? Esetleg onnan fúj a szél, hogy saját hibáidat vetíted ki az illetőre, és ezért ítéled el annyira? Ha igazán őszinte vagy magaddal, akkor rájöhetsz, hogy mi van a pletyka hátterében.

pletyka54. Kerüld a pletykafészkeket! Ha van olyan ember a környezetedben, aki folyamatosan csak rosszindulatú megjegyzéseket tesz másokra, akkor itt az ideje, hogy megpróbáld távol tartani magad tőle. Gondold át, hogyan tudnád az illetőt egyszerűen kihagyni az életedből! Ha a szóban forgó személy olyan ember, akit lehetetlen örökre „száműznöd” (pl. családtag, közeli ismerős), akkor próbáld meg a pletykát figyelmen kívül hagyni. Egyik füleden be, másikon ki! Amint lehet, válts témát. Vagy próbálj vizualizálni, és egyszerűen gondold azt, hogy a negatív gondolatok, mint hatalmas szürke esőcseppek, leperegnek a (lehetőleg rózsaszín 😉 ) esernyődön.

5. Hallgatni arany! Milyen csodálatos mondás! Néha jobb, ha nem nyitod ki a szádat. Mielőtt kicsúszna az a negatív gondolat, még egyszer gondold át, valóban meg akarod-e osztani a külvilággal. A bántó szavak hiába láthatatlanok, negatív hatással vannak mindenkire. Miután kiadtad őket magadból, Te magad is rájössz, hogy utána kényelmetlenül érzed majd magad, még akkor is, ha a pletyka soha nem jut vissza annak a fülébe, akiről elhangzott. Ne feledd, itt a saját boldogságod a tét! (Az utóbbi gondolathoz leginkább a „ne szólj szám, nem fáj fejem” mondás illeszkedik, ez is milyen igaz!)

6. Légy empatikus! Ha azon kapod magad, hogy már megint valaki mást szidsz, akkor próbálj belegondolni abba, Neked milyen rosszul esne, ha valaki így beszélne rólad! Vedd számba a rossz tulajdonságaidat, és képzeld el, milyen fájó lenne meghallani, ha ezeken a hibáidon csámcsognának ismerőseid.

7. Nézz az órádra! Íme, egy utolsó praktikus tanács azoknak, akik gyakori „visszaesők”. 🙂 Ha mindenképp szeretnél valakiről információt közölni, próbálj magadnak időhatárt szabni. Ne fogd terjengősre a beszámolót, tényleg nézz az órádra! Rendben, most pár percig beszélek XY-ról, de aztán be is fejezem, és témát váltok. Senki sem tökéletes, nyilván nem sikerül rögtön megszabadulni a pletykálás rossz szokásától, de már az is boldogsággal tölt majd el, ha legalább megpróbálod!

pletyka6Még egy kis tanács útravalónak: gyakorlat teszi a mestert! A pletykamentes életmód bevezetése szemléletváltást igényel, ami nem biztos, hogy egyik pillanatról megy a másikra. De hidd el, egy idő után automatikusak lesznek a pozitív gondolatok a negatívak helyett! Természetesen nem az a cél, hogy teljes mértékben kiirtsd a pletykát az életedből, hiszen ez valószínűleg nem is lenne reális elképzelés. Inkább az a cél, hogy elhatározd, leszel, hiszen attól biztosan jól leszel! 🙂

 

Képek forrása sorrendben: neurobusiness.wordpress.com, annru via flickr.com, missingsecrettoparenting.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .