Már megint egy Nigella desszert, amiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni írni. Nem tehetek róla, de számomra egy torta elkészítése és persze a finomságot habzsoló család vagy barátok látványa felér egy nagy adag boldogsággal. (Csendben megjegyzem, hogy az sem utolsó érzés, mikor a habkönnyű torta szétolvad a számban, és ismételten konstatálom magamban, hogy ez a Nigella egy zseni! 😉 )

Egyébként a pavlova-torta számomra a mindenkori kedvencek egyike, mondhatnám a top 3 desszertbe tartozik. A klasszikus, sima habcsók alap helyett ezúttal egy gazdagabb, csokis változatról van szó, viszont a szokásos málna marad a tetején. Karácsonykor a pirosan csillogó gránátalma magokkal megszórt verziót készítettem el, ami ugyancsak osztatlan sikert aratott.

A pavlova eddigi tapasztalataim szerint mindenkit rabul ejtett (kivéve azt, aki nem szereti a tejszínhabot), mivel a habcsók ropogóssága és légies könnyedsége csodálatosan kiegészíti a tetejére halmozott gyümölcs friss fanyarságát.

Pavlova inspiráció 2

Mint az köztudott, a tortát a híres orosz balerináról, Anna Pavlováról nevezték el. Gondoltam végzek egy kis kutatást az ügyben, ugyanis arra voltam kíváncsi, vajon miért? Nekem elsőre két verzió jutott az eszembe. Az első, hogy ez volt Pavlova kedvenc desszertje (ami azért nem túl valószínű, mert kevés balerina engedheti meg magának az efféle kalóriabombát), a második pedig az, hogy a torta megalkotójának a légies, hófehér tütüben táncoló Pavolváról egy tejszínnel tetézett habcsók jutott eszébe.

A következőt tudtam kideríteni: egyik forrás szerint az első pavlova-torta 1926-ban készült, mikor Anna Pavlova egy világkörüli turnéja során az új-zélandi Wellingtonban járt, és szállodájának cukrásza lepte meg ezzel a csodálatos desszerttel. A másik verzió szerint először 1935-ben készítették el az ausztrál Perth városában. Arról nem szól a fáma, hogy a művésznő valaha tényleg kóstolta-e a róla elnevezett édességet, illetve hogy ha igen, akkor ízlett-e neki a kreáció, de azóta is a legnépszerűbb ünnepi édesség Ausztráliában és Új-Zélandon. (És persze azóta is heves vita folyik származását illetően…)

Bocsánat a rövid kitérőért, de ha már ennyire odavagyok egy desszertért, úgy gondoltam, érdemes tudni a történetéről is egyet s mást. 🙂 (Na, jó! Bevallom, a balett sem hagy hidegen!)

Most pedig lássuk, hogyan is készül a Pavlova-torta?

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 300 g finom szemű kristálycukor
  • 3 ek kakaópor, átszitálva
  • 1 tk balzsamecet
  • 50 g jó minőségű, finomra aprított étcsokoládé
  • 1/2 l zsírdús tejszín
  • 1/2 kg málna

Pavlova torta 2

1. Verjük fel a tojásfehérjéket lágy habbá, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Szórjuk rá a kakaóport, öntsük hozzá a balzsamecetet, adjuk hozzá a finomra aprított csokoládét, és óvatosan keverjük össze.

2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd vagy rajzoljunk rá egy kb. 23 cm átmérőjű kört, vagy helyezzük rá egy ugyanekkora csatos tortaforma karimáját (én az utóbbit szoktam csinálni).

3. Egyszerűen öntsük a habot a csatos forma külsejébe, szépen egyengessük el a tetejét, majd egy határozott mozdulattal emeljük föl a formát, és gyönyörűen formázott habcsóklapot kapunk.

4. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe (gázsütőnél 4-es fokozat), majd azonnal vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet. Süssük kb. 1 órán keresztül. Akkor kész, ha szép szilárd, akár kicsit repedezett a külseje, viszont belül nem kőkemény, hanem puha, ragacsos. Ha elkészült, nyissuk résnyire a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni (amennyiben kivesszük, jaj nekünk, mert a torta teljesen összeesik!).

5. Helyezzük a habcsók alapot egy szép tortatálra, majd verjük föl a tejszínt lágy habbá, halmozzuk a torta tetejére. Ezután szépen rakjuk meg az édes, érett málnával (lehet fagyasztott, lecsöpögtetett málna is, ha nincs kéznél friss). Díszíthetjük csoki forgácsokkal, de nélkülük is mennyei a végeredmény!

A torta Nigella szerint 8-10 személynek elegendő, szerintem testvérek között is csak 8-nak. 😉

Jó étvágyat!

ui.: Ami a legszuperebb ebben a desszertben, hogy már előző nap, vagy akár két nappal előbb is elkészíthetjük az alapot. Miután kihűlt, folpackba és zacskóba bugyoláljuk a tepsit, vagy légmentesen záródó edénybe tegyük a tortát. Így a vendégség napján már nincs más dolgunk, mint a habot felverni (vigyázat, ajánlatos ezt a fogyasztás előtt nem sokkal megtenni, hogy ne áztassa el a hab és a gyümölcs a tortalap ropogós külsejét).

Recept forrása: Egész évben nyári ízek – Nigella Lawson

Inspirációs fotók forrásai: tumblr.com, tumblr.com, blingychics.com, s36.photobucket.com, tumblr.com      

“Málnás-csokoládés pavlova-torta” - 10 hozzászólás

    • Ha jól tudom, az ecet ahhoz kell, hogy a habcsók állaga megfelelő legyen, azaz kívül ropogós, belül viszont ragacsos. Minden kakaó nélküli pavolvához kell egyébként még kukoricaliszt is a habcsókba, de itt ezt a kakaópor helyettesíti.

  1. Kedves Anni!

    Lányomnak ezen a héten, születésnapjára sütöttem meg a Te recepted szerinti Pavlovát.
    Hónapok óta kér,hogy Pavlovát készítsek neki,de mivel
    a csokit is nagyon szereti,a neten kerestem egy ilyen sütit,s a Tied volt a legszimpatikusabb,s a történet ráadás volt:).
    NAGYON NAGY SIKERE VOLT!!!
    Jövőre ismétlek:).
    Köszönöm és üdv.
    Csilla

  2. Én is a TV-ben láttam ezt a receptet Nigellától, és azóta is a kedvencünk. Nagyon egyszerű elkészíteni és isteni.

    • Nekem is volt már ilyen. Ez azt jelenti, hogy kicsit jobban kiszáradt, mint amilyennek ideálisan lennie kell. Sajnos minden sütő más és más, pl. attól függően, hogy légkeveréses-e, vagy sem. Legközelebb próbáld meg egy picit hamarabb kivenni a sütőből. Én pl. észrevettem, hogy az én sütőm is „gyorsabban” süt, mint az átlag, így már 5 perccel a tanácsolt idő előtt ki szoktam venni a sütiket, és eddig még mindig gyönyörűen megsültek.

  3. Egy sos kérdés: iskolába vinném, reggel rátehetem a tejszínt+gyümölcsöt, kibírja délután hatig, vagy nem nagyon? Ausztrália projekthez lesz 🙂 Köszi a segítséget!

    • Csak tálalás előtt lehet rátenni közvetlenül!
      És a tejszínt is sajnos a legjobb előtte felverni, mert délutánra (főleg hűtés nélkül) teljesen szétfolyik… 🙁
      Bocsánat a késői reagálásért, de sajnos totál el voltam havazva, és pont most nem tudtam ránézni a blogra két napig… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .