Tegnapelőtt volt hamvazószerda, a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete. Ebből következik, hogy előtte volt húshagyókedd – és ilyenkor tartják mindenhol a világon a palacsinta napot (Pancake Day). 🙂

Hogy miért pont palacsinta? Mindig is azt hittem, hogy csupán annak van jelentősége, hogy ilyenkor lehetett utoljára húst enni a nagyböjt előtt.

Nagyon régre nyúlik vissza ez a szokás – ez a nap az utolsó “nem böjti” nap: a régi keresztények ilyenkor ehettek utoljára zsíros, tartalmas ételeket – és ezekhez tartozott a palacsinta is, ugyanis készítéséhez zsírt és tojást használtak föl.

Ebből az alkalomból én valódi „húshagyó” palacsintát készítettem kedden, ugyanis kizárólag növényi alapanyagok kerültek bele (ahogy azt mostanában tőlem megszokhattad 😉 ).

Azt kell, hogy mondjam, sok vegán palacsintareceptet kipróbáltam már, de eddig ez sikerült a legjobban. 😀

Így, némi késéssel ugyan, de úgy döntöttem, hogy mindenképp megosztom Veled is. 😀

Az alapötletet egyik kedvenc szakácskönyvem ihlette. A Dana Shultz féle „Minimalist Baker Everyday Cooking” egyik receptjét dolgoztam át egy kicsit, hogy az megfeleljen az én kényes ízlésű férjemnek is. 🙂 (A gyerekek eddig bármilyen palacsintát is csináltam, áradoztak, de ő mindegyikre azt mondta, hogy nem az igazi. Ezúttal inkább evett belőle még!)

Mint ahogyan a fotón láthatod, ez egy amerikai stílusú palacsintarecept – egyszerűen én valami miatt jobban szeretem ezt a verziót a hagyományos változatnál.

Hozzávalók (kb. 8-10 kisebb palacsintához):

  • 1 ek lenmagliszt + 3 ek víz
  • 1 ek olívaolaj, olvasztott kókuszolaj esetleg napraforgóolaj
  • 1 ek juharszirup
  • 1 ek kókuszvirág cukor (helyettesítheted + 1 ek juharsziruppal!)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 és 1/2 tk sütőpor
  • 1 ek vaníliakivonat (esetleg helyettesítheted 1-2 rúd vanília kikapart magjaival is)
  • 1 csipetnyi só
  • 255 ml édesítetlen mandulatej (esetleg helyettesítheted zabtejjel vagy rizstejjel is)
  • 120 g tönköly fehérliszt (esetleg megpróbálkozhatsz fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű változat használatával, de úgy még nem próbáltam)
  • 2 ek zabpehely (apró szemű)

Először is egy pici tálkában keverd össze a lenmaglisztet a vízzel, majd hagyd állni.

Ezután keverd össze az olajat, juharszirupot, kókuszvirág cukrot, szódabikarbónát, sütőport, vaníliakivonatot és sót egy nagyobb tálban.

Add hozzá a „lenmagtojást”, majd a mandulatejet. Keverd simára (én kézi habverővel szoktam).

Ezután apránként add hozzá a lisztet, majd keverd hozzá a zabpelyhet.

Hagyd a tésztát állni kb. 5 percig, addig egy kerámia vagy teflon serpenyőben hevíts föl egy kis növényi olajat (olíva, kókusz, esetleg napraforgó).

Kb. félcsészényi tésztát önts a forró serpenyőbe, majd süsd közepes lángon. Várd meg, míg buborékok jelennek meg a palacsinta felszínén. Ekkor fordítsd meg egy sütőlapát segítségével. Süsd még kb. 1-2 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Jöhet a következő!

Tálald hagyományosan juharsziruppal és gyümölcsökkel, vagy lekvárral és csokikrémmel/mogyorókrémmel. A képen látható juharszirup mennyiség általában nálunk nem jellemző, de mikor megkértem Kismanót, hogy öntsön rá egy kicsit, akkor ő a „kicsit” így interpretálta. 😀

ui.: Mi minimum két adagot készítünk a fönt megadott mennyiségből. 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .