libaBoldog névnapot minden Mártonnak és Martinnak! Ma Szent Márton napja van, mely egyben az újbor ünnepe is. 🙂

Ehhez a naphoz rengeteg népszokás kötődik, például az elfogyasztott liba mellcsontjából régen időjárást jósoltak.

Idén Márton barna lovon jött el (vagyis eső esik, nem hó), ami alapján hideg tél várható. Hiszen a mondás így szól: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

A legismertebb Márton-napi mondás pedig így szól: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Tessék hát libát enni, minden formában, és persze nem muszáj ma, én igazán engedékeny vagyok… 😉 Ez a hét telhet a Márton-nap szellemében, és lehet hétvégére is vendégséget szervezni (vagy esetleg valahova vendégségbe menni?).

A felnőtteknek a sok libás finomság, nomeg az újbor ennek az ünnepnek a fénypontja, a gyerekek (és a vega felnőttek?!) viszont a különféle kézműves feladatokért lelkesednek inkább (egyébként ezzel én is így vagyok).

sült libaAz alábbiakban összegyűjtöttem egy kis kedvcsináló linkajánlót azoknak, akik még „last minute” úgy döntenek, hogy a héten rendeznek egy kisebb vagy nagyobb családi/baráti összejövetelt, kézműves délutánt.

Libás receptekért, illetve rengeteg információért a libahússal kapcsolatban, látogass el a mindmegette oldalára. Itt pedig megtalálhatod Gordon Ramsey orientális ihletésű libapecsenye receptjét (lásd a mellékelt ábrán).

Ha úgy döntesz, hogy nemcsak otthon sütsz-főzöl, hanem ellátogatnál kifejezetten az ünnep szellemében rendezett programokra, akkor országos programajánlóért kattints ide.

A legnépszerűbb Márton-napi kézműves ötlet a lámpáskészítés. Ebben a nagyobbacska gyerekek már simán részt vehetnek, a művek elkészültével pedig boldogan menetelnek majd körbe-körbe a „felvonuláson”. Persze a teamécses meggyújtásával csak óvatosan, és soha ne hagyd az égő lángot és a gyerkőcöt felügyelet nélkül!

lámpásItt és itt papírból készült lámpás elkészítését tanulhatod meg, de készítheted üvegből is, ami ugyancsak nagyon egyszerű. Én az utóbbit preferálom, mert igaz, hogy az üveg törékeny, viszont sokkal biztosabb helyen van a mécses egy befőttesüvegben, mint a papírlámpásban…

Az üveg lámpásnak is nagyon sok variációja van, megfesthetitek üvegfestékkel, ragasztgathattok rá matricákat, vagy vághattok ki formákat színes papírból.

Szerintem a decoupage technika a legszebb, melyhez a szalvétán kívül (lehet őszi, libás, faleveles… olyan sok szép van!) csak folyékony, hobbi boltokban kapható kreatív ragasztóra és ecsetre van szükséged. A dekupázsolt üvegeket díszítheted préselt őszi levelekkel. A fotókon látott lámpások leírását itt és itt találod.

Persze minden esetben kelleni fog egy vékony dróthuzal és esetleg csípőfogó is, hogy az üveg nyaka köré tudd erősíteni a drótot, ami a lámpás fogantyúja lesz.

lámpás 2Egészen kicsiknek vágj ki libát kartonból, és színezzétek/fessétek ki tetszés szerint.

Készíthettek libát akár papírtányérból, papírgalacsinokból, vagy a kézlenyomatotokból is!

Láthatod, hogy a kézműves ötletek száma végtelen, a gyerekek pedig borzasztóan élvezik majd a folyamatot.

Azért én nem hagyom ki a jó kis libatepertőt sem, Férj anyukája istenien készíti! 😉

Ha pedig megszomjaznál, és a hűvös időben bor helyett valami forró finomságra vágynál, akkor próbáld ki a forralt almabort.

Örömteli Márton-napi vígasságokat a hétre! 🙂

Libafotó forrása innen, a többi képé pedig a bejegyzés szövegében található.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .