Ezen a héten egy melegen (is) fogyasztható salátára esett a választásom. Télen sokkal jobban esik a saláta, ha meleg, és valami olyat kerestem, ami laktató is. A múlt heti gránátalmás rukkola saláta után bevallom őszintén, hogy még egy kicsit éhes maradtam. Ezután viszont ezt nem mondhattam el magamról! 🙂

Köszönhető mindez a quinoa-nak. Aki esetleg nem ismerné ezeket a kölesre emlékeztető világosbarna magocskákat, annak előzetesben annyit róluk, hogy dél-amerikai gabonafélék családjába tartoznak. A quinoa magas tápértékű, rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot és E-vitamint. Szóval nagyon egészséges és könnyen elkészíthető! Továbbá nagyon finom is!

Lehet, hogy furcsán hangzik, de azért is készítettem ezt a salátát, mert (már megint!) minden hozzávaló megtalálható volt itthon. 😉

Ugyanis már jó ideje figyelt egy doboz bio quinoa a kamra polcán, ami csak arra várt, hogy végre bevessem. Az első quinoa-élményem jól sikerült, úgyhogy lesz ennek még a jövőben folytatása.

Kelbimbó pedig volt a mélyhűtőben, pont egy saláta adagra való. Aki berzenkedik a kelbimbótól, annak azt üzenem, hogy azért próbálja meg még egyszer – teljesen más a kelbimbó, ha a sütőben sütik, és salátában kap helyet, mint ha péppé van főve, és úgy próbálja valaki elfogyasztani hús mellé köretnek.

Ha viszont egyáltalán nem bírod, akkor válassz helyette brokkolit (remélem azt szereted!). Az is kiválóan megállja a helyét ebben a receptben, nekem legalábbis nagyon ízlett (pár rózsányit abból is sütöttem).

boldog sali 2

Most pedig nézzük a hozzávalókat.

Hozzávalók (1 nagy főételnyi adaghoz):

  • 250-300 g kelbimbó
  • 60 ml-nyi quinoa (mérőpohárban mérd ki)
  • 60 ml zöldség alaplé bio leveskockából
  • 60 ml víz
  • 5 ek olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • 1 löttyintésnyi balzsamecet
  • 1 marék pirított szeletelt mandula

1. A friss kelbimbót mosd meg, vágd a szemeket ketté, majd helyezd őket egy sütőpapírral borított tepsibe. 3 evőkanál olívaolajjal permetezd be őket, vagy előzetesen egy tálban kézzel jó alaposan forgasd meg őket. Ezután tedd 200 fokos sütőbe, és süsd kb. 30 percig (azért ellenőrizd kb. 20 perc után!).

Amennyiben csak fagyasztott kelbimbó áll a rendelkezésedre, az sem baj. Miután eloszlattam a kelbimbó felületén az olívaolajat, beraktam a sütőbe, és kb. 20 percig sütöttem. Miután picit kihűltek a bimbók, kettévágtam őket egy éles késsel.

2. A quinoát mérd ki egy kis fazékba, öntsd nyakon a vízzel és a zöldség alaplével, forrald föl, majd rotyogtasd szépen alacsony lángon egészen addig, amíg teljesen magába nem szívja a folyadékot (kb. 15 perc).

3. Ha kész a quinoa, akkor a kelbimbót öntsd hozzá a lábosba, és alaposan keverd össze.

4. Készítsd el az öntetet: két evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, egy löttyintésnyi balzsamecet, egy csipet só, egy kis bors. Mindezt keverd össze, és öntsd a forró salátára.

5. A mandulaszeleteket már előzetesen megpirítottam egy kis teflon serpenyőben, és a kész salátát jó bőven megszórtam velük.

Lehet, hogy utólag még kicsit meg kell sóznod, ízléstől függően.

Jó étvágyat kívánok!

Recept forrása: A Beautiful Mess

“Boldog saláta #2: Kelbimbós quinoa saláta” - 1 hozzászólás

  1. Jól jönnek a saláta ötletek, mert szülinapi ebédre készülök, és már nézegetem, hogy mivel lepjem meg az ünneplő családomat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .