1A múlt heti bejegyzésemben azt boncolgattam, hogy mennyire fontos az ember életében a testvére vagy a testvérei. A témát viszont nyitva hagytam, mert arra már nem volt időm, hogy arról is írjak, konkrétan mi az, amivel az ember hozzájárulhat a testvéri kapcsolat erősebbé és jobbá tételéhez.

Akkor vágjunk is bele a közepébe, és jöjjenek az ezzel kapcsolatos gyakorlatias tanácsok. 😀

1. Légy kedves a testvéreddel, és kezeld olyan udvariasan, mint ahogyan a barátaidat is kezeled.

Ez biztosan egyrészt elcsépelten, másrész leegyszerűsítetten hangzik. De ha jól belegondolunk, sokszor pont a családtagjaink azok, akik a legkevesebb kedvességet és törődést kapják tőlünk, csak mert ők mindig ott vannak nekünk.

Sokkal jobban és gyakrabban odamondogatunk a testvérünknek, hiszen ő úgyis megbocsát, és az elvárásaink is nagyobbak vele szemben, mint barátainkkal.

Néha azonban érdemes tudatosan előzékenynek, figyelmesnek lenni, ami egy idő után (vagy akár azonnal!) jobbá teszi kettőtök kapcsolatát.

2. Légy tudatában ösztönös, megszokott reakcióidnak, és ehelyett inkább lepd meg a családod szokatlan, új viselkedéssel.

Vannak helyzetek, amire az ember kapásból ugyanúgy reagál minden egyes alkalommal. Már nem is kell belegondolnia, hogy egy testvérével való problémát hogyan kezeljen, annyira úgy érzi, hogy a múltban történtek ismétlik önmagukat.

Amikor felmerül egy olyan probléma, hogy „már megint késik”, „már megint úgy érzem, hogy kihasznál”, „már megint letojja a problémáimat”, „már megint játssza a nagyokost”, „már megint ő a szülők szeme fénye”, „már megint lenyom a kritikájával”, akkor állj meg, és mérlegelj. Elképzelhető, hogy már olyan sokszor szembesültél hasonló helyzettel, hogy Te magad is teljesen kiszámíthatóan reagálsz rá? Sőt, nem is tudna másként viselkedni, mert Te magad is ezt az egyetlen utat sugallod?

2Lehet, hogy ezúttal meglephetnéd a testvéredet (és a családodat) egy teljesen más, pozitívabb, asszertívebb viselkedéssel. Természetesen ne add fel a személyiséged, de csak mert 20-30-40 éve ismersz valakit közelről, az nem biztos, hogy minden egyes esetben ugyanazt várható el tőle, és mindig ugyanazokat a hibákat követi el. (Mint ahogyan ezt saját magadról sem szívesen feltételezed!)

3. Ahelyett, hogy foggal-körömmel ragaszkodnál a saját emlékeidhez, próbáld megfejteni, a testvéred hogyan élte át a közös múltatokat.

Az ember megszámlálhatatlanul onthatná magából a történeteket a testvérével átélt múltból. Tudna mesélni jót és rosszat egyaránt (bár rendszerint az emlékek megszépülnek szerencsére 😉 ). De eszedbe jutott-e már valaha, hogy ugyanazt a helyzetet vagy történetet ő teljesen máshogy élte meg, mint Te?

Nemrég derült ki például – pont a múlt heti bejegyzésem kapcsán – hogy egy emlék, ami engem régóta kísért, és lelkiismeret furdalásom van miatta, az szinte alig maradt meg a testvéremben. Ami engem hosszú évek óta bántott, az benne fel sem merült!

Biztosan van azonban ellenkező példa is – azaz van egy emléked, ami teljesen pozitív, ő viszont pont negatívan élte meg épp ugyanazt a közös élményt.

Természetesen nem minden esetben jó a múlton rágódni, és a régi sérelmeket felhánytorgatni, de mindenképpen jó tiszta vizet önteni a pohárba, ha szeretnéd, hogy a kapcsolatotok még jobbá válhasson.

4. Felejtsd el az arról szőtt idealizált képet, hogy mennyire közel kellene állnotok egymáshoz.

Miért is kellene? Csak mert testvérek vagytok? Vagy mert a barátnőd is olyan szuperül elvan a nővérével? Ha két egymástól teljesen eltérő személyiségről van szó, aki ráadásul egymástól teljesen eltérő életutat választ, akkor elég nehéz elvárni, hogy legjobb barátnők legyenek. Sőt, a legtöbbször teljesen más típusú, karakterű barátokat és párt is választanak maguknak.

Ez így is van rendjén. Ne várd, hogy a testvériség mindent felülírjon.

Természetesen lehet tenni azért, hogy még közelebb kerüljetek egymáshoz, de azt is teljesen oké, ha nem beszéltek minden nap telefonon, és esetleg csak havonta találkoztok.

35. Csinálj a testvéreddel valami közöset!

Ugyancsak személyes tapasztalat beszél belőlem, mikor azt tanácsolom, hogy csinálj a testvéreddel valami közöset. Ha belegondolsz, rengeteg olyan dolog van, ami összehozhat. Egy közös hobbi, sport, vagy akár a gyerekek.

Ezáltal nemcsak a közös téma lesz adott, hanem rendszeresen találkoztok és beszéltek is, ami egyébként előfordulhat, hogy csak a családi eseményekre korlátozódik.

Az a helyzet, hogy nekem ez épp aktuális, ugyanis az esküvő kapcsán mostanság rengeteget szervezkedtünk és beszélgettünk a húgommal, ami érezhetően összekovácsolt – jó volt akár csak üzengetni egy közös cél érdekében. 🙂

Jó, hogy ez megint folytatódik: két hét múlvára kismamafotózást tervezünk. Ilyenkor nemcsak maga a nap nagyon élvezetes, hanem a felkészülés, az ötletelés is. Én is jövök ötletekkel, neki is vannak elképzelései – és az a helyzet, hogy nála jobb embert nem találhatnék arra, hogy fotózzon. Hiszen vele nem jövök zavarba egyetlen póztól sem, és nagyon szeretem, hogy mindig megmondja, ha nem az előnyös arcomat mutatom (sőt, azt is tudja, hogy én mit nem szeretek magamon, és azt szándékosan háttérbe szorítja).

Bármilyen jellegű kooperáció jól jöhet a kapcsolatotok még teljesebbé tételéhez, erre nagyon szuper példa a közös munka vagy akár az is, ha felajánlod a segítséged egy olyan ügyben, ahol a Te tudásod vagy kompetenciád tudja a testvéred kamatoztatni. Máskor pedig biztosan ő lesz, aki a Te segítségedre siet egy olyan ügyben, ami pont az ő képességeit igényli.

+1: Írj egy bejegyzést arról, hogy milyen fontos a testvéri szeretet, add hozzá a saját tapasztalataidat és érzéseidet, majd nem kell más tenned, mit örülni és meghatódni azon, amikor a testvéred felhív, hogy milyen jó volt a bejegyzést olvasni, és mennyire jól esett neki, hogy róla írtál. 😉

Mi az, amit még Te tanácsolnál – mi az, ami közelebb hoz a testvéredhez? 🙂

Fotók forrásai sorrendben: hayleyhobsonblog.com, self.com, gettyimages.com

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Így tedd (még) jobbá kapcsolatodat a testvéreddel” - 1 hozzászólás

  1. Nagyon cuki a kép a “narancsos hölgyekről” 🙂

    Ezek a gondolatok jól jönnek nemcsak testvéri, hanem házastársi,- szülő-gyermek,- vagy rokoni kapcsolatok esetében is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*