Figyelem! Rendhagyó bejegyzés a mai, ugyanis rendkívül rövid és tömör leszek: közkívánatra ismertetem az eddig kipróbált talán legfinomabb növényi alapú csokikrém receptjét.

Először Törpilla szülinapi tortáját vontam be ezzel a finomsággal, majd később amolyan krémdesszertként tálaltam föl a családnak.

Mióta áttértem a növényi alapú táplálkozásra, teljesen máshogyan viszonyulok a torták krémjéhez – hiszen érthető okokból tojás- és tejtermékmentesen készítem őket.

Egészen eddig az avokádó alapú csokikrém (receptet lásd itt) nyerte el legjobban a tetszésem, de ezzel az a probléma, hogy nehéz jó minőségű avokádóhoz jutni (ráadásul 2-3 darabhoz!) az év minden szakában. Az utóbbi hónapokban konkrétan avokádószünetet tartok, ugyanis minden egyes alkalommal pórul jártam a kiválasztott darabokkal… (ez pedig elég drága mulatság!)

Szóval ez a csokikrém számomra óriási felfedezés, ugyanis nem kell bele semmilyen növényi margarin, sem avokádó, hanem… a párolt édesburgonya adja a krém alapját! Szinte hihetetlen, de az íze abszolút nem érződik, becsszó! Senki soha meg nem mondaná, hogy az van benne, úgyhogy – csitt! 😉

Egyik kedvenc szakácskönyvemben, Angela Liddon Oh She Glows Every Day című könyvében találtam rá a receptre, és az tuti, hogy még sokszor lesz hozzá szerencséje a családnak! 🙂 Egy nagyon picit módosítottam rajta a saját szám íze szerint.

Amit egyébként nagyon szeretek ebben a krémben: könnyen elkészíthető, bármikor kivitelezhető (édesburgonyát most már egész évben lehet kapni), varázslatos állagú – öröm dolgozni vele!

Hozzávalók (egy torta megtöltéséhez és bevonásához elegendő mennyiséghez, vagy kb. 4-6 adag pohárkrémhez):

  • 350 g meghámozott, felkockázott édesburgonya
  • 130-150 ml juharszirup (én kevesebbet használok, mint amennyit az eredeti recept ír)
  • 150 ml mandulatej (édesítetlen)
  • 40-50 g nyers kakaópor, ízléstől függően (ha nincs nyers, natúr kakaópor is megteszi – szerintem elég csak 40 g, az eredeti recept 50-et ír, ki-ki döntse el, mennyit tesz bele)
  • 4 ek mandulavaj vagy kesuvaj
  • 2 ek kókuszolaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk só

Először párold az édesburgonyát puhára, majd hagyd kicsit kihűlni. Ezután tedd konyhai robotgépbe a juharsziruppal együtt, és egészen addig járasd a gépet, amíg sima krémet nem kapsz.

Add hozzá a többi hozzávalót és menjen addig a gép, míg mindent tökéletesen el nem dolgoztál. Időnként ehhez meg kell állítanod a gépet és kicsit le kell kapirgálnod egy kanál segítségével az esetlegesen oldalra ragadt krémet.

Tedd a krémet légmentesen záródó edénybe, és hagyd a hűtőben állni kb. két órán vagy akár egy éjszakán keresztül. Ezalatt kicsit összeérnek az ízek, sűrűbbé válik az állaga.

Ha túl sűrűnek érzed a krémet, még bármikor löttyinthetsz bele egy kis mandulatejet, majd jól keverd el benne.

Kanalazd magában, gyümölccsel tálalva vagy használd torta megtöltésére, cupcake díszítésére. Mennyei!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .