Tél vége felé már mindenki várja a tavaszt, a napsütést és a jó időt, mint a Messiást. Ma reggel viszont arra ébredtem, hogy minden megint hófehér, és szakad a hó! A hó azóta is megállás nélkül esik, pedig már jócskán benne járunk a délutánban. Természetesen akármerre jártam, mindenhol szóba került, hogy már megint hó esik, mikor lesz már vége, mikor jön a tavasz… Olyan megközelítéssel nem sikerült találkoznom, hogy milyen gyönyörűen is esik a hó! Tudom, ilyenkor a tavaszhoz közeledve illene nekem is sajnálkoznom, de nem tehetek róla, nekem úgy tetszik, hogy minden ilyen gyönyörű fehér! (A pesszimisták tábora most biztosan huhogna, hogy várd ki a holnapi napot, mikor minden csupa latyak, de én ebben az esetben inkább a mának élek! ;-).)hópehely minta

Túl sok mindent egyébként sem tehetünk az időjárás befolyásolása érdekében (tulajdonképpen semmit, hacsak nem hiszünk az esőtánc jellegű rituálékban), így az a legokosabb, ha még így tél végén is inkább a jó oldalát nézzük a dolgoknak.

– Tudtátok például, hogy hólapátolással óránként 796 kalóriát égethetünk el, ha nagyon belehúzunk? (Ha például eltakarítjuk a szomszéd háza elől is a havat… ;-)) Ha kicsit lagymatagabbra vesszük a tempót, akkor is óránként átlagosan 460 kalóriával számolhatunk, nem beszélve arról, hogy a friss levegőn tartózkodunk egy kicsit (vidékiek előnyben!).

– A tél végi havazásnak van még egy olyan előnye, hogy még utoljára kiélvezhetjük a hóban sétálást, a hógolyózást, esetleg szánkózást, mert ezután majd’ tíz hónapig nem lesz ezekben a vidám programokban részünk! (Én a gyerekeket húzom majd a bobjukon, ami nem tudom, hány kalóriát éget, de nagyon remélem, hogy legalább annyit, mint a hólapátolás…) Bevállalósabbak csinálhatnak hóangyalt is, de érdemes kutyagumi-mentes övezetben próbálkozni…

– Ilyenkor sokkal hangulatosabb legurítani egy jó kis forralt bort, vagy más finom, forró italokat kortyolgatni a meleg szobában, recepteket találhatsz egy korábbi bejegyzésemben, itt. snowflake toptenz.net

– Olyan jó csak nézni a hulló pelyheket (pár perc ablakon kibámészkodást igazán megérdemlünk, aztán újult erővel koncentrálhatunk megint a munkánkra). És mivel alacsony hőmérsékleten (fagypont körül) a hópelyhek nagyobbak és sokkal összetettebb felépítésűek, mint a tomboló mínuszokban, ha közelről megvizsgáljuk, felfedezhetünk egy-két gyönyörű természet alkotta mintát. Persze mindenki számára ismert tény, hogy nincs két egyforma hópehely, én mégis rácsodálkozom erre minden alkalommal, mikor a kavargó hópelyhek táncát figyelem az ablakból.

– És hogyan csináljunk havat forró vízből, ha mindez nem elég? Az alábbi videó demonstrálja, hogy igazán fokcsikorgató hidegben ez is lehetséges. 🙂 Viszont így -1 fok környékén ezzel ne próbálkozzunk, mert könnyen „leéghetünk” a mutatvánnyal!

Fotók (sorrendben): korny_pnk via deviantart.com, toptenz.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .