Idejét sem tudom, mikor kezdtem tükörreflexes fényképezőgépet használni, arra viszont pontosan emlékszem, hogy amikor 11 évvel ezelőtt megkaptam az első olyan mobiltelefonomat, amivel már elfogadható képeket lehetett készíteni, akkor a mindennapjaim szerves részévé vált a fotózás.

Az elmúlt kb. 10 év alatt elképesztő mértékben fejlődött a mobilok kamerája, a velük készített képek felbontása, no meg minősége, lehetővé téve, hogy sok esetben kiváltsák a professzionális gépek használatát. A hétköznapi ember számára legalábbis mindenképpen.

Gyerekkorom óta készítek képeket a kedvenceimről, de komolyabban akkor kezdtem fotózással foglalkozni, mikor megszületett a kislányunk. Amíg pici volt, ő volt a tökéletes modell, majd mikor négy éves lett, a családba került Indy kutyánk, s úgy alakult, hogy fokozatosan átnyergeltem a kutyafotózásra.

Ekkor jutottam ugyanis el oda, hogy a család már nem igazán lelkesedett a modellkedésért, és egyre többször utasították vissza megszállott fotóötleteimet, viszont Indy cukibbnál cukibb pózokba vágta magát, és elkerülhetetlen lett, hogy szinte napi rendszerességgel örökítsem meg hovawartunk kalandjait.

Később bármennyire is „cikinek” tartottam, hogy Indy-nek saját Instagram profilt készítsek, 2020 tavaszán mégis így tettem, mert már attól tartottam, hogy az ismerőseimnek tele a hócipője a közösségi oldalakra feltöltött kutyafotók mennyiségével. Ekkor döntöttem úgy, hogy az @indythehappyhovi Insta oldalon engedek teret eme szenvedélyemnek, és ez azóta mit sem változott.

Kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy minél jobb, kreatívabb, igényesebb képeket osszak meg, s ennek köszönhetően az elmúlt pár évben tényleg nagyon sokat fejlődtem a fotózás terén.

Annak ellenére, hogy képeim nagy részét tükörreflexes géppel készítem, mégis gyakran előfordul, hogy vagy nincs nálam a gépem, vagy olyan helyzet adódik, hogy nem tartom ideálisnak egy nagyobb gép magammal cipelését – ezért rengeteg kép készül mobillal is.

Természetesen hatalmas a különbség manapság egy-egy telefon kamerája között, de igyekszem olyan tippekkel szolgálni, melyek szinte a legegyszerűbb mobiltelefonnal alkalmazva is hasznodra lehetnek!

  1. Tisztísd meg a lencsét!

Elsőként kezdjük a legfontosabbal: mindig ellenőrizd, hogy a kamera lencséje tiszta-e, hiszen ha ujjlenyomatos vagy zsíros, az alapól életlenebb képeket eredményez. A lencse legyen mindig kristálytiszta! (Ugye azt nem kell említenem, hogy az ujjadnak nem a kamera lencséje előtt a helye?!)

2. Komponálj!

Folytassuk a kompozícióval, azaz a kép megkomponálásával. Erről a témáról könyvek tucatjait szerezhetnéd be, de röviden kezdőknek talán csak annyi, hogy a fő téma, tehát az állat általában kezdetben legyen középen, ne legyen levágva az egyik lába, feneke, füle, farka, tehát mutasd meg kedvenced teljes pompájában (hacsak nem portrét készítesz).

Két jól ismert kompozíciós technika egyébként még a harmadolás és az aranymetszés, ezekről a linkekre kattintva olvashatsz többet.

Ezeknél a technikáknál használhatod mobilod vezető egyeneseit a könnyebbség kedvéért (gridlines).

3. A háttér nagyon fontos!

Legalább annyira, mint a fő téma. Figyelj, hogy ne lógjanak be zavaró tárgyak vagy a környező emberek, állatok „levágott” testrészei, melyek zavaróak lehetnek és abszolút elvonják a figyelmet a fő témáról.

Minél letisztultabb egy kép háttere, annál jobb. A szoba padlóján szétszórt szennyes vagy a tarkabarka játékokkal megtömött polcok a háttérben kifejezetten rosszul mutatnak.

De ugyanígy a szabadtéri fotókon sem mindegy, hogy például egy szemetes kuka vagy egy ronda kerítés előtt pózol a kutya, vagy homogénebb zöld növényzet előtt.

Ha a telefonodnak van portré üzemmódja, mely „elmossa” a hátteret, akkor az is nagyon hasznos lehet a felesleges dolgok „elrejtésében”.

4. Figyelj a fényekre!

Telefonnal amennyiben lehetséges, minél több természetes fényben tudsz jó minőségű képet készíteni (kivéve a legújabb mobilokat, melyekkel akár már kifejezetten borús időben is szuper fotókat csinálhatsz). Tehát felejtsd el az esti, zárt térben készített képeket.

Az aranyszabály, hogy annál szebbek a színek és jobb az élesség, minél több a fény.

Azonban arra figyelj mindenképp, hogy a vegyesen napos-árnyékos képek sajnos nem mutatnak jól. Tehát ha a kutya árnyékban van, de közben egy-két helyen napos foltok szűrődnek rá, az már általában nem fog jól mutatni. Vagy ha árnyékos fa alatt áll a modell, de mögötte vakítóan fényes napsütés van, az sem ideális.

Általában mobilokkal egyébként legszebb színeket naplementében vagy napfelkeltében kapod, de tiszta, napos időben vagy felhős időben, szűrt fényben is nagyon jó képeket készíthetsz.

Az a legjobb, ha a modell közvetlenül a fény felé fordul, helyezkedj mindig ezt figyelembe véve. Ugyanakkor az is fontos, hogy az árnyékod ne látszódjon a képeken. Persze kísérletezhetsz ellenfényben is, fantáziádnak semmi sem szab határt!

5. Fókuszálj!

Ujjaddal koppints modelledre a képernyőn, hogy biztosan rá fókuszáljon/élesítsen a mobilod (bár a legtöbbnél ez már automatán működik).

6. Kerüld a zoomolást!

Talán nem tudod, hogy minél jobban próbálsz zoom funkcióval ráközelíteni a modellre, annál jobban romlik a képed minősége. Ha lehet, egyáltalán ne használd a zoom funkciót, ha megoldható, inkább Te menj közelebb kedvencedhez.

7. Mutasd meg modelled előnyös arcát!

Figyelj arra is, hogy modelled legelőnyösebb arcát mutasd, megérdemli ő is, hogy jó képek szülessenek róla. Fajtajellegtől függetlenül a rendezett, ápolt szőrzet például rengeteget számít, vagy éppen az, hogy kedvenced épp lecsukja a szemét, feléd néz vagy érdektelen tekintettel réved teljesen másfelé. Esetleg tiszta nyál, ételmaradék? Fülei hogy állnak? Lesunyja őket vagy épp érdeklődően néz feléd? Csukott szájjal, koncentráltan figyel vagy méteres hosszan lóg a nyelve és látszik rajta, hogy teljesen kedvtelen? Mely kedvenced legelőnyösebb arca?

8. Légy kreatív!

Egy idő után ugyanarról a kutyáról ugyanazzal a beállítással készített képek unalmasakká válhatnak. Igyekezz megmutatni kedvenced több arcát is, több helyszínen, élethelyzetben, aktivitás közben. Szeretem, ha ránézek egy képre, és az elmond egy történetet. Ha van egy kép mögött történet, vagy azt érzed, hogy valami mélyen megfog benne, akkor valamit jól csináltál. Egy beállításról csinálj akár több fotót, majd később a 4-5 verzióból válaszd ki a legjobbat.

9. Ne feledkezz meg az utómunkáról!

Az utómunka valósággal csodákra képes. Nem kell ahhoz Photoshop gurunak lenned, hogy az alapokat Te is használd, és elsajátítsd. Először is nézd meg mobilod saját felkínált lehetőségeit, hiszen manapság már a legtöbb készülék automata korrekcióval és különféle szűrőkkel is rendelkezik, s ami még fontosabb, állíthatsz a fényerőn, a színegyensúlyon, a fényeken és árnyékokon, kontraszton, stb.

Kísérletezz minél többet, fedezd fel a mobilodban rejlő lehetőségeket. S ha ez nem elég, milliónyi alkalmazást letölthetsz még, amivel utólag szuperül tudod a képed vágni, korrigálni, sőt, kiemelni az adott kép szépségeit. Hajrá!

10. Így legyen kedvencedből profi modell!

Természetesen a fotózás nem működik kedvenced együttműködése nélkül (kivéve ha pl. alszik).

Ha valamilyen gyors mozgással járó tevékenység közben akarod megörökíteni, akkor ahhoz egyébként inkább ajánlom a tükörreflexes fényképezőgépeket, mert kevés mobil alkalmas arra, hogy jó eredménnyel dolgozzon (pl. frizbiért ugró kutya, kutyák játék közben).

A beállított képekhez viszont szükséged lesz kedvenced fegyelmezettségére, melyhez az kell, hogy szót fogadjon, az alap pozíciókat kellő ideig kitartsa (pl. ül, fekszik, áll vagy esetleg a már jóval nehezebb pitizés).

Emellett szükség van egy jókora adag türelemre, megértésre és humorérzékre a Te részedről! Ha a kutya 3 perc után beleun a pózolásba, akkor az utolsó alkalommal, mikor ügyesen végrehajtja az adott feladatot, jutalmat kap, és legyen vége a fotózásnak, vagy szünetet kell tartani. Elengedhetetlen, hogy a kutya is jól érezze magát a fotózás során, ez a hosszú távú együttműködés kulcsa.

Ebből következik a következő fontos dolog: mindig legyen nálad jutalomfalat vagy játék, így a fotózás neki is buli lesz, csupa jó érzést társít majd a modellkedéshez! Ha Indy például meghallja, hogy a gépem exponál, már rohan is hozzám, mert annyira várja, hogy kezdődjön a fotózás, hiszen a fotózás jutifalatot és dicséretet jelent.

Hasznosak lehetnek még különféle sípolós játékok is, melyekre felkapja a fejét, ha nyomogatod őket (vagy akár egy segítőd).

Összességében nem olyan nagy ördöngösség sokkal jobb képeket csinálni a mobiloddal, ha ezekre a pontokra (vagy legalább nagy részükre) odafigyelsz, és persze gyakorlat teszi a mestert: minél többet fotózol és kísérletezel, annál gyakorlottabb, ügyesebb leszel.

Te is szoktad fotózni kedvencedet? Neked mi jelenti a legnagyobb problémát/nehézséget közben?

“Így készíts profi képeket kedvenceidről mobiloddal!” - 2 hozzászólás

  1. Csupa hasznos tanács, amit bármilyen fotózáskor használhatunk. (Lehet, hogy ezentúl unokáim fotózásánál, – akik szintén unják ezt a tevékenységet – bevezetem a jutifalatot?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .