Ha Halloween, akkor rémséges finomságok! Több mint tíz éve, hogy az első nagy családi Halloween bulit megszerveztem – emlékszem, akkor még a díszek egy részét külföldön vettem meg, mert itthon olyan kevés dekorációt lehetett kapni.

Aztán évről évre bővült a repertoárom, és egyre több és több Halloween receptet próbáltam ki szezonról szezonra.

A Halloween receptekről elöljáróban csak annyit, hogy nem készítek véres ujjakat, vagy gusztustalan zöld nyálkás trutymókat, én jobban kultiválom a gusztusos, dekoratív desszerteket. 😉

Amióta Törpilla is részese a készülődésnek, semmiképp sem maradhatnak ki a Halloween kekszek (bár már vegán verzióját készítem a megadott receptnek), de emellett mindig készülök más finomságokkal is. Példának okáért készül egy csomó sütőtökös étel, ami nélkül nem ősz az ősz!

Rémséges cupcake-eket is sütök, mindig kicsit mások, de egy nagyon fontos: hogy ne csak dekoratívak, hanem nagyon finomak is legyenek!

Idén úgy döntöttem, hogy csokoládéba mártott kísértetiesen finom fánkokat készítek a gyerekeknek. Ezek a fánkok sütőben sülnek, így nem olyan olajosak, mint a hagyományosan készültek, viszont ebből kifolyólag teflonból vagy szilikonból készült fánkformára van szükség a készítésükhöz.

Ehhez egy megjegyzésem lenne: amennyiben lehetséges, NE válassz teflonból készültet, ugyanis bármilyen alaposan is olajozod ki, borzasztó nehéz kiszedni belőle a fánkokat, gyakorlatilag lehetetlen a forma megsértése nélkül. 🙁 Nekem teflon sütőformám van, és bevallom őszintén, hogy az egész folyamatnak a legidegesítőbb része az volt, mikor a nagy sietségben ki kellett imádkozni valahogy az elkészült fánkokat belőle… Persze, hogy össze is karistoltam! Tehát melegen ajánlom szilikon fánk sütőforma beszerzését, ma már rengeteg félét lehet itthon is megrendelni.

Ez a fánkrecept az összes eddigi közül a legfinomabb, külön élvezetet nyújt belemélyeszteni a fogad a ropogós csokimázzal beborított finomságba.

Most pedig nézzük a hozzávalók listáját, és az elkészítés módját, mely elképesztően könnyű!

Hozzávalók:

  • 240 ml növényi tej (szójával és zabbal próbáltam eddig, de jó akár a mandula is)
  • 8 ek növényi olaj (kókuszolaj vagy szőlőmagolaj, vagy bármilyen más olaj, ami bevált a sütéshez)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 270 g finomliszt (én tönkölyt használok)
  • 120 g cukor (barna nádcukrot használtam)
  • 1 ek lenmagliszt (vagy finomra őrölt lenmag)
  • 2 tk sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy tábla étcsokoládé (vagy tortabevonó) a csokis mázhoz
  • díszítéshez cukorka szemek és/vagy gumicukor kukacok (ez utóbbi nem vegán, mert zselatint és méhviaszt tartalmaz!)
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy picike tálkában keverd simára a lenmaglisztet 3 evőkanál vízzel, majd tedd félre.
  3. Keverd össze a száraz hozzávalókat.
  4. Keverd össze a növényi tejet, olajat és vaníliakivonatot.
  5. Forgasd bele a nedves hozzávalók elegyébe a lenmaglisztes kulimászt (azaz lenmag tojásodat).
  6. Ezután keverd simára a száraz és nedves hozzávalókat, és adagold a fánkformákba.
  7. Süsd az előmelegített sütőben 10 percig. Végezz fogpiszkálóval tűpróbát, hogy belül is átsültek-e a fánkjaid – nekem eddig minden esetben elegendő volt a 10 perc!
  8. Mikor teljesen kihűltek a fánkok, akkor merítsd őket olvasztott étcsokoládéba és dekoráld a fánkokat tetszés szerint.

Jó étvágyat, jó bulizást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .