Előző bejegyzésem folytatásaként, ma még érdekesebb vizekre evezünk, mert szeretnélek három olyan „emlékrögzítési” technikával megismertetni, ami már kevésbé hagyományos, és elképzelhető, hogy nem próbáltál!

5. Slideshow

10 évvel ezelőtt inkább még az üzleti világban használták a digitális diákból álló bemutatókat, manapság viszont csomó olyan felhasználóbarát eszköz van, amivel nagyon gyorsan tudsz gyönyörűbbnél gyönyörűbb slideshow-kat csinálni.

Elsőként említeném a hagyományos Power Point verziót, ami minden Office szoftvercsomaggal rendelkező felhasználónak megvan, amivel kitűnő prezentációkat lehet készíteni. Ugyanakkor én már ritkán használom, mivel felfedeztem jobb Internetről letölthető programokat, amelyekbe csomó kényelmi funkciót építettek, és sokkal automatizáltabbak is.

Mindenképp javaslom Neked a Smilebox vagy az Animato, esetleg a Kizoa kipróbálását, mert elképesztően hatásos sablonjaik vannak, különféle alkalmakra, különféle animációkkal, zenékkel, betűtípusokkal… Ezeknél minimális az ingyenes lehetőség, viszont egy éves vagy havi díj fejében szolgáltatások széles tárháza áll a rendelkezésedre. Utána az elkészült slideshow-t e-mailezheted, közösségi média felületeken megoszthatod, YouTube-ra felöltheted, a gépedre lementheted, és akár DVD-re kiírhatod. Ha kedved van hozzá, akkor pedig a diákat ki is nyomtathatod.

Smilebox használata

Íme, a Smilebox program (ingyen töltheted le) felhasználói felületének kezdő oldala. Nagyon könnyű a használata, egy óra alatt teljesen elsajátítható.

Smilebox sablon választása

Ha pedig az esemény kategóriák között böngészve kiválasztjuk a nekünk megfelelőt (most pl. Anyák napja), akkor már csak azt kell kitalálnunk, milyen formátumot válasszunk (üdvözlőlap, slideshow, kollázs vagy scrapbook), vagy azonnal böngészhetünk a sablonok között is (alattuk fel van tüntetve, melyik milyen formátum elkészítéséhez való.)

Én az utóbbi időben a családi nyaralásokat, nagyobb eseményeket ilyen formában őrzöm meg, mert könnyedén el tudom küldeni ismerőseimnek, és sokkal összetettebb élményt okoz a kép, videók, zene és feliratok kombinációja, mint a hagyományos album. A gyerekek meg egyenesen imádják! Kismanó szabályosan sír, mikor el akarom vonszolni a képernyő elől, annyira szereti magát – és a családot – nézni és felismerni a zenés történetben. 🙂

Megemlíteném még ennél a pontnál a Windows Live Movie Maker programot, ami alapból nagyon sok gépen már megvan (legalábbis az enyémen volt), ami ugyan bonyolultabb, de komplett kis filmet tudsz összevágni fotókból és videókból, kockáról kockára. Ezt egy fokkal bonyolultabbnak tartom, mint a már említett oldalakat, viszont sokkal több személyre szabási lehetőséggel rendelkezik. Úgyhogy vállalkozó szelleműek előnyben!

6. Digitális kollázs és hírlevél

A fönti szolgáltatók rendelkeznek olyan sablonokkal is, amelyekkel dia show helyett szöveggel, ábrákkal díszített kollázsokat készíthetsz. Na, én ezekre is totál rákattantam, mert a kreativitásodtól függően igazi remekmű készülhet akár csak 4 fotóból is! Kollázst még a PicMonkey oldalon is csinálhatsz, fantasztikusan egyszerű, gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint egy amatőröknek szánt, lebutított Photoshop-ot. Próbáld ki, megéri!

A Smilebox-nak még megannyi lehetősége van, ezért is szeretem annyira, pl. családi hírlevelet szerkeszthetsz, amiben röviden leírod, milyen volt a nyaralás, a karácsony vagy bármilyen más esemény, és utána könnyedén elküldöd az e-maillel rendelkező rokonoknak. Ha a nagymama nem e-mailezik, akkor is ki tudod nyomtatni, és el tudod neki küldeni postán! 🙂

7. Scrapbook és digitális scrapbook

A scrapbook igazából nemcsak egy hobbi, nemcsak egy dokumentálási eszköz, hanem művészet! A profi scrapbookot még soha nem próbáltam, de nem kedv, hanem idő hiányában. Talán majd egyszer! De addig is nyálcsorogva nézegetem a különféle scrapbook alkotásokat. Ilyenkor úgy érzem, mégsem kéne sokáig várnom…!

Miről is van szó? Egy egyedi, kézzel készített albumról, amit különféle metódusokkal díszítesz, amibe képek és leírások kerülnek. Lehet csak pár szó benne, de lehet naplószerű is, pl. egy utazásról vagy bármilyen általad választott témáról. Szerencsére már itthon is rengeteg alapanyagot lehet kapni hozzá. Szükségünk lehet kifejezetten scrapbookhoz készült albumra, ragasztóra, festékre, lyukasztóra, matricákra, papírokra, díszítő elemekre… Elképesztő, a kreativitásodnak tényleg semmi sem szab határt!

Scrapbook kollázs kicsi

Mint minden területen, a digitalizáció itt is teret hódít, ugyanis már létezik egy jó ideje digitális scrapbooking is, ami tulajdonképpen nem más, mint a díszítő elemek, képek, feliratok felhasználása ugyanúgy, mint a hagyományos scrapbook technikánál. Ennek vannak előnyei és hátrányai, szerintem mindenki maga döntse el, neki melyik szimpatikusabb, nyilván a hagyományos változathoz nincs szükség számítógépes tudásra, és más jellegű kézügyességet igényel.

A scrapbook.hu hihetetlen tárházzal és ötletekkel áll a rendelkezésedre, mindkét technikát részletesen tárgyalja, tanfolyamokra is jelentkezhetsz, továbbá webáruházzal is rendelkezik.

A scrapfellow.com és a scrapbolt.hu online boltok választékát is nézd meg, mert lenyűtözőek!

Ha viszont a világ vezető scrapbooking portáljára vagy kíváncsi, akkor irány a scrapbook.com! Na, nekem ez már sok; azt hiszem, a bőség zavarával küszködve azt sem tudnám, mit vásároljak…

Természetesen ezt a kis linkajánlót a teljesség igénye nélkül állítottam össze, hiszen blogok ezrei foglalkoznak kizárólag a scrapbooking technikával! Ha belemerülsz, nem szabadulsz! 😉

Na, megjött a kedved valamelyik tipp kipróbálásához? Van olyan kreatív szoftver, amit nagyon szeretsz, de amit nem említettem?

Kollázs forrásai: http://www.artsyalbums.com, http://www.scrapbooking.com, Pich Traveller via Pinterest

“10 kreatív ötlet az emlékek megőrzéséhez – 2. rész” - 10 hozzászólás

  1. betölti a képeket, de a kiválasztott albumba nem tölti be. a szöveg megjelent, de a képek, videó nem. már ezzel kínlódok órák óta. segíts kérlek!

    • Érdekes. Amikor benne vagy a tervezőben, azaz előtted vannak a diák, amikbe az egér segítségével kell átrakosgatnod a bal oldalt feltöltött képeket, akkor miután elhelyezted a kívánt sorrendben a fotókat, akkor még megjelennek? Csak a Preview azaz Előnézet funkciónál nem látod őket?

  2. Kiválasztottam egy nekem tetsző albumot.
    Rákattintottam a választottra.
    Megmutatja, hogy fog kinézni.
    Rákattintottam a PERSONALIZE gombra
    majd a YES AUTO-FILL-ra és innen csak kiírja, hogy loading your creation és tovább semmi.

    • Ajjaj, akkor ez tuti, hogy valami hiba, ez nem normális. Olyan, mintha lefagyna, ugye?
      Nekem először ilyesmi karácsony előtt volt, én is majdnem szívrohamot kaptam, mert iszonyú sokat dolgoztam az összeállításon, aztán amikor az elmentett Creation-t akartam kinyitni, akkor nem töltötte be… Írtam nekik egy e-mailt (ott van a support e-mail címük), és egy nap múlva válaszoltak, hogy megoldották. Tényleg megoldották… Úgyhogy már csak ez az egy választás van, írj a Smilebox-nak. 🙁

    • Ha nem tudsz angolul, akkor ez elég kemény dió, mert a jobb fölső sarkoban a kérdőjel ikonra kattintva bejutsz a Smilebox Customer Support fórumba, ahol lehet böngészni a felmerülő kérdések és problémák között. Ha ott nem találja az ember, hogy mi a probléma, akkor írhat a support@smilebox.com címre. Csak azt tudom javasolni, hogy próbálj meg a családban vagy barátok között valakit találni, aki beszél angolul, és aki lefordítja a problémádat, továbbá a választ is, illetve ha további kérdései vannak a Smilebox-nak a problémát illetően, akkor tud benne asszisztálni… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .