Először is tisztázzuk, hogy miért nem fordítottam le ennek az angolszász országokban hagyományos húsvéti édességnek a nevét. Mert egyszerűen nem tudtam. 🙂 Tükörfordításban „forró kereszt zsemle”. Valóban forró, mikor kiveszem a sütőből, bár addigra lehűl, mire ráteszem a keresztet mintázó cukormázat. Valóban olyan, mint egy kis zsemle, de a belőle kiálló mazsolák kissé eltorzítják ezt a formát.

Olyan sokat olvastam róla, hogy gondoltam én is kipróbálom, és nagypénteken én is sütök egy adagot. Tettem ezt annak ellenére, hogy kelt tésztával a kenyérsütő gépemen kívül még soha nem volt dolgom. 😀

Az eredménnyel azt kell, hogy mondjam, elégedett voltam. A kis fűszeres, cukros, mazsolás zsemléim kívül ropogósak, belül pedig puhák lettek.

Nem lettek túl édesek vagy kényeztetőek, mint egy habos torta vagy egy réteges desszert, de igazán nem is ez a céljuk. Hiszen nagypénteken a hagyomány szerint szigorú böjt van, tehát nem a dőzsölés a cél. (Azért tegyük hozzá, hogy sikerült egy nagy pohár tejjel három darabot elpusztítanom uzsonnára…)

Most, hogy megsütöttem életem első hot cross bun adagját, biztos lehetek benne, hogy ha hajóútra megyek, és viszek egyet magammal, akkor nem süllyed el a hajó. Ha kilógatok egyet a konyhában, akkor egész évben jól sikerül majd a kenyér, és biztosan nem üt ki tűz a konyhában. Ha megfelezek egyet egy baráttal, akkor tartós marad a barátságunk az évre. Ha hihetek a népi hiedelmeknek. Miért is ne? 😉

hot cross buns

Lássuk, hogyan is készült ez a hot cross bun, ami nem is volt olyan bonyolult, mint elsőre gondoltam.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 szem szegfűszeg
  • 2 szem kardamom
  • 400 g kenyérliszt (fontos, hogy ne sima liszt legyen)
  • 1 csomag élesztőpor
  • 100 g cukor
  • 100 g mazsola (vagy tetszés szerinti aszalt gyümölcsök)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • 1 tojás

A „lekenéshez”:

1 tojásfehérje némi tejjel keverve

A cukormázhoz:

porcukor és víz kombinációja, hogy megfelelő állagot kapjunk VAGY 1 tojásfehérje porcukorral és némi tejjel kombinálva, addig, amíg megfelelő állagot nem kapunk

Így készítsd el:

1. Melegítsd föl a vajat és a tejet egy fazékban, amíg teljesen el nem olvad a vaj, majd dobd bele a kardamom magot, illetve egy szegfűszeget. Hagyd a keveréked kihűlni és ázni.

2. Mérd ki egy nagy edénybe a lisztet, az instant élesztőt, a fűszereket (fahéj, gyömbér, szerecsendió), a mazsolát és a cukrot, majd alaposan keverd őket össze.

3. Ha már kb. testhőmérsékletűre hűlt a tej, üss bele egy tojást, és jól dolgozd a tejhez.

4. Öntsd a folyékony elegyed a lisztes keverékhez, és gyúrj rugalmas, homogén tésztát belőle kézzel vagy dagasztógéppel. Ha túl száraz a tészta, adj még hozzá egy kis meleg vizet vagy tejet.

5. Készíts belőle egy nagy labdát és helyezd kivajazott edénybe, takard le folpackkal. Tedd a hűtőbe kelni éjszakára.

6. Másnap vedd ki a hűtőből, és hagyd, hogy a tészta szobahőmérsékletűre melegedjen. Ezután gyúrd át még egyszer, és készíts kb. pingpong labda méretű, szabályos golyókat. Összesen 16 db golyót kapsz, helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha gondolod, egy tiszta kés segítségével, véss keresztet a golyók közepébe, hogy később könnyebb legyen a cukormázat rákenni (nekem nem lett könnyebb 🙂 ).

7. Takard le a golyókat egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni a kis bucijaidat.

8. Kend meg a zsemlék felületét egy tojásfehérje és egy kis tej keverékével, majd tedd őket 220 fokos sütőbe 15-20 percre, egészen addig, amíg szépen meg nem pirulnak. (Én egy kicsit túlpirítottam őket, szerintem pár perccel korábban is kivehettem volna őket.)

9. Vedd őket ki a sütőből, és hagyd rácson teljesen kihűlni.

10. Miután kihűltek, készíts cukormázat, majd rajzold meg a keresztjeidet habzsák vagy egy egyszerű, csücskétől megfosztott nejlonzacsi segítségével.

egy harapást

Jó kis húsvéti hagyománnyá válhat az elkészítésük, arról nem beszélve, hogy isteni illatot árasztanak a lakásban. Gondolom, sokan vannak így a kaláccsal, a bejglivel vagy az egyéb ilyenkor készítendő süteményekkel is. Ha a húsvéti szokásaid nem kőbe vésettek, akkor akár (kicsit megkésve – vagy jövőre) ki is próbálhatod! 🙂

Recept forrása: Nigella Lawson – Feast (bár szokás szerint módosítottam rajta egy kicsit)

“Nagypénteki finomság: Hot Cross Buns” - 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .