Farsang hivatalosan (ha valaki nem tudná):

A vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (időpontja a húsvét időpontjától függ, ez a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap) tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. Csúcspontja a karnevál, mely az utolsó három nap, mely egyben télbúcsúztató is (egyik legismertebb a mohácsi busójárás).

Saját megfogalmazásban: februári csupa móka, ami magával ragad gyereket és felnőttet egyaránt. 😀

A farsangról alkotott véleményünk korral változik. Ha gyerek vagy, egyértelmű, hogy imádod. Tiniként talán cikisnek érzed, fiatal felnőttként fel sem tűnik, hogy eltelik a február farsang nélkül. Ha pedig már kisgyereked van, akkor újra itt a lehetőség, hogy részt vegyél a vidámságban!

No de mit is szeretek a farsangban annyira? Lássuk!

1. Szép emlékekben elmerülni

Szerintem nincs olyan felnőtt, aki ne tudna legalább egy számára kedves farsangi emléket vagy olyan jelmezt említeni, ami közel állt a szívéhez kiskorában. Én inkább a csajos vonalat képviseltem, így voltam tavasz tündér, királylány és pillangó, de emlékszem a házilag készített egér és japán lány jelmezemre is.

Mindig nagy izgalommal készültek a jelmezek (mert akkoriban még a legtöbb házilag készült, nem mint manapság!). Persze az általános iskolai farsangi mulatságokon rendezett virslievő vagy tejszínhabnyalogató versenyek képe is élesen él bennem, vagy az újságpapírokon táncolás.

Ilyenkor farsang táján sok szép emléket felidézek, például azt, amikor nagymamám parókáját vettem föl a királylány jelmezhez, vagy a tavasz tündér ruháját ugyancsak nagymamám varrta meg maradék függöny anyagból. Ezeknek akkor olyan nagy jelentőséget tulajdonítottam, és ez így is volt jól!

2. A gyerekek örömének örülni

Ezzel már oda is kanyarodtam ahhoz a ponthoz, hogy milyen szuper dolog a saját kisgyerekünk farsangi élményének részese lenni. Látni a várakozást, ahogyan számolják, hogy még mennyit kell aludni, az örömöt, mikor magukra öltik a hőn áhított jelmezt (tudom, vannak ellenpéldák is, de kellő körültekintéssel és rákészüléssel azért az a tapasztalatom, hogy el lehet kerülni a jelmez keltette konfliktusokat).

Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy milyen jó is gyereknek lenni, mikor az ember legnagyobb gondja, hogy Zsuzsika pillangószárnya a szebb, vagy az enyém. Mikor a jelmezt felvéve valóban annak érzem magam, aki lenni szeretnék, és a varázst még az sem törheti meg, hogy Elza haja abszolút nem olyan, mint a filmben, vagy hogy a cica inkább jegesmedvének tűnik. De nem baj, a gyerekek hozzáképzelik a jelmezekhez azt, ami hiányzik (ha hagyjuk nekik!).

3. Jelmezbe bújni

Aki ismer, tudja, hogy még felnőtt fejjel is imádok beöltözőset játszani, és talán ezért is (jó, persze, a gyerekek kedvéért is) rendezünk minden évben Halloween partit. (Amire hivatalos a család apraja-nagyja, és persze a beöltözés is melegen ajánlott 😉 ).

Szerintem felnőttként is poén egy frappáns vagy vicces jelmezt kiagyalni majd megvalósítani, és soha nem értettem azokat, akik ezt nem így gondolják. De tényleg!

Lehet, hogy csak egyszer kellene mindenkinek ráérezni az ízére, és soha nem tudna lekattanni a farsangi mulatságokról. 😀

A mi óvodánkban a szülők is részt vesznek az egész délelőttön át tartó farsangon, és a szülőknek is kötelező a beöltözés. Ennek ellenére mindig van olyan anyuka/apuka, aki kibújik a beöltözés „terhe” alól, pedig ha tudná, miből marad ki! (Ő és a gyereke is.) Egy-két apróság felhasználásával fantasztikusabbnál fantasztikusabb dolgokat lehet kiagyalni, nem kell rögtön a jelmezkölcsönzőbe rohanni (és nem is ez a lényeg a szülők esetében.)

Az én gyerekeimnek mindig központi téma volt az is, hogy az anyukájuk mi volt farsangon, és nagyon élvezték, hogy anya is boszorkány, angyal, ördög, díjlovas, cica vagy nyuszi képében jelenik meg a nagy napon (egyébként a felsorolt jelmezeket öltöttem eddig magamra az ovis farsangokon 🙂 ).

Ez a közös élmény szerintem megfizethetetlen!

4. Önfeledten részt venni az ovis játékokban

Most kanyarodok oda, hogy nekem már lassan nem farsang a farsang a gyerekeim ovis vetélkedőiben és táncolásában való részvétel nélkül, mert ezek a pillanatok ugyanolyan csodálatosak, mint a jelmezzel kapcsolatos előkészületek. A gyerekek nagyon igénylik, hogy az ember teljes szívéből jelen legyen. Egy lufifújó versenynél vagy táncos körjátéknál tuti jelen leszel! 😉

5. Fánkot enni

Bárhogy is, de a farsangi szezon nem igazi fánk nélkül. Szerettem mindig is a fánkot, de nem tartozott a legkedvesebb édességeim közé (az intenzív olajíz miatt). Ezt a problémát orvosoltam, mióta sikerült összeállítanom a legfinomabb házi, sütőben sült fánk receptjét. A gyerekek is totálisan odavannak érte!

6. Megtörni a szürkeséget

Február elején már éppen itt az ideje, hogy valami szín költözzön az ember életébe, hiszen a szürkeség, a hideg idő és a locspocs mindenre hatással van. Még a kedvünkre is. A színes lampionok, füzérek, álarcok és lufik viszont biztosan csempésznek a Te arcodra is egy mosolyt!

7. Jelmezbált szervezni

Nem kell arra várni, hogy meghívjanak egy jelmezbálba, Te is szervezhetsz egyet otthon. Miért is ne? Lehet valami témája is a bulinak, mint pl. „Azok a 90-es évek”, „Mesehősök” (vagy „Ringyók és papok” á la Bridget Jones?!). Hidd el, a farsang az egyik legjobb ürügy arra, hogy szervezz egy jó partit!

(Másik kisgyerekkori élményem, hogy szüleim felnőtteknek szervezett jelmezes partira mennek, emlékszem rá, hogy mennyire irigyeltem anyukámat, aki gyönyörű sminkben, spanyol táncosnő ruhában ment az esti szórakozásra, elképzeltem, hogy egyszer majd én is megyek! – Ehhez képest eddig még soha nem hívott meg senki, hüpp-hüpp!)

8. Mindjárt itt a tavasz!

Végezetül: farsang után automatikusan jön a tavasz, amit ugye már annyira várunk ilyenkor! Úgyhogy kitartás, nemsokára…!

És Te mit szeretsz (vagy esetleg nem) a farsangban?!

“8 ok, amiért szeretem a farsangot” - 2 hozzászólás

  1. Szia, Anni!

    Nagyon frappáns összeállítást készítettél. Én épp ma délelőtt készítettem jelmezt (egyelőre titkos), és már annyira várom a debütálást 🙂 A fánkreceptedet is ki fogom próbalni.
    Jó farsangolást: AMi

    • Izgalmas! Engem a jelmezek mindig lázba hoznak 😉 bár nem kis fáradtság egy öttagú család jelmezeit összehozni, de szerintem megéri a fáradtságot! 🙂 sok sikert és jó szórakozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .