Soapbubbles-SteveEFVajon miért van az, hogy felhőtlenebb boldogságot elképzelni sem lehet egy gyermekénél?

Már csak figyelni is felemelő egy kisgyerek mindennapjait: tulajdonképpen mást sem csinál, csak jól érzi magát, játszik, felfedezi a világot, és nevet! (Természetesen a masszív hisztiket és sírásokat leszámítva, mikor szembesül azzal, hogy a Világ mégsem úgy működik, ahogyan ő azt elképzelte. De érdemes megfigyelni, hogy milyen hirtelen túl is lendül ezeken a negatív incidenseken!)

Itt az ideje, hogy most Te tanulj a gyerekektől (gyerekeidtől)! Itt az ideje, hogy kicsit megint gyerek legyél!

1. Mosolyogj és nevess többet!

A statisztikák szerint a gyerekek naponta négyszázszor mosolyognak! És Te hányszor mosolyogsz? Pedig olyan sok okunk lenne rá… Egy vicc, amit a kollégánk mesél, egy humoros helyzet a közértben, egy szép emlék, ami átsuhan az agyadon, egy szám, ami jó élményeket idéz föl, egy finom íz, egy csodás illat, egy járókelő kedvessége, a gyerekeid bohóckodása, a kutyád lógó nyelve, a kedves hozzászólás, amit a közösségi oldaladon olvasol… Nincs kifogás: mosolyogj és nevess! Mint tudjuk, a nevetés a legjobb orvosság…

2. Élj a jelenben!

A felnőttek gondolatainak nagy részét a múlt és a jövő köti le, a jelen csak mellékvágányon van (szó szerint!) jelen. A kisgyerekek viszont leginkább a mában élnek, megélik annak minden pillanatát. Nem félnek attól, hogy elmélyedjenek abban, amit éppen csinálnak. Nem rágódnak a múlton, nem szoronganak a jövőn. Néha érdemes Neked is ezt a stratégiát választani, meglátod, hogy mennyi örömet tud okozni!

Fairy stars3. Használd a képzeleted!

A gyerekek élete csupa álmodozás, csupa fantáziálás. Mi leszek, ha nagy leszek, mit varázsolok, ha lesz varázspálcám… Én néha imádok ezekbe a játékokba beszállni, és őrültségeket kitalálni. Minél képtelenebb a gondolat, annál jobb!

Szeretek a hétköznapok során vicces helyzeteket elképzelni, és ilyenkor szó szerint megelevenedik előttem, amit gondolok; legszívesebben ilyenkor pukkadoznék a nevetéstől. A körülöttem levők nem kis ámuldozására… 🙂

4. Tanulj valami újat!

A kisgyerekek nem félnek minden nap valami újat tanulni. Tulajdonképpen az egész életük (életünk!) egy hosszú tanulási folyamat. Ami a legjobb, hogy nem szívják mellre, ha valami nem sikerül, újra megpróbálják. Egészen addig, amíg menni fog.

Lehet, hogy Neked is itt az ideje valami újat tanulni? Legyen az egy idegen nyelv-, egy tánc- vagy rajztanfolyam, bátran vágj bele! Ne hidd, hogy ehhez Te már túl idős vagy, mert ez nem igaz!

Minden csak akarat és hozzáállás kérdése. (Nagypapám a nyolcvanon túl tanulta meg a számítógép használatát, most a blogom hűséges olvasója, a dédunokák fotóit e-mailen kapja meg, és minden nap online pókerezik. Nagyon büszke is vagyok rá! 🙂 Az elején ő is sokat hezitált, hogy belevágjon-e, de ez a döntés fantasztikus változásokat idézett elő az életében.)

5. Lassulj le!

Mindig csak a rohanás, a hajtás, a kapkodás… Ha totál idegbeteg módjára sürgetem a gyerekeket, akkor sem fogják gyorsabban felvenni az a szandált vagy nadrágot (lehet erre többet kellene figyelmeztetnem magam 🙂 ). Néha már vicces, hogy mennyire el tudnak szöszmötölni, és mennyire nem részei még ennek a mai túlpörgetett, rohanó világnak! Ha belegondolok, milyen jó is ez így!

Nem lenne jó, ha néha-néha nekünk lenne erre lehetőségünk? Szép komótosan meginni azt a kávét, felvenni a ruháinkat, megenni a reggelinket? Egyszer-egyszer azért talán megengedheted magadnak Te is ez a luxust…

6. Vedd észre a természet csodáit!

katicaHányszor előfordul, hogy a gyerekek megállnak megcsodálni egy számomra jelentéktelen bogarat vagy hernyót hazafelé menet, és türelmetlenül rájuk szólok: „Menjünk már!”. Ilyenkor néha elszégyellem magam. Hiszen fantasztikus, hogy így rácsodálkoznak a természet minden apró teremtményére!

A Föld mindenki számára sokkal szebb hely lenne, ha kicsit jobban hasonlítanánk gyerekeinkre, és nemcsak észrevennénk, ami körülöttünk van, hanem értékelnénk is.

7. Alkoss!

Nincs is kedvesebb időtöltés egy gyerek számára, mint ha létrehozhat valamit a saját kezeivel. Rajzolás, festés, gyurmázás, ragasztás, vágás, építés… Te melyiket választod? Hányszor megfigyeltem már, hogy gyermektelen felnőttek is teljesen belefeledkeznek a játékba ha hozzánk jönnek, és előbújik belőlük a gyermeki énjük! (Néha egyébként engem is teljesen magával ragad a gyurmázás vagy rajzolás, szinte mérges vagyok, mikor a gyerekek a végén jól tönkreteszik a „művemet”. ;-))

8. És végül… Szegd meg a szabályokat!

szegd meg a szabályokatAz ember néha annyira elfárad abban, hogy betartsa a sok szabályt, és megfeleljen!

Mi lenne, ha megtennél egy-két olyan dolgot, ami „tilos”? Természetesen én nem a törvény vagy az erkölcsi normák megszegésére gondolok, ehhez túlzottan is „jó kislány” vagyok! 😉

De mi van akkor, ha csokit eszel vacsora előtt? Vagy igenis felveszed azt a vicces, sárga csíkos zoknit? Vagy kivételesen hajnalig ébren vagy a tévé előtt? Vagy megleped magad egy lufival csak úgy minden ok nélkül? A spontán szabályszegés néha annyira felderít… 🙂

Legyen ezen a hétvégén nekünk is „gyereknap” ! Mit szólsz? 😉

Képek forrásai sorrendben: http://www.commons.wikimedia.org, http://www.klimadeodorant.com, http://www.wallpaperaa.com, http://www.derekhaines.ch

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .