A tánc kapcsán megoszlanak a vélemények, sokan élni sem tudnak nélküle, mások feszengenek, ha arra kerül a sor, hogy táncolniuk kelljen. Van, aki táncra perdül örömében, s olyan is van, aki a háta közepére nem kívánja az efféle időtöltést.

Az azonban teljesen bizonyos, hogy a tánc boldogít.

A tánc ősidők óta űzött mozgásforma, mely az emberiség történelmét egészen a kezdetektől fogva végigkíséri. Sőt mi több, genetikailag kódolt, hogy ösztönösen mozogni kezdjünk egy adott ritmusra; már kisgyerekeknél is megfigyelhető, hogy tapssal kísérik a dallamot, de ha zenét hallunk, megfigyelhetjük, hogy az esetek többségében mi is verni kezdjük a ritmust kezünk vagy lábunk segítségével.

Számos kutatás igazolja, hogy a tánc tényleg boldogít, több oknál fogva. Bizonyított tény, hogy jó hatással van a depresszióval, szorongással küzdő betegek kezelésében, sőt, azt is megfigyelték, hogy akik rendszeresen járnak táncórákra, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak a hétköznapjaik során.

Erre természetesen van tudományos magyarázat: tánc közben az agy endorfint termel – ez a hormon felelős az öröm, az ellazulás és komfortérzet kialakulásáért. Már maga a zene is pozitív hatással van a testre és lélekre, azonban a kutatók felfedezték, hogy amennyiben a zene ritmusát még mozgással is kísérjük, az mindenképp felerősíti a zene pozitív hatásait.

Azonban a tánc jótékony hatása nem csak az agy kémiájában jelentkezik. Aki táncolni kezd, az egy csomó más pozitív hatással számolhat!

1. A tánc oldja a feszültséget. Pont abból kifolyólag, hogy endorfin szabadul fel a szervezetben a tánc során, törvényszerű, hogy utána ellazultabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat. Ennek az is az oka, hogy az izmok egy idő után fellazulnak, és ez is az idegi feszültség enyhüléséhez is vezet. Tégy egy próbát Te magad is: ha rossz a kedved vagy frusztráltnak érzed magad, kapcsolj be valami jó kis zenét, és táncolj, ugrálj 5-10 percig. Ezután meglepődve tapasztalod majd, hogy valóban sokkal jobban érzed magad!

2. A tánc fitté tesz. Rengeteg pozitív élettani hatása van a táncnak, hiszen hatással van a testünkre tetőtől talpig. Először is jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, hiszen a tánc egy „kardió” mozgásforma, megemeli a pulzust, javítja a keringést. Emellett feszesebbé, tónusosabbá válnak az izmok. Arról nem is beszélve, hogy segít a megfelelő csontsűrűség megtartásában, ami egy bizonyos kor után létfontosságú az egészségmegőrzés szempontjából.

3. A tánc megfűszerezi a társasági életed. Aki táncol, az legtöbbször élénk társasági életet él, azaz embertársai körében jól érzi magát. S mint tudjuk, a társas kapcsolatok elengedhetetlenek a boldogsághoz!

4. A táncban kiélheted a kreativitásod. Sőt, csodálatos eszköze az önmegvalósításnak is. A tánc az a mozgásforma, melyben valóban saját magad lehetsz. Ez még akkor is így van, ha egy konkrét stílust tanulsz, mert minden embernek megvannak a saját magára jellemző mozdulatai, más a hajlékonysága, az egyensúlyérzéke, a tartása… sok mindennel lehet játszani egy adott táncstíluson belül. No meg ott az improvizáció, olyankor végképp szabadjára engedheted a benned levő kreatív energiákat!

5. A tánctanulás jótékony hatással van az agyműködésre. Igen, már ennek kapcsán is léteznek kutatások – a tánc javítja a memóriát és frissen tartja az agyat. Ha belegondolunk, ez teljesen logikus, hiszen a tánccal az agyunkat is tornáztatjuk, nem csak a testünket. Egy adott zenére, adott sorrendben kell akár kifejezetten bonyolult mozdulatsorokat elsajátítanunk, miközben figyelni kell a testtartásra, a kar-láb koordinációra… Szóval ez egy olyan komplex feladat, mely közben akaratlanul feladatot adunk az agyunknak is.

6. A tánccal fogyni is lehet. Természetesen ez attól függ, milyen típusú táncba kezdünk. A Harvard Medical School kutatásai szerint fél óra tánc közben kb. 90-250 kalóriát éget el a szervezet, az adott személy súlyától és az intenzitástól függően. Amennyiben az is cél, hogy fogyj, válaszd a cardio dance edzéseket, melyeket kifejezetten erre találtak ki. Emellett a barre (táncos balett) edzések is nagyon hatékonyak ilyen szempontból.

7. A tánc fejleszti az egyensúlyérzéket. Ez hosszú távon ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hiszen minél jobb valakinek az egyensúlyérzéke, annál hatékonyabban tudja kivédeni a különféle balesetekből következő sérüléseket (elcsúszás, megbotlás, félrelépés, leesés, stb.).

8. A tánc önbizalmat ad. Mi adhat annál nagyobb önbizalmat, ha az ember javítja testtudatát, és elmondhatja magáról, hogy megtanult egy olyan táncot, amiről korábban még álmodni sem mert? Ha kilépsz a komfortzónádból és feszegeted a határaidat, az is hihetetlen önbizalmat ad. Az ember szó szerint lépésről lépésre halad a céljai felé, és egyszer csak azon veszi észre magát, hogy elindul egy versenyen, vagy mások előtt gátlások nélkül mert önfeledten táncolni!

9. A tánc jó hatással van a testtartásra. Minden táncformának a megfelelő testtartás az alapja. Ez alól egyetlen stílus sem kivétel, így számíthatsz arra, hogy drasztikusan változik majd a tartásod, erősödnek a hátizmaid. Nem utolsósorban a megfelelő testtartás a gerincre is jótékony hatással van.

10. A tánc hajlékonyabbá tesz. Nem kell ahhoz balett órákra járnunk, hogy érezzük, a tánc rugalmasabbá, hajlékonyabbá teszi az embert (bár valóban, a balett esetén érezzük talán ennek legintenzívebben az áldásos hatását). A hajlékonyság pedig ugyan más-más szempontból, de minden életkorban fontos, és minél rugalmasabban tartjuk az izmainkat életünk folyamán, a későbbiekben annál kevésbé lesz problémánk a kiegyensúlyozott mozgással, és a húzódásokból adódó sérülésekkel.

S hogy milyen hatással van az emberre kedvenc kutyás sportom, a dog dancing? Nos, ezeknek a pontoknak szerencsére a nagy része a kutyás táncra is érvényes!

Hiszen a dog dancing kapcsán sok új arccal, emberrel ismerkedhetsz meg tanfolyamokon, rendezvényeken, társasági médiás csoportokban, abszolút megvan a társasági háttér, ahhoz, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel jól érezd magad.

Kifejezetten jó hatással van a testtartásra, ugyanakkor tény, hogy nem tesz olyan fitté, mint a hagyományos tánc vagy táncos sportok, hiszen a dog dancing esetén nem a felvezető fizikumán és teljesítményén van a hangsúly, hanem inkább a kutya és ember harmonikus mozgásán.

Viszont az teljesen biztos, hogy az ember kibontakoztathatja a kűr megtervezése során a kreativitását, és a flow (azaz tudatos, örömteli jelenlét) állapotába kerülhet mind a tréningek, mind a versenyek által.

A dog dancing biztos, hogy fejleszti a memóriát, és jó kis agytorna is, hiszen rengeteg dologra kell egy időben összpontosítani: a zenére, az ember saját mozdulataira, a parancsszavakra, amiket közben a kutyának mond, no meg a kutya mozgására. Elsőre ez nem kis kihívás, de idővel egyre könnyebbé válik!

És ahogy könnyebbé válik, az ember-kutya páros egyre profibb lesz benne, úgy jönnek a kisebb-nagyobb sikerek, és úgy válik az ember egyre magabiztosabbá, úgy erősödik meg az önbizalma. A kezdetek kezdetén én elképzelni sem tudtam, hogy kiálljak idegenek elé a kutyámmal, és zenés-táncos kűrünket előadjuk! Most meg rendszeresen járok versenyekre, ahol nem kevés tekintet szegeződik ránk. Gyakorlat teszi a mestert, és ha mindig csak a következő lépésre koncentrálsz, akkor nincs lehetetlen!

Most pedig nincs is más hátra, mint: táncra fel!

Bejegyzéshez felhasznált források: https://psychology-spot.com/dancing-makes-me-happy/ és https://www.everydayhealth.com/fitness-pictures/health-benefits-of-dance.aspx

Képek forrásai: PicMonkey/Shutterstock. Dog dancing fotókat készítette rólunk Gáti Oszkár Dániel.

“10 dolog, ami miatt a tánc boldogít!” - 2 hozzászólás

  1. Csodálom azokat, akik tudnak táncolni. Bármilyen táncot szeretek a klasszikus balettől az argentin tangóig (ez utóbbi személyes kedvenc). Az is nagyszerű, hogy táncolni bármikor el lehet kezdeni, nincs életkorhoz kötve. Sőt most már el sem kell menni hazulról, szégyenlősebbek otthon a youtube-ról inspirálódhatnak. A dog dancing-hez persze nem árt egy kutya is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .