Mikor azon morfondírozunk, hogyan is őrizzük meg az életünk során felhalmozódott sok szép emléket, arra kell rádöbbennünk, hogy ma már lehetőségek végeláthatatlan tárháza áll a rendelkezésünkre. Ízléstől, ráfordított időtől, és persze kreativitástól függően hihetetlen sokféleképpen örökíthetjük meg a múltat.

1. Csinálj fotóalbumot és/vagy online fotóalbumot!

A legkézenfekvőbb, és legnépszerűbb megoldás a fotóalbum, ami az egyik örökzöld kedvencem. Hajlamos vagyok előre megvenni egy-egy albumot, ami tetszik, hogy mikor esetlegesen szükségem lesz rá, akkor ne kelljen boltról boltra rohangálni.

Én azért szeretem a hagyományos fotóalbumokat, mert örömet okoz kézbe venni, végiglapozgatni, sőt, a gyerekek is imádják együtt nézegetni a csecsemőkori képeiket.

fotóalbum kollázs kicsi

Természetesen az online fotóalbum lehetőségével is élek, mert így könnyen megoszthatom a képeket a rokonokkal, barátokkal. Ide sokkal több képet feltöltök, nincs igazán határa annak, hogy egy témához hány képet használok föl.

Ma már számtalan olyan fotók feltöltésére szolgáló oldal van, ahol ízlésesen, kreatívan rendezhetjük össze fotóinkat. Ilyen a Picasa, a Jalbum, a Smugmug, a Flickr vagy a Photobucket. Mielőtt belefogunk, érdemes megnézni, hogy melyik stílusa, szolgáltatásai állnak hozzánk legközelebb. Ha valaki komolyabban gondolja, minimális díj ellenében sokkal nagyobb tárhelyet és extra eszközöket biztosítanak a fizetős csomagok, szerintem érdemes előfizetni rájuk.

Az online galéria előnye, hogy többek által hozzáférhető, olcsóbb, mert nem kell előhívni, vagy kinyomtatni a képeket, gyorsabb az összeállítása, és környezetbarátabb, mint a hagyományos fotóalbum.

Viszont a hagyományos albumok tagadhatatlan varázsát soha nem fogja visszaadni egy online album. Arról nem beszélve, hogy ha épp rossz a számítógépünk, akkor nem tudunk hozzáférni a képeinkhez…

2. Vezess naplót!

A naplóírás nagyon közel áll a szívemhez, egész kicsit koromban kezdtem el írni az első naplómat, talán 8-9 éves lehettem, ezt még rajzokkal is díszítettem. Az volt a feladat, hogy dokumentáljuk a nyári szünidőt – na, én akkor végérvényesen megfertőződtem! A későbbiek folyamán rengeteget írtam, a naplók – néha egy-két év kihagyással – elkísértek egészen felnőtt koromig.

Mióta gyerekeim vannak, kevesebb az időm is, ezért feladtam életem dokumentálását, és valami sokkal érdekesebbre „nyergeltem át”, a gyerekeim életének fontos és vicces állomásairól írok. 🙂

A naplóírás igazi hobbi, szerintem, aki ír, az pontosan tudja, miről beszélek. Például nem mindegy, hogy mibe és mivel ír az ember; én szenvedélyesen válogattam mindig is a szebbnél szebb naplókat, és a színes tollakat. 😉

Itthon is egyre több szépséges kismama- és babanaplót lehet kapni, de ehhez képest a külföldi kínálat ég és föld (ha megnézed az Amazont, akkor rájössz, miről is beszélek…). Mindkét terhességem alatt a Terhesnaplót töltögettem (Park kiadó), nekem nagyon tetszett a felépítése és az „irányított” kérdések benne. Nagymanónak az Amazonról rendeltem a babanaplóját (Peter Rabbit Baby Book), Kismanónak viszont már találtam itthon egy olyat, ami borzasztóan megtetszett (Babanapló, Park Kiadó). Ehhez még színes kis matricák is vannak, amivel dekorálni lehet a hónapokra lebontott oldalakat! Nagyon ajánlom, még mindig lehet kapni!

Napló kollázs kicsi

A későbbiekben egyre kevesebb időm lett írni, ahogyan egyre aktívabbá vált az élet a két gyerek mellett, és áttértem a híres Moleskine naptárakra, azok közül is a vonalas, heti felosztású, közepes méretre, így pont volt annyi helyem, hogy minden nap leírjam a legfontosabb történéseket. (Egyébként van a Moleskine-nek babanaplója is, de azt még itthon nem láttam.)

Lusták és/vagy elfoglaltak figyelmébe ajánlom a következő módszert! Gretchen Rubin sem igazán tudott magának időt szakítani arra, hogy naplót írjon a gyerekeiről, így kitalálta az egymondatos naplót. A koncepció nagyon egyszerű, minden nap ír, de csupán egy mondatot, az aznapi legfontosabb történést vagy gondolatot. Nekem ez a módszer nem működik, mert én szeretek történeteket mesélni, párbeszédeket leírni. Úgyhogy marad a heti naplózási módszer!

A Moleskine-nek van egyébként egy kollekciója, ami Passion Journal néven fut, mely külön-külön naplótípusokat tartalmaz a hobbidnak megfelelően. Elképesztően jók! Itt nézheted meg a kutya- vagy macskabarátoknak, sör- és csokifanatikusoknak, kertészeknek, divatrajongóknak, nagy utazóknak, zene- és filmkedvelőknek, vagy épp borimádóknak szánt naplókat. Ezek a naplók kifejezetten az adott érdeklődési körnek megfelelően vannak felépítve, így roppant praktikusak és még az elfoglaltakat is motiválják az írásra.

3. Írj blogot!

Tulajdonképpen felfoghatjuk a személyes hangvitelben íródott blogot egy elektronikus naplónak. Könnyen tölthetünk a szöveg mellé fotós vagy videós tartalmat, és persze sokkal egyszerűbb másokkal megosztani, mint egy kézzel írott naplót. Itt az olvasóknak van lehetőségük egy-egy bejegyzéshez is hozzászólni, így sokkal több lehetőséget rejt magában, mint a hagyományos napló. Ezért is terjed annyira a használata, főként, hogy a mai globalizált világban sokszor előfordul, hogy egy-egy családtag más országba, vagy akár más kontinensre költözik, de ettől függetlenül szeretné a napi történésekbe beavatni a családot és barátokat.

A legnépszerűbb blogplatformok ma Magyarországon a blog.hu és a blogger.hu, ezek használatával egyik napról a másikra könnyedén elindíthatod saját blogodat!

4. Csináltass nyomtatott fotókönyvet!

Pár éve nagyon népszerűk lettek a nyomtatott fotókönyvek, számos cég szolgáltatásai közül válogathatsz. A legegyszerűbbtől a legelegánsabbig rengeteg formátum és kivitel áll a rendelkezésedre, legyen a megörökítendő emlék egy esküvő, családi nyaralás, vagy szülinapi összeállítás. Előnye, hogy csupán a digitális fotókat kell összegyűjtened, és utána eldöntheted, hogy egyszerűen feltöltöd a fotókat, majd az előre elkészített sablonba beleilleszted, vagy ha több időt és energiát áldozol a projektre, az utolsó részletig Te tervezheted meg, hogy nézzen ki egy oldal. A végeredmény pedig egy igényes, profi könyv, ami mindig ott lesz majd a polcodon, és bármikor leveheted, amikor csak kedved szottyan rá. Arról nem beszélve, hogy gyönyörű, kreatív ajándék!

Én még fotókönyvet soha nem csináltattam, bár már kaptam egyet ajándékba. 🙂 Ebből kifolyólag nem ajánlok fotókönyv készítő cégeket, ugyanis ha az ember ráguglizik, akkor látszik, hogy Dunát lehet rekeszteni a jobbnál jobb ajánlatokkal. Tapasztalat hiányában azt tanácsolom, böngéssz a keresési eredmények között.

Te fotókönyvet csináltattál már? Melyik oldalakat javasolnád? Fotóalbumból és naplóból Te inkább a hagyományos vagy az online verzió mellett tennéd le a voksod?

Csütörtökön folytatódik a bejegyzés, addig is nagyon szép, élményekben gazdag hetet kívánok! 🙂

Albumfotók forrásai: http://www.april-may.com, http://www.whitecottoncards.co.uk, http://www.bridalguide.com, http://www.gardos.hu, http://www.paisleepress.com, http://www.etsy.com, http://www.fr.dawande.com

Naplófotók forrásai: Park Kiadó, Amazon.co.uk és Moleskine

“10 kreatív ötlet az emlékek megőrzéséhez – 1. rész” - 1 hozzászólás

  1. Sziasztok!
    Na a fenti témák nekem is a kedvenceim. A fotóalbum különösen. Ajándékba készíte(tt)ni, pedig mindig szuper dolog az ajándékozónak és a megajándékozottnak is. Én tematikus albumoknak is híve vagyok: nyaralások, hobbihoz kapcsolódó képek, vagy szülinapi album, ami az ünnepelt teljes életét öleli fel. Már több fotóalbumon vagyok túl, és még van ötlet a tarsolyomban, de nem osztom meg veletek, majd jön a meglepi alkalomadtán!

    Nálam a naplóírás zanzásított formája működött (tudtomon kívül). Történt egyszer, hogy albumkészítés közben egy sok évvel ezelőtti dátumra voltam kíváncsi. Ekkor jutott eszembe, hiszen én amióta dolgozom, van határidő naplóm, és szerencsére nem dobtam ki. Jó érzés elővenni, és megnézni, hogy mit csináltam pl. 1987. szept. 15-én.

    Az egy mondatos naplóírás nagyon jó ötlet, a nálunk rendszeresített asztali naptárba is be lehet jegyzetelni!

    Sziasztok: A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .