A heti boldogságfogadalom arról szól, hogy próbáljunk meg tudatosan hálát gyakorolni. Az alábbi megható kisfilm is azt bizonyítja, hogy tudományosan alátámasztott tény: a boldogság egyik legfontosabb tényezője kifejezett hálánk mértéke.

 

Hogy miről is szól a (sajnos angol nyelvű) videó?

A kisfilm készítői úgy gondolták, tesztelik a fönti teóriát. Ezért egy csoport önkéntessel először is tesztet töltettek ki, mellyel felmérték az alanyok boldogsági szintjét.

Ezek után megkérték az önkénteseket, hogy csukják be a szemüket, és gondoljanak valakire, aki nagy hatással van az életükre. Valakire, aki sokat tett értük. Ezek után le kellett írniuk, miért is olyan fontos számukra ez a személy.

A legtöbb ember ekkor már azt hitte, hogy a kísérletnek vége. Azonban ekkor azt kérték a kísérletben résztvevőktől, hogy hívják fel azt a bizonyos személyt, és olvassák fel neki, amit róla írtak.

A beszélgetés után újra tesztet kellett kitölteniük, mely kicsit máshogy nézett ki, mint az első verzió, de ugyanúgy az alanyok aktuális boldogságszintjét mérte.

Azok, akik ugyan leírták, hogy pontosan miért is fontos számukra a kiválasztott személy, de nem tudták az illetőt telefonon elérni, azok boldogságszint emelkedése 2 és 4% között volt.

Viszont azoknak, akiknek alkalmuk nyílt hálájukat szóban kifejezni az illető személynek, boldogságszint emelkedése 4 és 19% közé volt tehető!

Hogy mi következik ebből? Ha az ember veszi a fáradtságot, és kifejezi a háláját, akkor az tényleg boldogabbá teszi! 🙂

Ami még érdekes, hogy annál az embernél tapasztalták a legnagyobb boldogságnövekedést, aki a kísérlet elején a legkevésbé volt boldog. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor van leginkább értelme annak, hogy hálád kifejezésre juttasd, ugyanis ebben az esetben várhatod tőle a legnagyobb eredményt.

Tehát, ha kicsit rosszkedvűbb vagy nyomottabb vagy az átlagnál, akkor nincs más dolgod, mint hogy hálás légy! 🙂

 hála videó

Forrás: Science of Happiness, SoulPancake

Fotó forrása: fastcoexist.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .