vision boardEmlékszel arra, mikor általános iskolában kollázsokat készítettünk újságból kivágott képekből, levelekből, színes papírból kivágott formákból, különféle textíliákból…? Én akkor és ott szerelembe estem a kollázsokkal, és ez a szerelem azóta is tart. 🙂

Imádom magát a munkafolyamatot: hogy az ember a neki tetsző képeket kiválogatja, kivágja, kupacokba rendezi (vagy nem), utána pedig tetszés szerint indulhat a ragasztgatás.

Utána magára az eredményre is öröm ránézni, mert csupa olyan dologgal van tele a megvalósult remekmű, ami tetszik, ami valamiért megfogott.

Többször is volt már rá példa, hogy ajándékba kollázst tartalmazó albumot vagy üdvözlő lapot készítettem, és volt is sikere – egy picit a scrapbookingra hajaz a dolog, csak éppen nincs hozzá szükséged speciális felszerelésre, elég, ha kéznél van egy nagy kupac régi (vagy új) magazin.

Persze, most már létezik a Pinterest és számos más kedvenc képeidet összegyűjtő online fórum, sőt mi több: készíthetsz online kollázsokat is, tetszés szerinti sablonok, vizuális elemek és a saját (vagy netről lementett) fotóid segítségével.

De valahogy a „manuálisan” összeállított kollázs más. Maga a dolog fizikai mivolta, a „kézműveskedés” teljesen más dimenziót ad neki. Kikapcsol, feltölt, belső utazásra késztet. Egyszerűen csak azt a szót találom rá, hogy kielégítő.

De pontosan mi is az az inspirációs tábla?

Lehet hogy hallottál már Rhonda Byrne bestselleréről, a Titokról. A Titok tette a világon mindenhol ismertté a „vision board”-ot (vagy esetleg „dream board”-ot), azaz egy a céljaidat összegző táblát.

Rhonda szerint ahhoz, hogy elérd a céljaidat, nem kell nagyjából mást tenned, csak elképzelned, hogy már el is érted őket. Ehhez pedig legfontosabb eszközként azt javasolja, hogy keress képeket, melyek azt ábrázolják vagy szimbolizálják, amit szeretnél (mondjuk luxusvilla vagy sportkocsi, bombajó alak, szerelmes pár, pénzköteg, stb.), ragaszd a képeket egy táblára, és utána nincs más dolgod, mint hogy higgy az álmaid megvalósulásában.

Na, ez a része a Titoknak számomra mindig is érthetetlen volt. Az inspirációs tábla NEM erről szól. Szerintem a sült galamb nem repül a szánkba, még akkor sem, ha minden idegszálunkkal koncentrálunk rá.

Nem, a céljaidért tenni kell. Persze az is fontos, hogy tudd, mik a céljaid!

Ebben lehet segítségedre egy inspirációs tábla.

1. Ha nem tudod, mit vársz ettől az évtől, mihez kezdj, mit szeretnél igazán:

Egyszerűen készíts ki minden hozzávalót (olló, ragasztó, magazinok, egy nagy karton vagy egyéb felület – lásd alább), tegyél fel valami jó kis inspiráló zenét, és indulhat az ötletelés!

Válaszd ki azokat a képeket, amik valami miatt „megfognak”. Vonzóak, látsz bennük valamit, erős érzelmeket váltanak ki belőled.

A végén pedig akár témák szerint, akár különös koncepció nélkül ragaszd rá a képeket a kiválasztott felületre.

Rajzolhatsz is hozzá, vagy készíthetsz feliratokat, tehetsz rá neked tetsző idézeteket is. Már maga a folyamat közben elképzelhető, hogy rájössz, mi az, ami fontos számodra, mi az, ami igazán érdekel. De lehet, hogy csak hetekkel később jössz rá arra, hogy mi az, ami megfogott egy bizonyos képben.

2. Ha már körvonalazódtak a céljaid:

Az inspirációs tábla nemcsak motivál, hanem emlékeztet is arra, hogy miért küzdesz, és persze jókedvre is derít. Üde színfoltja lesz a szobádnak, és ahányszor csak ránézel, tudod, hogy Neked terveid vannak – és meg is valósítod őket! 🙂

Mivel az inspirációs tábla két fontos ismérve az esztétikum és a praktikum, többféle hosszabb távú verzióban is gondolkodhatsz a „sima” kartonos megvalósításon kívül:

Fifikás kartonos verzió: ez a kartonlapos megoldás olyan, mintha óriási csiptetős jegyzetblokkokra erősítenéd a fotóidat. Egyszerű, letisztult, ötletes. Részletes leírást itt találsz a megvalósításhoz.

csiptetős jegyzettömb stílusban

Parafa tábla: nagyon egyszerű, költséghatékony megoldás. Rajzszögekkel, gombostűvel vagy dekortapasszal rögzítheted a képeket. Így nyugodtan tudod kombinálni, változtatni az összeállítást az év folyamán. Fotó forrása innen.

parafa

Csupasz faldarab: akár az ágyad, akár az íróasztalod, akár egy komód fölött létrehozhatsz egy kis területet, ahová szép dekortapaszokkal rögzítheted a képeket ízlés szerinti formátumban. Fotó forrása innen.

falon dekortapasszal

Keretbe foglalva: ha van egy különleges, nagy képkereted, akkor azt is felhasználhatod erre a célra. Üveg ne kerüljön a keretbe, hogy változtathass idő közben a kompozíción. Az első fotón szereplő fekete talpas keret elkészítéséről részletes infó itt. Szürke keret forrása innen, arany kereté innen, natúr kereté innen.

képkeret

képkeret 2

képkeret 3

képkeret 4

Lefestett MDF lemez: méretre vágott, lefestett préselt falemez is tökéletes megoldás, ízlés szerinti méretre, formára vágva, színre/színekre festve. Részletes leírást találhatsz erről a megoldásról az A Beautiful Mess blogon.

mood board

Vászon anyag: falra erősített vászonra dekortapasszal, gombostűvel, biztosítótűvel lehet tárgyakat és fotókat rögzíteni. Fotó forrása innen.

vászonra

Remélem tudtam pár ötletmorzsával szolgálni az inspirációs tábládhoz, és nemcsak az elkészítésében leled majd örömöd, hanem hasznos eszköz lesz a céljaid elérésében! 🙂

Indító fotó forrása innen.

“Készíts inspirációs táblát!” - 3 hozzászólás

    • Igen, olvastam is a könyvet! 🙂 Sok jó gondolatot fedeztem föl Rhonda Byrne könyvében, bár nem minddel tudtam teljesen azonosulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .