Itt a tavasz, megújul a természet. A kertész életében viszont ez az egyik legínségesebb időszak. Tavaszra kiürül a kamra, ami pedig őszről megmaradt, az már kissé fonnyadt, „régi”. Viszont ahhoz még hideg van, hogy a szabad ég alatt bármi jelentős megteremjen (nem a fóliáról és üvegházról beszélek) – talán a retket és hagymát kivéve.

A március ilyen tekintetben nem túl bőséges hónap (annak ellenére, hogy a zöldségest és a boltokat már megszállták a primőrök!), de kitartás! Nemsokára itt az igazi tavasz, és akkor belelendülhetünk a salátakészítésbe! (Már alig várom…) 🙂

Épp ezért választottam most a céklát a salátám főszereplőjéül – jól bírja a strapát, és sütve még mindig csodásan felhasználható a tavalyi termés is. Tudom, hogy nagyon vitatott zöldségről van szó. Rengetegen imádják, de legalább ugyanannyian utálják. Ha nem szereted a hagyományos céklát, azért érdemes kipróbálnod a sütőben sültet, mert teljesen más az íze. Nagyon finom!!

boldog saliHozzávalók (két személyre):

  • 1 zacskó mosott, konyhakész rukkola (kb. 100 g)
  • 2 közepes méretű cékla
  • 100-150 g feta sajt (ízlés szerint)
  • 1 nagy marék hámozott tökmag
  • kb. 2 ek extra szűz olívaolaj
  • kb. 2 kk balzsamecet
  • fekete bors

Csomagold az alaposan megmosott céklákat alufóliába, és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd egészen addig, amíg meg nem puhulnak (ez kb. 1-1,5 órát vesz igénybe a céklák méretétől függően). Ha kész, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

Ezután könnyedén megszabadíthatod a céklákat a héjuktól. Vágd őket falatnyi kockákra, szórd egy edénybe. Löttyints rá két löket olívaolajat, egy löttyintésnyi balzsamecetet, borsozd. Sózhatod is, ha akarod, de csak óvatosan a sóval, mert a feta sótartalma eleve elég magas. Ha nem elég édes a céklád, akkor tégy hozzá egy kis cukrot vagy agave szirupot, ez jobban kiemeli majd a cékla ízét. Alaposan keverd össze az öntettel a céklát.

Ezután vágd kis kockákra a fetát, de ha akarod, rá is morzsolhatod a saláta tetejére.

A felhalmozott rukkolára púpozd rá először a céklát, jó sok öntet kíséretében, majd szórd rá a fetát. Végül jöhet egy nagy adag tökmag, de ha nincs otthon, akkor nagyon jó a napraforgó mag is!

Jó étvágyat! 🙂

“Boldog saláta #8: Céklás-fetás rukkola saláta” - 5 hozzászólás

  1. Szia, Anni!

    Ez az egyik kedvenc salátám!! 🙂
    Vagyis az összetevők ezek, annyi különbséggel, hogy én a céklát vékony csíkokra szelve serpenyőben párolom (víz+méz+fűszerek társaságában kb. 45 percig, ezt kevergetni kell néha) a végén pedig – amikor a víz elfőtt – meglocsolom balzsamecettel és kicsit sütöm még. Én a fetát is meggrillezem a cékla után. Általában napraforgómagot teszek rá, azt is pirítva.

    Egy kicsit OFF: mostanában, amikor nincs időm ilyen szuper salátákat összedobni, akkor csinálok egy zöld turmixot (spenót vagy avokádó a zöld benne), az 10 perc alatt megvan 🙂

    Köszi az eddigi recepteket, minden héten figyelem, hogy mi az aktuális salátád 😉

    • Szia! De jó, hogy írtál! 🙂 A grillezett feta nagyon jól hangzik! Nyami! 🙂
      A zöld turmixhoz eddig még nem volt merszem, de nem is tudom, hogy miért. Kipróbálom! És ha beválik, ezt is megosztom a blogon 😉
      Külön örülök neki, hogy tetszik a boldog saláta sorozat, mert nem sokan szokták kommentelni a recepteket, ezért már azon gondolkodtam, hogy senkit sem érdekel… Akkor mégis van azért olyan, aki olvassa! 🙂

      • 🙂 Hajrá a zöld turmixhoz! Remélem, megosztod a receptjeid 😉

        Pont azért is írtam hozzászólást, nehogy azt hidd, hogy nem olvasom (olvassuk) lelkesen ezt a témát, amikor de 😀

        Boldog salátaevést és turmixivást kívánok!

  2. Annamari ötlete a céklához nagyon tetszik. Nekem a cékla sütés szörnyű sok időbe (energiába) kerül. Így biztosan gyorsabb.
    A saláta fantázia neve lehetne magyar saláta, a színei miat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .