Egészségi állapotunk, táplálkozásunk közvetlen összefüggésben áll a könnyű elvalvással és a pihentető alvással. Íme, öt jó tanács, ami nagyban befolyásolhatja az éjszakáidat!

koffein1. Esti étkezések

Nem mindegy, este mennyit és mit eszik az ember. Lefekvés előtt 2-3 órával már nehéz, zsíros, fűszeres ételeket ne fogyasszunk, vagy csak kis mennyiségben. Éjjel a gyomornak is szüksége van a pihenésre, nem célszerű azzal terhelni, hogy emésztenie kelljen! Akkor jön a forgolódás, a rossz álmok, a szomjúság… Hányszor fogadtam már ezt meg! Mostanság tényleg betartom, mert már jó párszor pórul jártam. Érdekes viszont, hogy egyes tanulmányok azt támasztották alá, hogy némi harapnivalót nem árthat fogyasztani nem sokkal lefekvés előtt. Vannak olyanok, akiknek segít a jó alvásban, ha esznek egy kis müzlit joghurttal, kekszet tejjel, esetleg egy könnyű szendvicset. Próbáld ki, Neked mi válik be a legjobban!

2. Túlzott koffeinfogyasztás

Kávé, koffeintartalmú üdítőitalok, fekete tea, magas kakaótartalmú étcsokoládé… Mindegyik koffeint tartalmaz, ami jól tudjuk, hogy nem épp a könnyű elalvás barátja! Egyénileg változó a koffeinre való érzékenység, van akinél 3-4 óra alatt kiürül a szervezetből, van aki viszont még 8-10 órával később is érzi a hatását! Vedd ezt mindenképp figyelembe, mert előfordulhat, hogy az esti fekete tea miatt nem tudsz elaludni…

3. Folyadékbevitel lefekvés előtt

limonádéIgyunk minél több folyadékot a nap folyamán, legalább 2 litert. Ezt mindenki jól tudja (bár betartani már kicsit nehezebb…). Az viszont nem túl szerencsés, ha estére időzíted az ivás pótlását. Észre szoktam venni magamon is, hogy ha elfelejtek napközben eleget inni, estére leszek nagyon szomjas. Ezek után megiszom 1-2 pohár vizet, aztán persze éjszaka látogathatom a fürdőszobát… Utána meg nehéz zavartalanul visszaaludni. Ezért próbálj meg lefekvés előtt egy órával már csak minimális mennyiségű folyadékot fogyasztani.

4. Dohányzás

Tudjuk, hogy nagyon káros az egészségre, de ha ez még nem elég, akkor azt is jó, ha tudod, hogy stimuláló hatással bír, azaz a dohányosoknak nehezebb elaludni, mivel a nikotin élénkít. Arról nem beszélve, hogy az erős dohányosoknál a mély alvást is megzavarhatja, mert az éjszaka közepén a szervezet már „éhes” a nikotinra, és nem tud megfelelően pihenni. Sokan ébredés után már alig várják, hogy rágyújtsanak, és pótolják az éjjel „kimaradt” nikotinadagot, de van akinél egy idő után ez már éjjel is problémákat okoz! Még egy érv, ami miatt le kéne szoknod…

5. Rendszeres testmozgás

tornázó lányTudományos kutatások kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen (heti 3 vagy több alkalommal) sportolnak napi 30-45 percet, könnyebben alszanak el esténként. Ezt egyébként én is abszolút alá tudom támasztani, az intenzív sport után én is sokkal jobban tudok aludni.

Még hozzátenném, hogy a szabadban végzett testmozgás (pl. séta, futás) vagy munka (pl. kertészkedés, fűnyírás) még hatásosabb.A friss levegőnek bónuszként még hihetetlen kedélyjavító hatása is van! 🙂

Ami fontos, hogy a mozgást ne a késő esti órákra időzítsd, mert az viszont felpörget, és utána nehezebb elaludni! Esténként lefekvés előtt egyébként vannak olyan mozgásformák, melyek jótékony hatással bírnak, ilyen a jóga és a nyújtás.

Te hánykor iszod a napi utolsó kávédat? Te is úgy érzed, azokon a napokon jobban alszol, mikor sportoltál?

Fotók forrásai sorrendben: http://www.brassarmadillo.com, http://www.lisamarcia.com, http://www.skinnymom.com  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .