A Viktória-tortához (Victoria sponge cake) fűződő szenvedélyes viszonyom akkorra tehető, mikor először ismerkedtem a sütés örömeivel Nigella Lawson receptjein keresztül. Sütési tudományom alapját ugyanis Nigella „Hogyan váljunk házi istennőkké” című örökérvényű darabja képezi, melyet ma már ugyan kevésbé forgatok, de nosztalgikus élmények fűznek hozzá, ezért örök helyet kapott a könyvespolcomon. ♥

Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és a habos pavlovák, vajas kekszek, tojásos creme brulée-k világából a nyers vegán torták és gyümölcsös jégkrémek univerzumába csöppentem. Megjegyzem, kicsit sem bánom, sőt! 🙂

Azóta is imádok sütni, és bevallom, nagyon élvezem, hogy amit készítek, nemcsak finom, hanem egészséges is (legalábbis ahhoz képest, hogy édességről beszélünk!).

Attól, hogy egy desszert növényi alapokon nyugszik, nem feltétlenül kell valami szörnyűséges alternatív édességre számítani, sőt! Nehéz magam visszafogni a különféle édességek készítése közben, mert annyira finomak és csábítóak – a vonalaimra viszont szigorúan ügyelek. 😉

Szóval a Viktória-torta számomra mindig maga volt a megtestesült angol elegancia, levegős, könnyű, piskótájával és ízléses gyümölcsdíszítésével.

Mikor megpillantottam Steiner Kristóf „Kristóf lakomái” című szakácskönyvének 166. oldalán a málnás-vaníliakrémes Viktória-torta receptjét, akkor szinte üdvrivalgásban törtem ki (na, azért azt mégsem, hiszen épp Kristóf főzőkurzusán ültem a kezdésre várakozva…).

Tehát szeretném leszögezni, hogy ennek a receptnek az alapját Kristóf receptje inspirálta, ugyanakkor apró változtatásokat eszközöltem rajta a saját szám íze szerint. Ha azonban szeretnéd az eredeti receptet kipróbálni, mindenképp javaslom, hogy lapozd föl a Kristóf lakomáit. 🙂

Külön öröm számomra, hogy rettenetesen kritikus férjemnek is ízlett a torta, ami nagyon nagy szó (két szeletet is megevett!). Dupla zárójelben megjegyzem, hogy sajnos nála valami miatt még mindig a cukortól roskadozó Eszterházy és marcipán torta, illetve a rózsaszín minyon viszi a prímet, soha nem fogom megérteni, hogy miért! De most már tényleg vissza a recepthez…

Hozzávalók a piskótához:

  • 250 g fehér tönkölyliszt
  • 100 g barna nádcukor (lehet helyette valamilyen alternatív megoldást is használni, pl. nyírfacukrot vagy kókuszvirág cukrot)
  • 10 g sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 125 ml szőlőmagolaj (nem hidegen sajtolt!) vagy olvasztott kókuszolaj, esetleg olívaolaj
  • 1 bio citrom lereszelt héja
  • 250 ml víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kisebb üveg eperlekvár (lehetőleg házi)
  • 1 tasak vaníliapuding növényi tejjel készítve (sietőseknek és lustáknak) VAGY
  • 1 kókusztej/krém konzerv zsíros, sűrű része felverve krémmé 1-2 kanál agavé vagy juharsziruppal, megbolondítva egy kis vaníliakivonattal/porral (kevésbé sietőseknek és természetes megoldást keresőknek) VAGY
  • 5 ek kesuvaj, 400 g kókuszjoghurt, 3-5 ek kókuszvirágcukor, 1 tk vaníliakivonat/por (a megtestesült tökélyre vágyóknak)

Először is keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd egy másikban a vizet és olajat.

Utána már nincs más dolgod, mint hogy csomómentesre keverd a két keveréket.

A tésztát adagold vagy három 18 cm átmérőjű, vagy két 21 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, attól függően, hogy mekkora és milyen magas tortát szeretnél.

Süsd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percen keresztül, de a forma méretétől és a sütődtől függően ez lehet +- 5 perc is.

Amíg a sül a piskóta, készítsd el a krémet. A pudingot a tasakon feltüntetett utasítások szerint készítsd. (Megjegyzem, aki akar, boltban vásárolható poharas pudingot is használhat…)

A kókuszkonzervet már előző este be kell hűteni, hogy megfelelően ki tudd kanalazni a zsíros, krémes részét (a vizet később turmixhoz felhasználhatod). A többi hozzávalóval együtt elektromos vagy kézi habverővel keverd krémesre.

Az én kedvenc változatom a kesus-kókuszjoghurtos krém, ami a legkönnyedebb és legízletesebb a három közül. Ezt a receptet Ella új szakácskönyvében találtam az ünnepi torta (celebration cake) receptjénél.

Sajnos elég nehéz natúr kókuszjoghurthoz hozzájutni, de szerencsére egyre több bioboltban kapható, én eddig itthon a következő márkákat próbáltam: JOYA (vigyázat, nem a szójajoghurt!), KoKo Dairy Free, My Love My Life Kokos és Hideg Nyalat. A márkanevekre keresve talán Neked is könnyebb dolgod lesz a beszerzésükkel. A házi készítéséhez egy kis türelem szükséges, de itt megtekintheted az elkészítési módját!

Turmixgépben dolgozd krémesre a joghurtot a kesuvajjal, édesítővel és vaníliával, s kész is a krémed.

Ha kivetted a piskótát a sütőből, végezz tűpróbát, fontos, hogy ne tapadjon tészta a piskótába szúrt fogvájóhoz. Hagyd teljesen kihűlni.

Miután kihűlt, kezdheted az összeállítását. A legalsó emeletet kend meg jó bőven eperlekvárral, majd jöhet a következő emelet, ezután pedig a vaníliakrém. A harmadik emelet tetejére is kerüljön vaníliakrém, majd díszítsd a tetejét friss eperrel és esetleg szeletelt mandulával.

Ha két piskótád van, akkor az első emeletre nyilván kerüljön lekvárból és krémből is. Sőt, ha akarod, a tetejére is kerülhet mindkettőből, Rád bízom.

Jó étvágyat ehhez a csodásan finom tortához, remélem Neked is ízleni fog!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .