Múlt héten igazán különleges rendezvényen vettem részt. No, nem csak azért, mert még soha nem voltam ún. „meetup”-on (lásd: nem ismeretségen, hanem azonos érdeklődési körön alapuló, és/vagy egy téma köré szerveződött találkozó). Persze azért is! 😉

Hanem mert megismerkedhettem a The Mindfulness Lab nevet viselő, egyedülálló kezdeményezéssel, mely azonnal magával ragadott.

De haladjunk szépen sorjában, s először jöjjön pár szó arról, hogy mi is a The Mindfulness Lab?

Végy négy eltérő háttérrel (orvos, marketinges, HR-es, értékesítő), ám azonos értékekkel rendelkező, agilis, tehetséges és pozitív kisugárzással rendelkező embert. Akik mindannyian egyetértenek azzal, hogy a fejlődéshez vezető utat mindenki megtalálhatja egy kis segítséggel. Akik hisznek abban, hogy a modern kor kihívásaira létezik olyan jó válasz, mely szem előtt tartja a kiegyensúlyozott, boldog életet.

Úgy gondolják, hogy ennek nem más a kulcsa, mint a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét, melyet az ember az élet teljes spektrumán alkalmazhat: mind munkában, mind magánéletben.

The Mindfulness Lab csapata

A csapatot alapító Länger Jelenát és Byssz Róbertet régóta ismerem, ugyanis Léna, a házaspár női tagja anno a főnököm volt. 🙂 Miután kislánya és Kismanó egy hónap eltéréssel született, ráadásul a közelünkbe költöztek, még több közös témánk lett.

S mikor Léna arról kezdett nekem beszélni egy találkozónk alkalmával, hogy ne nézzek rá furcsán, de ő áttért a növényi alapú táplálkozásra, szinte felkiáltottam a csodálkozásról, ugyanis pont akkor vetettem bele magam én is a vegán étrend rejtelmeibe. Azóta ő már számos teljes értékű, növényi alapú táplálkozással foglalkozó kurzuson és képzésen vett részt. Férje ugyancsak növényi alapú táplálkozást folytat (és nagy futóbolond, mint én – plusz pont!), ami még szimpatikusabbá tette az amúgy is nagyon jó fej Robit. 😉

Jelena egyébként 15 éve dolgozik a L’Oréal-nál, ez idő alatt marketing, piacfejlesztési és képzési területeken szerzett tapasztalatot. Két kisgyermek édesanyjaként, regionális vezetőként és executive MBA hallgatóként nem mindig volt számára egyszerű, hogy mindenhol megállja a helyét. Neki így került képbe a mindfulness.

Jelena felkonferálja társait az első Mindfulness Lab Meetup-on

Szóval mikor megtudtam Robitól és Lénától, hogy a mindfulness témában szerveznek előadást, gondolkodás nélkül kezdem szervezni a részvételem (azaz igyekeztem kisakkozni, hogy ki tudna vigyázni a gyerekekre, míg én távol vagyok). Ugyanis már engem is nagyon régóta foglalkoztat a tudatos jelenlét, és hiszem, hogy nemcsak hogy megkönnyíti az ember életét, hanem kimondhatjuk, hogy ma a tartós boldogság egyik kulcsa.

Számomra már Léna és Robi személye elegendő garancia volt arra, hogy színvonalas, érdekes előadáson veszek majd részt – ebben abszolút nem tévedtem!

Az első The Mindfulness Lab Meetup-ra január 23-án, a Prezi központjában került sor, melynek hangulata és adottságai abszolút passzoltak az informális mégis professzionális előadáshoz.

A több mint 150 résztvevő három szuper előadást hallgathatott meg (a négytagú csapatból ezúttal hárman prezentáltak), és azt kell, hogy mondjam, mindegyik lenyűgöző volt a maga nemében!

Dr. Márky Ádám volt az első előadó

Az első előadó Dr. Márky Ádám orvos, vezetői tanácsadó, mindfulness kutató és instruktor volt. Ádám humora és laza stílusa mindenkit azonnal magával ragadott. Előadásában bemutatta, hogy pontosan mi is a mindfulness, és miként lehet segítségünkre abban, hogy sikeresen kezeljük a stresszt, megőrizzük a testi-lelki rezílienciánkat (rugalmasságunkat) és persze egészségünket!

Számomra nemcsak azért volt azonnal szimpatikus, mert egyik legkedvesebb orvos-barátomra ismertem benne, hanem mert nagyon szemléletesen tudott tudományos és orvosi információkat átadni a laikus közönségnek.

Ádám egyébként már orvostanhallgatóként nagyvállalatok vezetőit tanította a mindfulness gyakorlataira, s szívügye lett a tehetséggondozás is: tudatos jelenlét alapú hallgatói tréningeket szervez a Semmelweis és a Corvinus Egyetem, illetve a BME hallgatóinak.

Egyik kedvenc üzenetem Ádám előadásából: a stresszt nem kerülni kell, mert az alapvetően egy szélmalomharc (sőt, a végén már azon stresszelünk, hogy stresszelünk). Ehelyett inkább meg kell tanulni kezelni a stresszt, ami ugyan nem egyszerű feladat, mégis kivitelezhető!

Fekete Kinga bevezetett minket a mindful hallgatás rejtelmeibe

A második előadó Fekete Kinga volt, aki készségfejlesztési szakértő a Prezinél. Az ő előadása során abba nyerhettünk belátást, hogy miként használható a tudatos jelenlét a kommunikáció (mind személyes, mind üzleti) folyamán, és milyen nagy jelentősége van az emberi kapcsolatoknak.

Kinga küldetése, hogy minél több embernek segíthessen felismerni a benne rejlő lehetőségeket, és mindfulness gyakorlatokon keresztül egy tudatosabb élet elérésében támogathassa őket. Tanulmányait menedzsment és pszichológia terén végezte, és jelenleg készségfejlesztő workshopokat tart a Prezi dolgozóinak (Budapesten és San Francisco-ban).

Előadása interaktív elemeket is tartalmazott, így az olyan félénk résztvevők, mint én, sem futamodhattak meg az aktív részvételtől. Most már gyakorlatban is tudom, hogy néz ki a „mindful hallgatás koktélja”, mely azóta is sokszor eszembe jut, és már alig várom, hogy Férjet is beavathassam a titokba. 😉

Egyik kedvenc részem az előadáson (rám nem jellemző módon!) az interaktív rész volt

Egyik kedvenc momentumom Kinga előadásából: mikor élesben kellett gyakorolni a „mindful hallgatást” a melletted ülő emberrel, méghozzá úgy, hogy 2 percig kellett beszélni idei céljaidról, majd végighallgatni, míg a másik is megteszi ugyanezt. Mindeközben a tanultakat kellett alkalmazni. Nagyon érdekfeszítő és tanulságos gyakorlat volt!

Byssz Róbert előadásában a rezíliencia fontosságáról beszélt

Az utolsó előadó Byssz Róbert volt, aki a Philips egészségügyben tevékenykedő értékesítői csapatainak átalakításáért felelős a világ minden táján. Robi a change management (azaz változtatás menedzsment) témakörében tartott előadást. Nemcsak munkaidejében foglalkozik a változással, hanem magánéletében is több transzformációt élt már meg és hajtott végre.

Robi előadásából egyértelművé vált, hogy milyen szenvedélyesen érdekli, miként lehet fokozni egy szervezet alkalmazkodóképességét és rugalmasságát – hiszen nem titok, hogy a jövőben ez lesz a siker kulcsa.

Nagyon élveztem ezt az utolsó előadást is, annak ellenére, hogy már nem dolgozom vállalati környezetben (és bevallom, hogy nem is tervezem). Viszont olyan hasznos dolgokról mesélt a változás és változtatás témakörében, amit szerintem mindenki tökéletesen tud alkalmazni mind szakmai, mind személyes vonalon.

Robi előadásának egyik legszemléletesebb momentuma: mikor kifejtette, hogy miért is nem hatékonyak a pár napos vállalati tréningek – mindezt kislánya úszástanulásának analógiájával. Nagyon elgondolkodtató volt!

Most, hogy újra végigolvastam ezt a rövid kis ismertetőt az első Mindfulness Lab Meetup-ról, azt kell, hogy mondjam, nem volt elég szemléletes az írásom, mert ennél még sokkal jobb és persze érdekesebb volt az előadás. 🙂

Így én mindenképp azt javaslom, hogy nézd meg a The Mindfulness Lab Facebook oldalát, sőt: iratkozz föl a The Mindfulness Lab csoportba, mert ott lehetőséged van megnézni a teljes előadást.

Ha felkeltettem az érdeklődésed (remélem!), akkor találkozzunk a következő, februári 28-án megrendezésre kerülő előadáson, melynek során újabb három előadás mutatja majd meg, hogy miként is alkalmazható a tudatos jelenlét a szakmai életben (és persze a magánéletben is). Részleteket keresd a The Mindfulness Lab Facebook oldalán!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .